Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
9.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 9.25

7 let, 12 mesecev

Čufar: Maja trenira nenormalno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maja Vidmar je v Kranju dobila že šesto zaporedno tekmo za svetovni pokal in hkrati postala tudi zmagovalka v skupnem seštevku.

Z omenjenim dosežkom je bila že drugič v zadnjih 14 dneh izbrana za Sportalovo športnico tedna. O njej, njenih kvalitetah in športnem plezanju nasploh so za Sportal spregovorili Tomo Česen, Martina Čufar in Natalija Gros. "Maja si je v dolgoletnih treningih pridobila izkušnje, šele v tej sezoni pa je postala dovolj samozavestna. Pred tem je zelo nihala, kar se je poznalo predvsem pri zahtevnih mestih, čez katere je skušala priti na silo. Danes sta z Avstrijko Angelo Eiter po kvaliteti za razred boljši tekmovalki od ostalih. Prednost Maje je v veliki moči v njenih prstih na rokah, saj je zanjo praktično nepomembno, kako velik oziroma majhen je oprimek. Njena težava pa so pravzaprav večji oprimki, ki jih prime preveč močno in zato včasih ne razporedi preveč racionalno svoje energije," je dejal Tomo Česen, ki je pred leti treniral Martino Čufar, še eno slovensko športno plezalko, ki se je nahajala v svetovnem plezalskem vrhu. Eden najboljših svetovnih alpinistov s konca osemdesetih in začetka devetdesetih let minulega stoletja, ki je danes eden glavnih slovenskih funkcionarjev, organizatorjev in strokovnjakov na področju športnega plezanja, je dodal: "Športno plezanje je razmeroma nova disciplina, ki se po priljubljenosti nikdar ne bo mogla primerjati z ekipnimi športi z žogo. Po drugi strani pa najverjetneje večina športnih plezalcev ne bi bila pripravljenih na pritiske, ki jih mediji vršijo na najbolj znamenite športnike na svetu. Kljub temu bi poudaril, da so to vrhunski atleti, ki za svoje dosežke prav tako garajo kot vsi drugi vrhunski športniki."

Čufar: Maja je ena redkih, ki se dvigne na eni roki

Vsi, ki se spoznajo na športno plezanje, poudarjajo izjemno telesno moč Maje Vidmar. "Maja je vrhunsko pripravljena. Poleg tega ima sposobnost, da trenira tudi po teden dni skupaj, kar je izjemno, če vemo, da si mora večina drugih tekmovalk po treh dneh treningov vzeti kakšen dan počitka, da se predvsem roke regenerirajo. Maja tega ne potrebuje. Kako močna je, pove zanimiv podatek, da se lahko dvigne na eni sami roki, kar je ekstremno težko. Sama na primer nikdar nisem in tudi nikdar ne bom sposobna tega," je razložila Martina Čufar, ki je po minuli sezoni zaključila s tekmovanji v športnem plezanju. Čufarjeva dodaja, da so slaba točka Vidmarjeve predvsem veliki okrogli oprimki, pri katerih moč v rokah ne pride toliko do izraza. Tudi Majina kolegica iz reprezentance Natalija Gros je poudarila njen napredek v športnem plezanju: "Maja je letos naredila velik korak naprej. Psihično je precej močnejša kot v minulih sezonah. To je predvsem posledica njene fizične moči in zaupanja vanjo." O športu, ki je v tem trenutku v Sloveniji v središču pozornosti, pa je dejala: "Rada imam ta šport, s katerim se lahko ukvarjam tako v naravnem okolju kot v dvorani. Sicer pa treniramo po petkrat do šestkrat na teden. Športno plezanje ni tako neverno kot na primer alpinizem, hkrati pa je tu prisotno povsem naravno človeško gibanje."

Ne spreglejte