Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 8. 2014,
12.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gimnastika Sašo Bertoncelj Teja Belak Alen Dimic Mitja Petkovšek

Četrtek, 21. 8. 2014, 12.07

7 let, 12 mesecev

Bertoncelj prvo ime oslabljene gimnastične vrste, brez telovadk na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čez dober mesec se bo v Nanningu začelo ekipno svetovno prvenstvo v športni gimnastiki. Že zdaj je jasno, da bo slovenska reprezentanca precej oslabljena. Nastopila bosta le Dimic in Bertoncelj.

Mitja Petkovšek se je že po koncu spomladanskega dela odločil, da bo Kitajsko izpustil, tako da bosta na SP zagotovo nastopila le Sašo Bertoncelj in Alen Dimic.

Brez slovenskih predstav v mnogoboju Moška reprezentanca se je želela na Kitajskem kljub odsotnosti Petkovška, ki se je že po junijskem svetovnem pokalu v Anadii odločil, da na SP ne bo odpotoval, predstaviti tudi v ekipnem tekmovanju, a se je eden od mnogobojcev Rok Klavora pred tremi tedni poškodoval, tako da ne bo pripravljen za SP.

V Nanning bo tako odpotoval najboljši slovenski telovadec zadnjih sezon Bertoncelj, dobitnik kolajne na letošnjem evropskem prvenstvu, ki se bo tudi na svetovnem odru skušal prebiti na zmagovalne stopničke. Poleg njega ima nastop zagotovljen tudi mnogobojec Dimic, za katerega bo prvenstvo po besedah selektorja moške vrste Sebastijana Piletiča bolj ogrevanje za SP 2015 v Glasgowu, ki bo kvalifikacijsko za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016.

"Ekipno svetovno prvenstvo je bilo za nas vedno težava, ker je treba izvesti najmanj štiri mnogoboje oziroma pet, nam pa primanjkuje mnogobojcev, ki bi lahko pokrpali ekipo. Imamo nekaj specialistov, s katerimi težko sestaviš ekipo. Načrtovali smo ekipni nastop, a nismo imeli rezerve. Takoj, ko se je zgodila prva poškodba, pred tremi tedni se je poškodoval Rok Klavora, je bilo jasno, da ta odpade," je uvodoma povedal Piletič.

Dokončna odločitev bo padla 4. septembra Piletič sicer trenutno še razmišlja tudi o tretjem telovadcu Žigi Šilcu ali mnogobojcu Petru Lampretu, dokončno pa se bo odločil do 4. septembra, ko je treba na Kitajsko poslati poimenske prijave.

Kandidat za kolajne bo tako v vsakem primeru le Bertoncelj na konju z ročaji. "Ne verjamem, da bo zato Sašo pod kaj večjim pritiskom kot sicer. Breme si vsak telovadec naloži sam in vsak gre na tekmo s svojimi pričakovanji. On pričakuje finale in tudi tam bi rad čim višje posegel, ne glede na to, ali Mitja Petkovšek tekmuje ali ne," meni selektor in dodaja: "Mitja se je pred časom odločil, da bo jesenski del preskočil, zato da bo pozdravil poškodbe ter se v miru pripravil na evropsko in svetovno prvenstvo 2015, to bo kvalifikacijsko za Rio."

Brez slovenskih telovadk

Po dolgem času na SP ne bo nastopila niti ena slovenska telovadka. Najboljša reprezentantka Teja Belak je šla takoj po vrnitvi s svetovnega pokala na Portugalskem sredi junija na operacijo noge, po kateri so zdravniki napovedovali, da jo čaka od šest- do devetmesečno okrevanje. Belakova ta čas pridno hodi na terapije. "Z nogo je po operaciji zelo dobro, kar je potrdil tudi zdravnik, le gibljivost je še zelo slaba, zato me čaka nadaljevanje terapij," je dobra dva meseca po operaciji povedala 20-letna telovadka, ki bo po odpovedi svetovnega pokala v Gentu tako na preskoku kot gredi slavila skupni zmagi za sezono 2014.

"Kdaj bom lahko spet začela trenirati na vso moč, še ne vem, a najprej moram dokončno pozdraviti nogo, da spet lahko začnem vaditi mnogoboj. Ta je pomemben za svetovno prvenstvo 2015, saj je kvalifikacijsko za olimpijske igre v Riu 2016," je še povedala Belakova.

Selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič je potrdil, da so se v strokovnem vodstvu odločili, da na SP tako ne bo odpotovala nobena telovadka, saj druge nimajo možnosti za odmevnejši rezultat.

Ne spreglejte