Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 4. 2009,
14.16

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 18. 4. 2009, 14.16

8 let, 2 meseca

Bertoncelj le prekinil mariborski urok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sašo Bertoncelj je na gimnastičnem svetovnem pokalu v dvorani Lukna v petem poskusu le prekinil "mariborski urok" in tudi v finalu vajo na konju z ročaji prikazal brez večjih napak.

Bertoncelj je na konju z ročaji z oceno 14,85 točke osvojil srebrno kolajno. Zmagal je Belgijec Donna-Donny Truyens (15,075). Že pred tem je v finalu parterja uspešno nastopil Rok Klavora in z oceno 13,725 točke zasedel šesto mesto. Zmagal je svetovni prvak iz Stuttgarta 2007 in Melbourna 2005 na tem orodju, Brazilec Diego Hypolito (15,2).

Po današnjem uspešnem finalnem nastopu je Bertoncelj priznal, da je imel kar nekaj treme. Na svetovnih pokalih v Mariboru se je namreč pred tem že štirikrat zapored uvrstil v finale, vendar je doslej vedno ostal brez tako želene kolajne, saj mu nikoli ni uspelo finalne vaje prikazati brez večjih napak.

Bertoncelj: Priznam, da sem imel tremo

A letošnja sezona je zanj očitno res prelomna, saj se mu je že na minulem evropskem prvenstvu v Milanu prvič v karieri uspelo prebiti med elito stare celine, danes pa je "padel" še tako imenovani mariborski urok. V petem poskusu (po letih 2005, 06, 07 in 08) je 24-letni telovadec Narodnega doma prikazal vajo brez večje napake in se le prebil na zmagovalne stopničke. "Priznam, da sem imel tremo, saj takšnega črnega niza ne moreš povsem odmisliti. A danes sem si dejal, da ne bom skočil z orodja, da bom vztrajal za vsako ceno. Ni mi bilo lahko in res je, da vaja ni bila lepa, a končno mi je uspelo," je bil zadovoljen Bertoncelj.

"Med vajo sem bil kar dvakrat na meji padca, a sem se rešil in ostal na orodju. Veliko mi pomeni to, da četudi mi ne gre vse po načrtih, se znam zbrati in do konca vajo narediti brez večje napake," je po nastopu še pojasnil Škofjeločan in priznal, da se je po nastopu bal, da ne bo spet končal na nehvaležnem četrtem mestu. "Ker sem moral od vseh finalistov prvi na orodje, sestave pa nisem prikazal najbolje, sem se dolgo bal, da bo spet ostal brez tako želene kolajne. A očitno me je dejstvo, da sem imel danes od vseh tekmecev najvišjo izhodiščno oceno (16,4), rešilo."

Vajo bi lahko opravil še precej bolje

Z uspehom svojega varovanca je bil zadovoljen tudi trener Sebastijan Piletič: "Zelo sem zadovoljen, da je Sašu le uspelo tudi pred domačimi navijači, a vem, da bi lahko vajo naredil precej bolje. Sestava ni bila dobra, a jo je uspešno 'izvlekel'. Še vedno čakam na to, da bo enkrat tudi na tekmi naredil vajo tako kot na treningih."

Zdaj Bertonclja čakajo nastopi na svetovnih pokalih v Glasgowu in Moskvi, nato pa bo na univerzijadi v Beogradu branil naslov prvaka iz Bangkoku. Poleg tega se je po tekmi v Mariboru le še utrdil na drugem mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Klavora prvič do finala

Prvi pa je danes za veselje sicer maloštevilnih domačih navijačev poskrbel Klavora, ki se je prvič v karieri v Mariboru prebil do finala najboljše osmerice, na koncu pa je po napaki pri zadnji diagonali, ko je padel pri dvojni salti nazaj z obratom, zasedel šesto mesto.

"Enostavno ni šlo; pri zadnji diagonali mi je manjkalo kondicije, vse ostalo pa sem lepo naredil. Skoke znam, zdaj bo potrebno le še več ponovitev," se zaveda 20-letnik, ki se je že po kvalifikacijskem nastopu odločil, da bo v finalu napadal kolajno in delal težjo različico vaje. A prav pri zadnjem skoku se je zalomilo: "Nič hudega, sicer sem tudi med vajo razmišljal, ali bi naredil cukaharo ali ne, a sam sem mnenja, da je treba iti v finalu na vse ali nič. Poleg tega sva se pred nastopom s trenerjem (Dejan Jovanovič, op. p.) dogovorila, da bom izvajal težji zadnji skok."

Tudi Klavoro v nadaljevanju sezone čakajo nastopi na svetovnih pokalih, kjer je njegova želja, da bi sezono končal med najboljšo osmerico v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Poleg tega pa mladi telovadec trenira tudi mnogoboj (vseh šest orodij), saj bo na sredozemskih igrah tekmoval v kraljevski disciplini. "Rad vadim na vseh orodjih. Če bi ves čas treniral le parter, bi se mi mešalo od dolgčasa," je odkrito priznal.

Preostali slovenski finalisti gimnastičnega vikenda se bodo v športni dvorani Lukna predstavili v nedeljo; Mitja Petkovšek na bradlji, Aljaž Pegan na drogu, Adela Šajn na gredi in parterju ter Saša Golob na parterju.

Ne spreglejte