Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2008,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 11. 5. 2008, 16.07

8 let

Zmagovalec Saturnusa Čeh Vaclav Pech

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra 31. Relija Saturnus je stopil petkratni češki prvak Vaclav Pech, 32-letni dirkač iz pivovarskega Plzna.

Drugi je bil Mariborčan Tomaž Kaučič (zmagovalec v točkovanju za slovensko prvenstvo), tretji pa Nemec Hermann Gassner. Idrijčan Darko Peljhan je za malenkost zgrešil zmagovalni oder in zmago v domačem prvenstvu.

Čeh Pech danes ni tvegal, odpeljal je v slogu profesionalca in dosegel 20. tujo zmago na 31 izvedbah največjega slovenskega relija: "Odličen reli, krasna organizacija, zelo sem zadovoljen v cilju te dirke. Na reliju nisem imel omembe vrednih težav, presenetilo me je le, da se hitrostne preizkušnje precej razlikujejo od tistih na Češkem. Nekaj časa sem se moral privajati predvsem na drseč asfalt, zadnji dan pa sem nato uspešno ohranjal priborjeno prednost."

Kaučič: zdravstvenih težav nisem občutil

Minuto za njim se je vse do zadnjih kilometrov bil zanimiv boj za drugo mesto v skupni razvrstitvi oziroma za zmago v točkovanju slovenskega prvenstva. Aktualni prvak Tomaž Kaučič, ki je aprila na nesrečnem reliju na avstrijskem Koroškem, ki se je predčasno končal zaradi tragične nesreče, dosegel jubilejno deseto zmago v slovenski konkurenci, je danes v precej bolj veselem vzdušju dodal še enajsto, predvsem pa premagal zdravstvene težave po operaciji slepiča. Kaučič je zadnji dan sicer enkrat zapeljal s ceste, nazaj na traso so mu pomagali gledalci, vseeno pa je to izgubo časa več kot nadoknadil v nadaljevanju. Vaclav Pech bi zagotovo odbil tudi bolj nevarne napade tekmecev, tako da je Kaučič stavil predvsem na zmago v interni borbi z Darkom Peljhanom. Na koncu je Kaučič s sovoznikom Petrom Zorenčem v mitusbishiju lancerju zaostal za češkim prvakom za 50 sekund.

"Vesel sem, da se je tako izteklo in da sem zmagal v domačem prvenstvu, saj sem dirko jemal predvsem kot privajanje na nov dirkalnik mitsubishi, s katerim sem vendarle nastopil šele tretjič, vmes pa na kratko spet sedel v starega subaruja. Mislim, da bom kmalu osovjil še tiste podrobnosti, ki so pomembne ob menjavi dirkalnika. Zdravstvenih težav po operaciji nisem občutil, tako da sem po tej plati lahko vozil na polno," je po dirki povedal Mariborčan, ki bo v naslednjih dneh poleg te zmage proslavljal še 30. rojstni dan in šampanjec bo, kot poznamo Štajerce, gotovo tekel v potokih.

Peljhan zadovoljen

Darko Peljhan je v cilj prišel 25 sekund za Kaučičem in se vnovič moral zadovoljiti z drugim mestom v slovenskem točkovanju. Njegova sušna doba od zadnje zmage se zdaj podaljšuje že v četrto sezono: "Počasi sem se že začel spraševati, zakaj vedno zaostanem tisto minuto za zmago v slovenskem prvenstvu, no tokrat pa je bila razlika vse do konca v nekaj sekundah, tako da sem bolj zadovoljen kot ne, čeprav sem spet drugi. Imeli smo nove hitrostne preizkušnje, na katerih nihče ni natreniran in v teh razmerah sem bil bolj konkurenčen."

Na peto mesto se je uvrstil še en Čeh Vojtech Štajf, šesti pa je bil Ljubljančan Mitja Klemenčič s sovoznikom Jernejem Korparjem (prav tako v mitsubishiju), zaostal je približno 3 minute za najboljšima Slovencema in se na tretje mesto prebil tudi skupnem seštevku državnega prvenstva. Če gledamo le razporeditev v slovenski konkurenci, je bil četrti povratnik Jani Trček, na petem mestu pa že predstavnik nižje divizije, Alan Pajk, ki je z renaultem cliom zmagovalec v diviziji 2. Alex Humar je kljub včerajšnjim velikim težavam z odtrganim kolesom končal ta reli in kot edini preživeli dobil divizijo 3, najbolj dramatično pa je bilo v najnižji diviziji 1, v kateri je Vrhničan Miha Prek s volkswagnom polom dobil dvoboj z Martinom Štucinom po 223-ih kilometrih dirkanja za zgolj 13 sekund.

Ne spreglejte