Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
28. 5. 2015,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sara Hutinski odbojka Bruno Najdič Francija Slovenija

Četrtek, 28. 5. 2015, 21.56

8 let

Dovolj dolgo so čakale: Slovenke želijo spisati zgodovino

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je imela Slovenija vedno odlične odbojkarice, se jim še nikoli ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo. Danes se lahko to končno spremeni, a naloga kljub prednosti ne bo lahka.

Slovenke so evropsko prvenstvo začele napadati že lani, ko so si v drugem krogu kvalifikacij skupino C delile s favorizirano Češko, Španijo in Črno goro in za Čehinjami zasedle drugo mesto. To jim je prineslo dodatne kvalifikacije, kjer pa jim je nekoliko ponagajal razplet v skupini E in za nasprotnice dodelil izredno neugodne Francozinje.

Z "galskimi kokoškami" so se Slovenke že merile v kvalifikacijah za nastop na EP 2013 in jim takrat morale dvakrat gladko priznati premoč, zato je bil strah pred vnovičnim snidenjem povsem upravičen. Četa Bruna Najdiča je vlogo favoritinj takoj obesila na francoska ramena, te pa so se s tem več kot strinjale.

Začele slabo, nato pa zmele Francozinje

Prva tekma v Niortu se je začela po pričakovanjih, domačinke so napadale iz vseh položajev in rešetale prestrašene in nesamozavestne Slovenke, ki pa so se po čudežno dobljenem drugem nizu in izenačenju na 1:1 sprostile in začele igrati tako, kot znajo. Francozinje se v nadaljevanju niso več mogle rešiti okov Slovenk, ki so tekmo le mirno pripeljale do konca in prišle na prag raja.

A posel še zdaleč ni končan, proti Francozinjam bo treba tudi doma osvojiti vsaj dva niza in veselili se bomo nekaj, česar se do zdaj še nismo. Članska ženska odbojkarska izbrana vrsta, pa čeprav je vedno imela odlične posameznice, se še nikoli ni uvrstila na kakšno izmed velikih tekmovanj, zdaj je čas, da se to spremeni. Dovolj dolgo so čakale.

"Zavedamo se, kaj nam zmaga prinaša"

"Res je, da smo si z zmago v Franciji pridobile lepo prednost, ampak kljub temu razmišljamo zgolj o zmagi. Ne bomo ciljale na minimalni poraz, pa čeprav bi bil že ta dovolj za zgodovinsko prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo," je priznala blokerka Sara Hutinski, ki je na prvi tekmi Francozinjam povzročala številne težave z neprebojnim blokom in je bila z 11 točkami med najboljšimi v slovenskem taboru.

Dejstvo, da Slovenke le še nekaj centimetrov loči od zgodovinskega EP, bo pred današnjo tako pomembno tekmo v slovenskem taboru mnogo več nervoze kot sicer. "Pritisk in nervoza sta po mojem res malenkost večja kot ponavadi, je pa zato želja po zmagi veliko večja. Zavedamo se, kaj nam zmaga prinaša. Vse punce si noro želimo, da se končno uvrstimo na evropsko prvenstvo in za ta cilj smo pripravljene narediti prav vse," je odločna slovenska blokerka, ki si kruh služi ravno v Franciji pri ekipi Venelles.

Francozinje niso pokazale vsega, a Slovenke tudi ne

Čeprav bo za hrbti slovenske izbrane vrste stala lepo polna dvorana Tabor, pa se pričakuje, da bodo jezne in še vedno favorizirane gostje prišle v štajersko prestolnico nabrušene kot že dolgo ne. Prav tako se pričakuje, da bodo pokazale več kot doma, zato bo Slovenija pod velikim pritiskom. "Se strinjam, Francozinje imajo zagotovo še rezerve, ampak prepričana sem, da smo na njihovo igro dobro pripravljene in kakšnih večjih presenečenj za nas na drugi strani mreže ne bi smelo biti. Je pa res, da so sposobne boljše igre, kot so jo prikazale v Franciji, a tudi me imamo še veliko rezerv," še opozarja Hutinskijeva.

Ne spreglejte