Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
7. 8. 2012,
11.58

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Red Bull Mark Webber Sebastian Vettel McLaren Ferrari Lotus Mercedes Williams

Torek, 7. 8. 2012, 11.58

4 leta, 10 mesecev

Webber Vettlova težava, Alonso in Hamilton št. 1

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sezona formule 1 se nadaljuje konec avgusta. Tako imamo čas za pregled dogajanja na prvih 11 dirkah. Začenjamo z ekipnimi dvoboji. Zanimivo: najtesnejši je v ekipi prvakov Red Bull.

Razmerja moči med ekipami se od prve dirke sezone 2012 naprej neprestano spreminjajo. Enkrat je najhitrejši McLaren, drugič Red Bull, Fernando Alonso je večkrat naredil čudež s Ferrarijem, tudi Lotus in Mercedes sta imela nekaj zelo dobrih dirk. Kaj pa dvoboji znotraj ekip?

Do največje spremembe v primerjavi z lanskim prvenstvom je prišlo v ekipi Red Bull. Če je imel Mark Webber lani 134 točk manj kot Sebastian Vettel in je zmagal šele na zadnji dirki, ko je bilo prvenstvo že odločeno (Nemec pa pred tem enajstkrat), sta letos povsem izenačena. Avstralec je po zaslugi dveh zmag celo dve točki pred svetovnim prvakom, ki je zmagal le na VN Bahrajna. Vettel je na kvalifikacijah le dobro desetinko hitrejši, Webber pa je nekoliko bolj zanesljiv na dirkah, saj je brez točk ostal le na VN Španije. A na zadnjih dveh dirkah, ko se je RB8 sicer zdel zelo konkurenčen, je bil Webber dvakrat osmi. Če je izgubil ritem z začetka sezone ali pa je izboljšani dirkalnik bolj po meri Vettla, bo Avstralec jeseni težko ostal prvi zasledovalec vodilnega v skupnem seštevku Fernanda Alonsa (Ferari).

Hamilton in Alonso brez tekmeca v ekipi

Če ima Red Bull še oba dirkača v bitki za naslov prvaka, za njihovo konkurenco to ne velja več in to bi bila lahko prednost McLarna in Ferrarija. Jenson Button je sezono sicer začel z zmago, a Lewis Hamilton je bil na uvodnih dirkah kljub trem tretjim mestom hitrejši. Mlajši od obeh Britancev je na kvalifikacijah v povprečju hitrejši za dobre štiri desetinke. Buttnova kriza z dirkalnikom od Bahrajna do Silverstona, ko večkrat ni uspel priti niti v prvo deseterico kvalifikacij, je bila zanj očitno usodna. Hamilton dirka bolj zanesljivo kot v minulih sezonah (dve ničli sicer ima) in je ob Alonsu edini z več kot eno zmago. S petimi uvrstitvami na stopničke in 424 krogi pred Buttnom je bolj izkušenega ekipnega kolega pustil v svoji senci. O razliki med dirkačema Ferrarija pa ni potrebno izgubljati veliko besed, saj statistika pove vse. Fernando Alonso z dirkalnikom, ki ni najboljši, vodi v seštevku in ima tri zmage; Felipe Massa pa ostaja daleč od forme izpred nekaj sezon.

V Mercedesu je v točkovni prednosti Nico Rosberg, a na zadnjih VN Michael Schumacher dirka bolje. Srebrna puščica je iz dirke v dirko manj konkurenčna, ko pa je na začetku sezone bila, pa so nemškega veterana mučili odstopi zaradi tehničnih okvar. Med dirkačema Lotusa se pozna razlika v izkušnjah: Romain Grosjean je boljši na kvalifikacijah, a dela na dirkah napake - devetkrat je ostal za Kimijem Räikkönenom. Finec, ki je bil letos že petkrat na stopničkah, ostaja v igri za naslov prvaka, pa čeprav še nima zmage. Konstantnost je Kimijeva vrlina (le Alonso je točke dobil na več dirkah). Med dirkačema Force Indie ni velike razlike. Podobno velja za voznika Sauberja, kjer pa ima Sergio Perez zaradi dveh uvrstitev med najboljše tri točkovno prednost.

Dirkača Williamsov velik minus

Williams je zgodba zase. Dirkalnik ima veliko potenciala, dirkača pa ... Pastor Maldonado je na kvalifikacijah med najhitrejšimi v konkurenci (več kot pol sekunde na krog hitrejši od ekipnega kolega), a z izjemo zmage v Španiji na dirkah vselej pogori. Toliko nesreč si ne bi smel dovoliti. Na drugi strani je bil Bruno Senna le enkrat v deseterici najboljših na kvalifikacijah, je pa bolj zanesljiv na dirki (šest uvrstitev med 10). Ostalih osem dirkačev nima konkurenčnega dirkalnika in težje sodimo kdo je znotraj ekip boljši. Reprezentativni so le povprečni časi na kvalifikacijah: Daniel Ricciardo, Heikki Kovalainen, Timo Glock in Pedro de la Rosa so občutno hitrejši.

Ne spreglejte