Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
8.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

šah

Petek, 17. 5. 2013, 8.22

8 let, 1 mesec

Beljavski četrti šahist Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na posamičnem EP v poljski Legnici je slovenski šah dosegel nov velik uspeh, saj je veteran Aleksander Beljavski osvojil izvrstno četrto mesto, z malce sreče pa bi bilo njegovo tudi odličje.

Za uvod zanimivost: Legnica je znana po bitki, v kateri so leta 1241 Mongoli pod vodstvom Džingiskanovih vnukov premagali poljsko vojsko, bojeviti duh pa je bil do zadnjih potez turnirja prisoten tudi na črno-belih poljih. Padel je marsikateri kralj, tudi v naše veselje.

Beljavski, nekoč tretji igralec sveta in prvak Sovjetske zveze, namreč že vrsto let nastopa pod slovensko zastavo in pogosto dosega imenitne uspehe. Tako je bilo tudi na Poljskem, kjer si je po številu osvojenih točk sicer delil prvo mesto s kar desetimi igralci, vendar je po upoštevanju dodatnih kriterijev končal tik pod zmagovalnim odrom. Beljavski sicer ni več tako prodoren kot nekoč, saj je že krepko v letih, ko šahovska moč običajno začne pešati, a z odličnimi igrami še vseeno spomni, da je bil v najboljših časih med kandidati za svetovnega prvaka.

S četrtim mestom je obenem ponovil do zdaj najboljšo moško uvrstitev na evropskih prvenstvih, ki jo je pred leti dosegel zdajšnji selektor velemojster Duško Pavasovič. Z dosežkom si je zagotovil tudi uvrstitev na svetovni pokal, kar je uspelo 23 najboljšim šahistom s prvenstva. Slavil je Ukrajinec Aleksander Mojsejenko, sicer trinajsti nosilec, pred ruskima soimenjakoma Jevgenijem Aleksejevim in Jevgenijem Romanovom, šele 47. šahistom po ratingu.

Dobro je šahiral tudi državni pravk Luka Lenič, ki pa ga je remi v zadnjem krogu potisnil na 30. mesto, kar je lep uspeh, glede na to, da je bil 64. nosilec, a si je nekdanji svetovni prvak v kategoriji do 14 let za cilj zagotovo zastavil uvrstitev na svetovni pokal. V konkurenci 281 tekmovalcev iz 38 držav so solidno nastopili tudi naši preostali igralci, Matej Šebenik je končal na 122. mestu, Marko Tratar je bil 128., Žan Tomazini pa 222.

So najboljši res najboljši?

Prvenstvo je bilo sicer hladen tuš za nekatere najvišje postavljene velemojstre, kar je na takšnih turnirjih pogosta praksa. Prvi nosilec in branilec naslova, ruski supervelemojster Dmitrij Jakovenko (2731 ELO), je končal na zanj ubožnem 74. mestu, njegov rojak in drugi po začetnem izhodišču, Jevgenij Tomaševski (2719 ELO), je bil na skromnem 44. mestu, tretjepostavljeni Francoz Maxime Vachier Lagrave (2718 ELO) pa je končal na 56. mestu.

Tekmovanje je bilo najmočnejši turnir leta po švicarskem sistemu, dvanajst igralcev je imelo rating nad 2700 točk, sodelovalo pa je 38 šahistov iz najboljše svetovne stoterice.

Ne spreglejte