Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2022,
20.01

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

rekreacija Triglav tek

Sobota, 10. 9. 2022, 20.01

1 leto, 7 mesecev

10. Triglav tek

1.500 tekačev, vključno s Pahorjem, na Brdu pri Kranju preteklo več kot devet tisoč kilometrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Triglav tek 2022

Na Brdu pri Kranju je več kot 1.500 tekačev in tekačic, vključno z znanimi športniki in športnicami ter predsednikom države Borutom Pahorjem, v okviru jubilejnega, 10. Triglav teka preteklo več kot devet tisoč kilometrov. 

Tekači vseh generacij so se ob podpori vrhunskih športnikov preizkusili v šestih tekaških izzivih: otroškem teku Kuža Pazi, družinskem teku, štafetnem teku trojk, polmaratonu, teku na 10 kilometrov in na 5 kilometrov.

Tudi letos so po stezah protokolarnega parka Brdo tekli za dober namen – boljšo oskrbo novorojenčkov, obenem pa je bila v ospredju trajnostna naravnanost dogodka.

Fotogalerija z 10. Triglav teka:

Fotogalerija
1 / 22

Več kot 1.500 tekačev vseh starosti in stopenj pripravljenosti je na 10. Triglav teku skupaj preteklo več kot devet tisoč kilometrov.

Najboljši rezultat na 5 km je s časom 25:09 dosegla Jana Bratina, v moški kategoriji pa je s časom 18:12 slavil Enej Kovač.

Razdaljo 10 km je najhitreje, s časom 37:58, pretekla Neža Žerjav, v moški kategoriji pa Tadej Grilc, ki je razdaljo pretekel v 34:11.

Najdaljšo preizkušnjo – polmaraton – je najhitreje, v 1:31:14, pretekla Katja Juhart. S časom 1:19:59 je ciljno črto prečkal Marko Krišelj, zmagovalec v moški kategoriji.

Tekel je tudi predsednik države Borut Pahor.  | Foto: Tekel je tudi predsednik države Borut Pahor.

Za tekače navijalo 17 vrhunskih športnikov

Tekaško prireditev že vsa leta podpirajo tudi številni slovenski vrhunski športniki.

"Triglav tek je priložnost za dober trening, proga je nezahtevna in prijetna. Obenem kot športnik z udeležbo izkažem hvaležnost Zavarovalnici Triglav, ki podpira parašport v Sloveniji. Na dogodku je tudi priložnost, da se fotografiram s katerim od cenjenih športnikov; lani sem v cilj pritekel skupaj s smučarskim skakalcem Petrom Prevcem. Ker sem vedel, da nas tudi letos čaka prijeten dogodek, sem se Triglav teka znova udeležil," je na dogodku povedal naš slepi tekač Robi Kogovšek, tudi ambasador Triglav teka.

Triglav tek 2022 | Foto:

Poleg njega so za tekače ob trasah in v ciljnih ravninah navijali še drugi vrhunski športniki, med njimi smučarski skakalci Cene Prevc, Nika Križnar in Urša Bogataj, biatlonci Anamarija Lampič, Jakov Fak, Klemen Bauer, deskarja na snegu Žan Košir in Rok Marguč ter smučarski tekači Vesna Fabjan, Eva Urevc, Neža Žerjav in Miha Ličef.

Triglav tek 2022 | Foto:

Trajnostno naravnana prireditev

Organizatorji Triglav teka so si tudi letos prizadevali, da bi naravo v protokolarnem parku Brdo zapustili brez enega samega odpadka. Tekačem so na dogodku postregli z lokalno pridelano hrano, boni zanjo pa so bili iz papirja, ki vsebuje semena, tako da bodo lahko papir tudi posadili. Promocijsko gradivo so udeležencem letos večinoma posredovali v digitalni obliki. Trajnost je zaznamoval še razpis 'Pazi to! Huda izkušnja', prek katerega sta dva študenta sodelovala kot koordinatorja za trajnostni razvoj na omenjenem športno-družabnem dogodku.

10 številk 10. Triglav teka

· 10 let Triglav teka = skoraj 15 tisoč tekačev

· 15.000 tekačev = 115.444 pretečenih kilometrov

· 1:25:56 = najboljši čas na 21 km v ženski kategoriji na vseh 10 dogodkih

· 1:10:34 = najboljši čas na 21 km v moški kategoriji na vseh 10 dogodkih

· 10. Triglav tek = 17 slovenskih športnih junakov, ambasadorjev, ki na dogodku navijajo za tekače vseh generacij

· 10. Triglav tek = 15.000 evrov za Ultrazvočno društvo

· 10 let Triglav teka = 158.867,87 evra donacij za zdravstvene ustanove (14 porodnišnic oziroma porodnih oddelkov, Ultrazvočno društvo za projekt Slojenčki, ljubljanska Pediatrična klinika in Univerzitetni klinični center Ljubljana)

· 10. Triglav tek = več kot 170 tekaških pripravljalnih vadb v devetih slovenskih krajih

· 170 tekaških vadb = več kot 250 tekačev, ki so se na 10. Triglav tek pripravljali skoraj 17 tednov

· 10. Triglav tek = 1.300 toplih obrokov iz lokalno pridelane hrane

Finančna pomoč ultrazvočnemu društvu

Poleg spodbude posameznikov h gibanju je prireditev že tradicionalno posvečena tudi najranljivejšim članom naše družbe. Zavarovalnica Triglav je namreč tudi letos predala donacijo bolnišničnim ustanovam. Direktorica službe za trženjsko komuniciranje v Zavarovalnici Triglav Tjaša Kolenc Filipčič je bon v vrednosti 15 tisoč evrov izročila Ultrazvočnemu društvu za projekt Slojenčki, ki bo sredstva namenilo nakupu oksimetrov in grelnih gnezd za potrebe slovenskih porodnišnic.

Ne spreglejte