Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 12.05

8 let

Rdeče veselje in dolgi nosovi srebrnih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finec Kimi Räikkönen (Ferrari) je svetovni prvak formule 1 za sezono 2007.

Na zadnji dirki sezone v Braziliji je zmagal, njegova tekmeca v boju za naslov, Britanec Lewis Hamilton in Španec Fernando Alonso (oba McLaren-Mercedes), pa sta končala na sedmem oziroma tretjem mestu. Finec je SP končal s 110 točkami, oba McLarnova dirkača pa jih imata po 109. Na zadnji dirki je drugo mesto osvojil domačin Felipe Massa (Ferrari).

Razburljiv obračun za prvaka, že od leta 1986 niso bili v boju za naslov kar trije dirkači še na zadnji preizkušnji sezone, je postregel z imenitnim bojem, v katerem so se taktično odlično izkazali pri Ferrariju. Pri McLarnu niso znali zadržati prednosti pred zadnjo dirko, njihov mladi novinec Lewis Hamilton pa je najprej naredil napako, nato pa tudi zaradi tehničnih težav ostal brez boja za lovoriko.

Začetek napovedal burno dogajanje

Že začetek je napovedal burno dogajanje. Hamilton je v prvem zavoju moral predse spustiti agresivnejšega Alonsa, ob poskusu, da bi se vrnil pred velikega tekmeca iz svojega moštva, pa je zapeljal na travo in izgubil nekaj mest. V ospredju sta se na prvih mestih počasi oddaljevala Ferrarija, Massa, ki edini ni bil obremenjen z zmagovitim vložkom, a je imel vseeno ključno vlogo, pa je bil pred Räikkönenom.

Ključni dogodek dirke je bil osmi krog, v katerem je najverjetneje zaradi težav z menjalnikom vodilni v SP skorajda obstal. Ko je že kazalo, da bo dirkalnik zapeljal ob rob steze in končal dirko, je McLaren spet oživel, toda Hamilton je bil takrat že daleč zadaj na 18. mestu. V tistem trenutku je najbolje kazalo Alonsu, saj je bil na tretjem mestu, Räikkönenu pa drugo mesto za Masso ne bi pomagalo v boju za naslov.

Po drugem postanku prvenstvo odločeno

Hamilton je bil brez možnosti in začasno izven računov za naslov prvaka, vse dokler se ne bi spet prebil med dobitnike točk. Mlademu Britancu se je sicer posrečilo prebiti med deseterico, ob koncu dirke že na osmo in celo sedmo mesto, toda tudi zaradi taktike treh postankov ni imel realnih možnosti, da bi ob brezhibni vožnji tekmecev dobil nekaj prepotrebnih mest.

Potem ko je po prvem postanku v boksih pri Ferrariju vrstni red ostal nespremenjen, Massa je vodil pred Fincem, pa je bilo drugače ob drugem obisku v 53. krogu. Massa je bil pri mehanikih dva kroga pred tem, ko pa je svojo dolžnost opravil še Räikkönen, je Brazilec ostal na drugem mestu, dobro sekundo za moštvenim tekmecem in 17 krogov pred koncem je bilo prvenstvo odločeno.

Hamilton ni mogel višje od 7. mesta

Alonso je bil tretji, občasno je po boju s Poljakom Robertom Kubico zdrsnil na četrto, Hamilton pa se je, potem ko je bil že sedmi, napotil še na tretji postanek. Žarek upanja je bil za Britanca oster boj med Jarnom Trullijem, Nickom Heidfeldom in Nicom Rosbergom, ki so se v senci boja za skupno lovoriko dajali za mesta 5, 6 in 7, toda vsi trije so ostali na progi in Hamilton ni mogel višje od sedmega mesta.

Za skok na prvo mesto skupnega seštevka bi namreč moral ob enakem razpletu na vrhu (Räikkönen prvi, Alonso tretji) priti vsaj do petega mesta. Takšen razplet je pomenil, da je Räikkönen dosegel svojo 15. zmago v karieri, s katero je potrdil tudi prvi naslov svetovnega prvaka.

Sezono je končal s 110 točkami in petimi zmagami, točko za njim pa sta pristala oba McLarnova dirkača. V konstruktorskem seštevku je Ferrari po kazni McLarnu že pred časom brez težav pospravil lovoriko z velikim naskokom pred tekmeci.


Ne spreglejte