Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2009,
16.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 11. 2009, 16.40

8 let

Vettlu Abu Dabi in skupno drugo mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemški dirkač formule 1 Sebastian Vettel je zmagal na zadnji dirki sezone, VN Abu Dabija, s čimer si je zagotovil tudi drugo mesto v skupnem seštevku za SP.

Dvojno zmago za Red Bull je zagotovil Avstralec Mark Webber, ki je v končnici ubranil napade novega svetovnega prvaka Britanca Jensona Buttona (Brawn GP).

Za 22-letnega Vettla je bila to peta zmaga v karieri, četrta letos po zmagi na Kitajskem, v Veliki Britaniji in na Japonskem ter sedme stopničke v sezoni 2009. Zmaga je bila za Vettla tudi zadoščenje ob koncu sezone, s katerim si je zagotovil drugo mesto v skupnem seštevku in puščavska premiera v Abu Dabiju je bila za Nemca tudi delček sanj iz 1001 noči. Do zmage pa je Nemec prišel tudi s pomočjo Britanca Lewisa Hamiltona (McLaren Mercedes), ki si je v soboto privozil najboljši startni položaj, ga ubranil tudi na nedeljski dirki, od katere pa se je po 21 krogih zaradi okvare zavor, ki niso več dosegle primerne temperature, poslovil. V nadaljevanju Vettlova zmaga ni bila več vprašljiva.

Na razprodanem dirkališču Yas Marina Circuit pred 50.000 gledalci je imel Vettel na koncu skoraj 18 sekund porednosti pred moštvenim kolegom Webbrom, ki je v zadnjih krogih poskrbel za dramatičen zaključek sezone, ko je v dvoboju s svetovnim prvakom Buttonom imel precej dela pri ubranitvi drugega mesta, samo v zadnjem krogu je Button napadel trikrat, a je bil Webber s svojo vožnjo uspešen. Za Buttona, ki si je že predčasno zagotovil naslov svetovnega prvaka, tokratna dirka ni bila ključnega pomena.

Četrto mesto je osvojil drugi Brawnov voznik Brazilec Rubens Barrichello, ki se je boril za drugo mesto v skupni uvrstitvi, a je vse možnosti za to pravzaprav zapravil že na začetku dirke po lažjem trku z Webbrom, v katerem je Brazilec poškodoval prednja krilca in ni mogel voziti na vso moč.

Vettel je na drugi strani še enkrat več dokazal, da ima ob dobrem bolidu vse možnosti za najvišja mesta, saj je od vsega začetka dirke napadal zdaj že bivšega prvaka Hamiltona in po prvem odhodu v bokse prevzel vodstvo. Britanec je takrat že imel težave z zavorami, zato je nekaj krogov kasneje zapeljal dirkalnik v garažo.

Svetovno prvenstvo v formuli 1 je s puščavsko premiero v emiratu Abu Dabi končano, ljubitelje tega športa pa v torek in sredo na olimpijskem stadionu v Pekingu čaka še en zanimiv dogodek, ekshibicijska dirka prvakov (Race of Champions), na kateri bo ob Buttonu in Vettlu denimo nastopil tudi legendarni Michael Schumacher.

Naslednja sezona se bo začela 14. marca 2010 z dirko v Bahrajnu.

Ne spreglejte