Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
5. 9. 2012,
19.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN Italije Monza Jenson Button Ferrari Fernando Alonso McLaren Red Bull

Sreda, 5. 9. 2012, 19.01

8 let

Radi bi zmago v Monzi, a se je bojijo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ferrari na domači VN Italije računa na pomoč tifosov. Fernando Alonso izpostavlja, da je breme osvojitve naslova na tekmecih. Ti pa se kar nekoliko bojijo zmage v kraljevem parku.

Po Spaju se prvenstvo formule 1 nadaljuje na še enem klasičnem dirkališču - v Monzi. Z zmagama na Madžarskem in v Belgiji kot favorit na VN Italije prihaja McLaren Mercedes. Jenson Button, prepričljivo najboljši minulo nedeljo, nujno potrebuje še eno zmago, da bi se zares priključil v borbo za naslov prvaka. Zmaga v kraljevem parku bi bila nekaj posebnega, a se jo obenem nekoliko boji. Monza je pač Ferrarijeva! "Zmaga v Monzi mora biti izjemen občutek, a ne ko stojiš na zmagovalnem balkonu. Tifosi podpirajo le Ferrari, tam niso, da bi podpirali tudi nas ostale. Ne maram žvižgov, nisem navajen nogometne publike. A Monza je vseeno lep kraj. Ja, vseeno bi bilo lepo zmagati," pove Button, ki je to dirko že trikrat končal na tretjem mestu.

Edini "tujec", ki ga ne bodo pričakali z žvižgi, bo Michael Schumacher (Mercedes). Vendarle je pet od svojih sedmih naslovov prvaka dosegel prav s Ferrarijem in s poskočnim konjičem petkrat zmagal v Monzi. "Ko pomislim na Monzo, se takoj spomnim na veliko rdeče srce. Monza je dirkaško srce Italije. Tam vsi živijo in dihajo za Ferrari. Spominjam se lepih časov, ki sem jih preživel tam." A zdaj imajo tifosi že novega ljubljenca - Fernanda Alonsa. Ta ima v bitki za svoj tretji naslov prvaka, prvega z italijanskim moštvom, 24 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Sebastianom Vettlom (Red Bull). Predlani je v Monzi že zmagal. Letos bo težje, saj F2012 na zadnjih dirkah ni bil najboljši in zato se šef moštva Stefano Domenicali nadeja: "Imeli bomo toliko podpore, da sem prepričan, da bo ta spobudila naša dva dirkača. Več kot nam bodo dali 'konjskih moči', toliko bolje."

"Lahko si privoščimo še eno napako"

Lani je v Monzi dominiral Vettel. Z Red Bullom je letos igri za naslov tudi Mark Webber. Kimi Räikkönen (Lotus) lahko osvoji četrte stopničke v nizu, s prvo zmago letos pa bi postal še resnejši kandidat za prvaka. Njegov tokratni ekipni kolega bo Jerome d'Ambrosio, ki menja suspendiranega Romaina Grosjean in lahko postane prve Belgijec s točkami po 20 letih.

Ne le zmagovalec prejšnje dirke Button, še toliko bolj si zmage želi in jo po odstopu minuli nedeljo potrebuje Lewis Hamilton. Pravi, da je Belgija že preteklost. Čeprav se njegova prednost topi, pa prav pritisk na ramenih tekmecev Alonso vidi kot svojo priložnost. "Naša prednost je, da lahko na preostalih dirkah zmaga več različnih dirkačev. Lahko si privoščimo še eno napako, drugi pa si še ene slabe dirke ne smejo. Pritisk je torej na drugih." V pogovoru za CNN je še dodal, da sledijo ključne dirke sezone: "Za zdaj smo v igri za prvaka še dirkači McLarna, Red Bulla, Kimi in jaz. Šest torej. A po naslednjih dveh, treh dirkah bomo ostali največ trije. To je ključen del prvenstva."

Ne spreglejte