Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
20.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2013, 20.55

7 let, 12 mesecev

Dišalo po zlatu, Markovičeva dvakrat srebrna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mina Markovič je spisala novo zelo uspešno zgodbo slovenskega športnega plezanja. Ptujčanka je na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju v nizozemskem Eindhovnu osvojila dve kolajni.

Naslovu evropske podprvakinje v balvanih je v Eindhovnu dodala še srebro v kombinaciji.

Letos je na evropskih prvenstvih tako osvojila že tri srebrne kolajne. Markovičeva je bila srebrna tudi julija v Chamonixu, na EP v težavnostnem plezanju.

Ptujčanka, tretja po kvalifikacijah, je vrhunsko formo nakazala že v polfinalu, ko je kot edina polfinalistka osvojila vse štiri balvanske smeri ter prepričljivo prevzela vodstvo. V finalnem obračunu najboljših šestih balvanistk stare celine pa ji je malenkost zmanjkalo do končne zmage. Od Markovičeve je bila boljša le Avstrijka Anna Stöhr, najboljša balvanistka sezone, ki je po zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala prejšnjo nedeljo v Münchnu zmagala še na prvenstvu stare celine ter tako ubranila evropski šampionski naslov izpred treh let z EP v Innsbrucku.

Markovičeva je takrat svojo prvo, in za zdaj edino, zlato kolajno na velikih prvenstvih osvojila v kombinaciji. V Eindhovnu je slovenska tekmovalka, ki balvanom ne posveča toliko pozornosti kot svoji paradni disciplini težavnosti, prikazala eno boljših predstav v tej zvrsti športnega plezanja. V Münchnu, na finalni tekmi balvanskega svetovnega pokala, je ostala brez finala, na Nizozemskem pa je več kot popravila nekoliko slabši vtis letošnje balvanske sezone z dvojno uvrstitvijo na zmagovalni oder.

"Zmaga je bila dosegljiva, ampak sem tudi z drugim mestom lahko zadovoljna. Trikrat srebrna medalja na EP je zelo lep dosežek. Če sem bila po težavnosti in drugem mestu na EP v Chamonixu malenkost razočarana, sem v balvanih nadoknadila vse skupaj in skupno gledano sem zadovoljna z EP. To, da znam plezati balvane, sem dokazala že lani večkrat in tudi letos. Je pa pri balvanih še vseeno precej odvisno od same postavitve. Tokrat so mi balvanski problemi res zelo ustrezali. Ne bi rekla, da na začetku leta nisem bila pripravljena, balvane sem veliko trenirala, rekla bi, da nisem bila pripravljena za tiste balvane, ki so jih takrat večinoma postavili," je po večernem finalu šesterice najboljših dejala Markovičeva, trikratna evropska podprvakinja v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

S tremi kolajnami z EP v Chamonixu in Eindhovnu so lahko zadovoljni tudi v slovenskem taboru. Najboljša slovenska športna plezalka v zadnjih nekaj letih pa dokazuje, da je v balvanih uspešna naslednica tekmovalno upokojene Natalije Gros, ki je bila na EP leta 2008 v Parizu zlata v balvanih in kombinaciji. Markovičeva balvane odlično dopolnjuje s težavnostjo, v kateri trenutno vodi v svetovnem pokalu.

V moški konkurenci sta v Eindhovnu tekmovala še dva Slovenca Klemen Bečan, ki je v polfinalu osvojil 11. mesto, Jernej Kruder pa je v kvalifikacijah zasedel končno 31. mesto.

Že čez teden dni bo Markovičeva nastopala na plezalnem mitingu najboljših na svetu, prestižnem tekmovanju z najdaljšo tradicijo, rock mastersu v italijanskem Arcu, na katerem je skupaj z Avstrijcema Angelo Eiter in Jakobom Schubertom uvrščena v ožji krog nominirancev za naslov najboljšega športnega plezalca/športne plezalke v lanski sezoni, La Sportiva Competition Award 2013.

Tekmovalna sezona se bo sklenila s tradicionalno tekmo svetovnega pokala v težavnosti, 16. in 17. novembra, v Kranju.

Ne spreglejte