Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
1. 5. 2010,
21.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 21.50

8 let

ACH Volley dokazal, zakaj je del elite

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub polfinalnemu porazu LP s Trentinom so lahko igralci ACH Volleyja zadovoljni s premiernim nastopom na F4. Na začetku jih je nekoliko zdelala trema, nato pa so dostojno branili slovenske barve.

Prvič v zgodovini lige prvakov ima Slovenija na zaključnem turnirju svojega predstavnika v ACH Volleyju. Slovenski prvaki so spodbudno začeli polfinalni dvoboj in povedli z 1:0, nato pa jih je zagrabil nekakšen krč.

Slabo sprejemanje po odličnih servisih Kubanca Juantorene, ki je tudi najboljši igralec italijanskega moštva, je sprva pripeljalo Trentino do vodstva z 8:1, ni pa pomagal niti krajši odmor, ki ga je zahteval Glenn Hoag pri 1:6. Ta je v nadaljevanju naredil prvo zamenjavo na poziciji podajalca in namesto Dejana Vinčića v ogenj poslal izkušenega Veljka Petkovića. Blejci so po prihodu srbskega igralca nekoliko bolj konkretno zaigrali pri mreži in se približali na šest točk zaostanka (6:12), vendar je nato aktualni evropski klubski prvak nemudoma zatrl slovenski pohod in rutinirano pripeljal prvi niz do konca.

Prebujenje po začetnem spancu

Tudi v začetku drugega seta je Kubanec v dresu Trentina z neugodnim servisom sejal paniko na drugi strani mreže, posledica pa je bila videti na semaforju, ki je kazal 4:1. Trema je na srečo nekoliko popustila pri Vinčiću, čigar podaje so bile nato bolj natančne kot na uvodu.

ACH Volleyju se je po bolj preudarni igri uspelo sprva približati na 5:6 in po blokih Šketa ter Kamnika še na 7:8. A kaj, ko je sledila napaka Alena Pajenka pri servisu, kapetan Andrej Flajs pa ni bil zbran pri mreži ter nato še pri sprejemu. Italijani so darilo sprejeli z odprtimi rokami ter se nemudoma oddaljili na varnih 11:7. Hoag je vnovič poizkušal z minuto odmora, a tudi ta ni zalegla, prednost pa je medtem narasla na velikih 16:10. Ko je že kazalo, da bo Trentino mirno plul proti koncu drugega niza, se je zgodil preblisk v vrstah Blejcev. Ti so zaigrali konkretneje pri bloku ter sprejemu in pri 20:20 ujeli priključek s favoriziranim nasprotnikom.

Da je prišlo do takšnega zasuka, je potrebno zasluge pripisati tudi Alenu Šketu na servisu. S požrtvovalno igro so Slovenci dobili simpatije pri poljskih navijačih – približno 8000 jih je spremljalo ta dvoboj. Dodatna podpora s tribun je dala krila Hoagovi četi, ki je zdržala vse nalete naših zahodnih sosedov, zaključno besedo pa je imel Pajenk, ki je s silovitim zabijanjem izenačil rezultat v nizih.

Dostojen odpor aktualnim evropskim prvakom

Za razliko od prvih dveh setov je začetek tretjega potekal bistveno bolj izenačeno. Nobeni ekipi se sprva ni uspelo oddaljiti, na prvi tehnični odmor pa je šlo z minimalnim naskokom moštvo Radostina Stojčeva (8:7).

A na žalost slovenskih navijačev, ki so na Poljsko pripotovali z enim avtobusom, je prišla na plan kakovost "italijanske" zasedbe – v svojih vrstah je imela na tej tekmi kar sedem tujcev. Podprvaki Apeninskega polotoka so si najvišjo prednost prigarali pri rezultatu 20:15 in jo znali zadržati do konca, od finala pa so bili tako oddaljeni le še 25 točk.

Do teh so se dokopali v četrtem nizu, v katerem se je na slovensko žalost poškodoval Vinčić, tekmo pa je pričakovano na mestu podajalca zaključil Petković. Kljub porazu so slovenski prvaki uspešno prestali krst turnirja zaključne četverice elitne lige prvakov. Sedaj jih čaka v nedeljo (11.30) po vsega dobrih trinajstih urah počitka boj za tretje mesto z gostiteljem Belchatowim, ki je nekoliko nepričakovano izgubil proti Dinamu iz Moskve. Rusi pa se bodo v velikem finalu pomerili s Trentinom.

Ne spreglejte