Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 3. 2008,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 23. 3. 2008, 9.24

8 let

V Maleziji Räikkönen razred zase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dirko za VN Malezije, drugo preizkušnjo sezone svetovnega prvenstva formule ena, je v Sepangu dobil svetovni prvak Kimi Räikkönen (Ferrari).

Neuspešna uvodna dirka sezone, ko je branilec naslova prvaka Räikkönen iztržil le točko, pa še to zgolj po zaslugi diskvalifikacije Rubensa Barrichella, je za ekipo iz Maranella pomenila alarm in napoved boljših časov že na drugi dirki v Maleziji. V taboru rdečih so velik korak k boljši predstavi v Sepangu naredili že v kvalifikacijah, ko sta oba njihova dirkača zasedla prvo vrsto (Felipe Massa je bil hitrejši od Finca), pomagali pa so jim tudi tekmeci v moštvu McLarna. Na stezi sta sicer Kovalainen in Lewis Hamilton dosegla tretji in četrti čas, vendar ju je vodstvo dirke zaradi oviranja tekmecev ob koncu kvalifikacij, ko sta prepočasi vozila v bokse, kaznovalo. Tako sta dirkača srebrnih puščic izgubila po pet mest, Finec je dirko začel z osmega, Britanec pa z devetega mesta.

Ferrarija izkoristila "pole"

Ferrarija sta svoji startni mesti dobro izkoristila in se v prvi krog pognala na prvih mestih, največ pa je izgubil Jarno Trulli, ki je sicer po zaslugi McLarnove kazni začel s tretjega mesta, vendar je padel daleč v ozadje. Za oba Ferrarija se je prebil Kubica in se trdno oklepal svojega tretjega mesta. Po pričakovanjih, v kvalifikacijah je bil z lažjim dirkalnikom za pol sekunde hitrejši kot Räikkönen, je na prve postanke zavil Massa. Po dveh krogih so Ferrarijevi mehaniki opravili še dolivanje goriva ter menjavo pnevmatik pri svetovnem prvaku; slednji se je na stezo vrnil pred moštvenim sotekmovalcem ter po tem, ko so svoje v boksih opravili še vsi tekmeci, tudi prevzel vodstvo. Zapletlo se je pri postanku Hamiltona - pred obiskom boksov se je prebil že do petega mesta - saj so imeli mehaniki veliko težav z menjavo desne sprednje gume in mladi Britanec je izgubil več kot deset sekund in se na stezo vrnil na desetem mestu.

Morebitnega boja Ferrarijev za prvo mesto pa je bilo konec v 31. krogu. Massa, ki je takrat zanesljivo vozil na drugem mestu, je naredil napako, se zavrtel in z dirkalnikom nasedel v pesek ob stezi, tako da je že drugo dirko zapored končal brez uvrstitve. Tako je na drugo mesto brez boja napredoval Kubica, ki je ob drugih postankih pred koncem dirke za dva kroga še prevzel vodstvo, nato pa zanesljivo, z 20 sekundami zaostanka za svetovnim prvakom in 20 prednosti pred Kovalainenom, ubranil drugo stopničko. Hamilton zaradi vseh težav ni mogel višje od petega mesta, kar pa mu je ob zmagi na prvi dirki vseeno prineslo skupno vodstvo po uvodnih dveh preizkušnjah letošnjega SP. Pred njim je dirko končal še Jarno Trulli, do točk pa so v Maleziji privozili še Nick Heidfeld, Mark Webber in nekdanji svetovni prvak Fernando Alonso.

"Bil sem precej hitrejši v zadnjem krogu pred postankom in tako nisem imel težav pri prehitevanju Masse. Po prvem postanku je bilo vse skupaj lažje, dirkalnik je bil odličen in zlahka sem si privozil dovolj naskoka. V Avstraliji smo imeli veliko težav in nismo bili povsem prepričani, kako bodo stvari delovale v Maleziji," je dirko opisal Kimi Räikkönen.

Naslednja, tretja dirka SP formule 1 bo 6. aprila v Bahrajnu.


Izidi VN Malezije:

1. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 1:31:18,555 (povp. hitrost: 203,971 km/h) 2. Robert Kubica (Pol/BMW-Sauber) + 19,570 3. Heikki Kovalainen (Fin/McLaren-Mercedes) 38,450 4. Jarno Trulli (Ita/Toyota) 45,832 5. Lewis Hamilton (Vbr/McLaren-Mercedes) 46,548 6. Nick Heidfeld (Nem/BMW-Sauber) 49,833 7. Mark Webber (Avs/Red Bull-Renault) 1:08,130 8. Fernando Alonso (Špa/Renault) 1:10,041 9. David Coulthard (VBr/Red Bull-Renault) 1:16,220 10. Jenson Button (VBr/Honda) 1:26,214 11. Nelson Piquet Jr. (Bra/Renault) 1:32,202 12. Giancarlo Fisichella (Ita/Force India-Ferrari) 1 krog 13. Rubens Barrichello (Bra/Honda) 1 krog 14. Nico Rosberg (Nem/Williams-Toyota) 1 krog 15. Anthony Davidson (VBr/Super Aguri-Honda) 1 krog 16. Takuma Sato (Jap/Super Aguri-Honda) 2 kroga 17. Kazuki Nakajima (Jap/Williams-Toyota) 2 kroga

Ne spreglejte