SiolNET. Sportal Drugi športi
5,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SP v Pau

Noro, po Benjaminu Savšku smo dobili še enega svetovnega prvaka

5,10

termometer

Benjamin Savšek
Foto: Nina Jelenc

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je osvojil naslov svetovnega prvaka v slalomu na divjih vodah v Pauju. Drugo mesto je osvojil Slovak Alexander Slavkovsky, tretji pa je bil rojak slednjega Michal Martikan. Drugi slovenski finalist Anže Berčič je bil ob izpuščenih vratih enajsti. Anže Urankar je slovenski uspeh dopolnil z zmago v neolimpijski disciplini spust.

Benjamin Savšek je v finalu odpeljal zelo hitro, saj je kljub dotiku in s tem kazenskima sekundama prevzel vodstvo in ga zadržal tudi po nastopu zadnjih petih posameznikov v finalu. Zanj je to prvi naslov svetovnega prvaka, potem ko je dvakrat, leta 2014 v Deep Creeku in leto kasneje v Londonu, osvojil naslova svetovnega podprvaka.

Tridesetletni Ljubljančan je v tretje le dočakal svetovni naslov. In to na kakšen način. Ko odbijemo kazenski sekundi, je pravzaprav deklasiral tekmece, saj je bil hitrejši za poldrugo sekundo, brez dotika za tri in pol.

Ne more verjeti, še samega sebe je presenetil

Čestital je tudi Peter Kauzer. Čestital je tudi Peter Kauzer. Foto: Nina Jelenc "Res mi je letelo. Kot sem dejal pred prvenstvom, da drugo mesto tokrat ne pride v poštev ... Res vrhunski občutki. Kljub dotiku sem vedel, da sem dovolj hiter za kolajno, a sem presenetil tudi samega sebe, da sem postal svetovni prvak s to neverjetno vožnjo. Startal sem na prvo in res mi je uspelo, neverjetno sem vesel, še samega sebe sem presenetil in še kar ne morem verjeti, da sem bil dvakrat svetovni podprvak, zdaj pa prvak," je bil kar brez besed Savšek.

Že kmalu po podelitvi so ga kolegi iz reprezentance, na čelu s kajakašem Petrom Kauzerjem, ki je v petek osvojil bron, vrgli v vodo. Ekipa se tako ni izneverila tradiciji, v vodi je zatem končal še njegov trener Jože Vidmar.

Dotik ga ni vrgel s tira

Dotaknil se je vrat, a vseeno zmagal. Dotaknil se je vrat, a vseeno zmagal. Foto: Nina Jelenc "Vožnja je bila neverjetna, rekel sem si, treba bo stisniti, konkurenca je močna. Vmes sem naredil dotik, vendar kljub temu nisem padel iz ritma in čas je bil dovolj dober. Zmagal sem in zdaj sem svetovni prvak. To je res zaslužena medalja, zelo sem se trudil, da sem to dosegel. Samo da je kolajna okrog vratu, bom že zdržal, da sem zdaj moker," je v mrzlem vremenu dejal Savšek.

Evropskega prvaka iz Maarkleeberga 2015 zdaj čaka proslavljanje. Čeprav bi se moral takoj po tekmi s kombijem vrniti domov, kjer ga čaka družina, so kolegi iz reprezentance zagrozili, da še ne sme oditi in da se bo moral tudi z njimi poveseliti.

"Ja, ne vem, kako bo. Moral bi iti s kombijem domov, tudi doma bi se radi poveselili z mano, a mi tukaj pravijo, da me ne spustijo. Po nočni vožnji bi bil že jutri zjutraj doma in bi imel nedeljo za družino, zdaj pa bomo videli," je še povedal Ljubljančan, tudi oče dveh otrok.

Veliko veselje slovenskega asa ob prihodu v cilj. Veliko veselje slovenskega asa ob prihodu v cilj. Foto: Nina Jelenc

Preostala Slovenca nista imela svojega dne

Ob njem bosta bržkone tudi preostala člana kanuistične ekipe Anže Berčič in Luka Božič. Slednja tokrat nista imela svojega dne, Berčič je v finalni vožnji ena od vrat izpustil, ko je prišel prenizko, dobil pribitek 50 sekund in dobra uvrstitev je splavala po vodi. Luki Božiču pa se ni uspelo prebiti iz kvalifikacij, med 76 nastopajočimi se je namreč za polfinale bilo potrebno uvrstiti med najboljših trideset.

Prvenstvo se bo v nedeljo zaključilo s kajakaškim štirikrosom.

Slovenski uspeh dopolnil Urankar z zmago v spustu

Anže Urankar je v neolimpijski disciplini spust v Pauju osvojil naslov svetovnega prvaka. Drugi je bil njegov reprezentančni kolega Nejc Žnidarčič, tretji pa Francoz Gaetan Guyonnet. Simon Oven je bil sedmi, Vid Debeljak pa 12.

"Vesel sem, da mi je po toliko letih končno uspelo premagati Žnidarčiča, ki je bil vrsto let prvak te kategorije. Super, kaj naj rečem, uspela mi je res lepa vožnja. Problem je, da voda niha in moraš imeti tudi malo sreče, danes sem je imel dovolj za zmago. To je moja prva posamezna članska kolajna na svetovnem prvenstvu in ta je najlepša," je po zmagi dejal Urankar, ki slalomsko progo odpelje le še občasno, pa čeprav je mladinski olimpijski prvak v tej disciplini.

"Sem zadovoljen, vse čestitke Anžetu. Na zadnjem merjenju vmesnega časa sem bil še spredaj, potem pa me je malo odneslo iz idealne linije in Anže je bil hitrejši. Ni kaj, gremo naprej," pa je po srebrnem odličju dejal Žnidarčič.

Nejc Žnidarčič in Anže Urankar sta dosegla prvovrsten uspeh. Nejc Žnidarčič in Anže Urankar sta dosegla prvovrsten uspeh. Foto: Nina Jelenc

Kanuist Blaž Cof je prav tako v spustu osvojil bronasto kolajno. Zmagal je Čeh Ondrej Rolenc pred Slovakom Matejem Benušem. Drugi slovenski predstavnik v finalu Simeon Hočevar je zasedel 12. mesto. Prvenstvo so sklenili kanuistični dvojci. Nastopila sta tudi dva slovenska čolna, boljši je bil dvojec Maks Frančeškin - Simeon Hočevar, ki je bil peti. Druga slovenska predstavnika v finalu Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila šesta.

K-1, ženske:

1. Jessica Fox (Avs)           97,14
2. Jana Dukatova (Slk)         +4,62
3. Ricarda Funk (Nem)           5,48
...
16. Eva Terčelj (Slo)
19. Urša Kragelj (Slo)

C-1, moški:

1. Benjamin Savšek (Slo)       94,81
2. Alexander Slavkovsky (Slk)  +1,48
3. Michal Martikan (Slk)        3,42
...
11. Anže Berčič (Slo)          53,75

Luka Božič (Slo) - kvalifikacije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1272
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin