Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 10. 2011,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 23. 10. 2011, 11.44

8 let

Prehitro slovo obetavnega Simoncellija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pokojni Marco Simoncelli je bil v kraljevskem razredu eden izmed najhitrejših dirkačev, čeprav svojega potenciala zmeraj ni znal vnovčiti na samih dirkah.

24-letni Italijan je svojo kariero v svetovnem motociklističnem razredu začel v razredu do 125 kubičnih centimetrov na VN Češke z Aprilio leta 2002. Prvi velik uspeh je doživel dve leti kasneje, ko je osvojil prvo zmago v najnižji kategoriji. 2006 se z Gilero preseli v razred do 250 ccm, a v dveh sezonah niti enkrat samkrat ne uspe stopiti na stopničke. Veliki preboj se zgodi 2008, ko osvoji svoj prvi naslov svetovnega prvaka v četrtlitrski konkurenci. Na poti do življenjskega uspeha zmaga na šestih dirkah in dvanajstkrat stopi na stopničke ter pobere sedem najboljših štartnih položajev.

Potem ko 2009 ne uspe ubraniti naslova in konča na tretjem mestu, se lani z zasebno Hondo preseli v kraljevski razred MotoGP. Debitantsko sezono zaključi na osmem mestu, najboljši rezultat pa si pridirka na Portugalskem, ko zasede četrto mesto. V letošnjem prvenstvu prvič stopi na stopničke; po tretjem mestu na Češkem na prejšnji dirki v Avstraliji doseže uspeh karieri v MotoGP, ko osvoji drugo mesto. V žep je pobasal tudi dva 'pole positiona' (Katalonija in Nizozemska). S svojim brezkompromisnim dirkanjem se je Simoncellija v MotoGP prijel vzdevek nevarnega dirkača, zaradi svojega stila vožnje pa je bil tudi večkrat kaznovan. Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa ga je tudi obtožil, da mu je v Le Mansu s trčenjem uničil letošnje prvenstvo. Pred kratkim je Marco s Hondo za prihodnjo sezono podpisal novo pogodbo, ki bi mu omogočila, da bi 2012 poleg Caseya Stonerja in Danija Pedrose tekmoval s tovarniškim motociklom. A v zasebnem moštvu Fausta Gresinija.

24-letni dirkač, ki je pred usodno VN Malezije v prvenstvu dirkačev držal šesto mesto, je v konkurenci najboljših dirkačev na kvalifikacijah zasedal celo tretje mesto. Pred njim sta bila le zadnja dva svetovna prvaka Casey Stoner in Jorge Lorenzo.

Simoncelli je v svetovnem motociklističnem prvenstvu v vseh razredih osvojil en naslov svetovnega prvaka, 14 zmag, 31 stopničk, 15 najboljših štartnih položajev in 9 najhitrejših krogov.

Ne spreglejte