Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2015,
16.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matevž Planko triatlon svetovno prvenstvo

Sreda, 16. 9. 2015, 16.26

6 let, 6 mesecev

Ambicij polni 16-letni kamniški triatlonec pred izzivom kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Matevža Planka, 16-letnega triatlonca iz Kamnika, danes čaka največje tekmovanje kariere, nastop na svetovnem mladinskem prvenstvu v triatlonu v Chicagu.

Matevž Planko je triatlonec po duši in dejanjih.

Je tudi potrditev pregovora, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Tudi starši sta bila triatlonca, v kamniškem klubu Trisport – njegov član je tudi Matevž – danes delujeta v trenerski vlogi. Športno nadarjen in vpet v naporen športni vsakdan je tudi mlajši brat Lovro, ki uspešno stopa po biatlonskih smučinah.

Hitri Planko hiti po Chicagu

Matevž Planko, mladenič, ki se ga je menda prijel vzdevek Hitri Planko, je edini slovenski predstavnik v moški mladinski kategoriji, ki te dni nastopa na vrhuncu triatlonske sezone, svetovnem mladinskem prvenstvu v triatlonu, ki ga gosti ameriški Chicago.

Poleg Planka, bomo Slovenci lahko stiskali pesti še za paratriatlonca Alena Kobilico in mladinko Evo Skaza, ki je na zadnji tekmi evropskega mladinskega pokala na Bledu v močni konkurenci zasedla odlično drugo mesto, ter Matejo Šimic, ki v kategoriji elite zbira točke za uvrstitev na olimpijske igre.

Čeprav je ambiciozen, se Matevž zaveda, kam trenutno spada. "Če se bom uvrstil med prvih 32, bo to zame lep dosežek. Mislim, da je to povsem realen cilj. Na zadnjem evropskem mladinskem prvenstvu sem bil 19. in glede na to, da Evropa v triatlonu velja za velesilo, mislim, da so mesta lahko precej primerljiva. Večjih apetitov za zdaj nimam, niti jih ne morem imeti. Konec koncev bom s 16 leti eden od najmlajših, ki na prvenstvu nastopajo v konkurenci od 16 do 19 let," je razmišljal nekaj dni pred odhodom čez lužo.

Pot je, vsaj upam, prespal, saj s spanjem kjerkoli in kadarkoli menda nima nobenih težav. "Vse skupaj to precej poenostavi," pravi. Da lahko vsak trenutek telesu, ki mora zaradi treningov plavanja vstajati ob 5. uri zjutraj, nameniš vrstico počitka ali dve.

Vzgojitelj ali športnik?

Matevž Planko obiskuje Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra, kjer je vključen v program vzgojitelja predšolskih otrok, a na vprašanje, kako se je kot predstavnik moškega spola, ki naj bi pregovorno bolj razmišljali o tehničnih in naravoslovnih izobraževanih sferah, znašel v teh vodah, sramežljivo odgovarja, da še ni povsem prepričan, ali je to pot, na kateri bo vztrajal. No, pa bi lahko. Moških vzgojiteljev se nikjer ne branijo. Da je vse odvisno od športnih uspehov, pravi.

Izkušnje, izkušnje in še enkrat izkušnje

Izkušnje, izkušnje in še enkrat izkušnje. To je tisto, kar mu bo najbolj pomagalo pri preboju v elito, je prepričan zgovorni Kamničan, ki se zaveda, da se ne sme zadovoljiti s statusom prvega na vasi, ampak mora stremeti k statusu prvega tudi v mestu.

"Ni dovolj samo to, da zmaguješ v Sloveniji in misliš, da si najboljši. Treba je iti tudi v svet," se zaveda.

Ambicij ne skriva

Z močno podporno ekipo, ki mu stoji ob strani v slabem in dobrem, si kljub mladosti zastavlja povsem konkretne cilje.

V ospredju so kratkoročnejši, ti zajemajo nabiranje izkušenj na mednarodnih tekmah, kar bo v Sloveniji težko, frekventnost odhajanja na mednarodne tekme je namreč bolj kot ne odvisna od finančne pomoči, medtem ko dolgoročni cilji segajo vse do olimpijskih iger.

Bolj poskusnih leta 2020 in povsem konkretnih, morda celo s pogledom proti medalji, leta 2024. Če pa odmislimo igre pod petimi krogi, je zanj najpomembnejša pomembna konkurenčnost v svetovnem merilu.

Triatlon je celota

Planko ne želi razmejevati posameznih disciplin, ki tvorijo triatlon. "Triatlon je celota in kot tako poskušam nanj tudi gledati," poskuša biti diplomatski.

"Dejstvo je, da moraš pri triatlonu dobro plavati, kolesariti in teči, brez tega ne gre, in zaostanek težko nadoknadiš. Res pa je tudi, da na koncu vedno zmaga tekač. Redko se zgodi, da komu že na kolesu uspe tak preskok, da ima dovolj rezerve tudi pri teku, pojasnjuje Kamničan, ki v evropskem mladinskem pokalu trenutno zaseda 11. mesto, ob tem, da se sploh ni udeležil vseh dirk v letošnji sezoni. "To je podatek, ki kaže, da sem v stiku z najboljšimi," poudarja 16-letnik, ki si želi, da bi triatlon Slovencem bolj sedel v srce.

Uživa v tekmovanjih

V tekmovanjih uživa. Še posebej na domačih, kamor se hodi skoraj zabavat, povsem drugačna slika ga čaka na mednarodnih, kjer živci občasno pokažejo vso svojo moč, a jih z Vičičevo pomočjo za zdaj uspešno obvladuje.

V letošnji sezoni je najbolj ponosen na drugo in tretje mesto v evropskem pokalu, širše gledano pa na veliko zmago na lanskem državnem prvenstvu v absolutni konkurenci v šprint triatlonu, kjer so bili prisotni vsi razen najbolj superiornega slovenskega triatlonca Davida Plešeta.

"Z letošnjimi rezultati sem lahko zelo zadovoljen. Pred sezono sem si kot cilj zadal uvrstitev med prvih 20 in enkrat med prvih deset, tako pa sem kar dvakrat stal na stopničkah," se mu smeji ob spominu na letošnji izkupiček.

Ne spreglejte