Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 10. 2009,
17.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 17. 10. 2009, 17.35

8 let, 3 mesece

Peljhan prepričljiv na domačem terenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Domači dirkač Darko Peljhan je sezono, v kateri je že predčasno osvojil rekordni peti naslov slovenskega prvaka, končal s še eno zmago.

Če je letos z eno izjemo prepričljivo zmagoval po vseh koncih Slovenije, je povsem po pričakovanjih vlogo favorita upravičil tudi na domačem terenu v okolici Idrije. Zadnji reli državnega prvenstva je imel dve povsem različni hitrostni preizkušnji, ki so ju dirkači prevozili po trikrat. Idrijčan Darko Peljhan je s sovoznikom Igorjem Kacinom že v prvih kilometrih začel nabirati prednost, ki je bila za tako kratek reli dokaj občutna že pred zadnjim krogom hitrostnih preizkušenj, zato je lahko v zaključnih kilometrih, ko je dež nekoliko zmočil progo, tvegal manj od tekmecev. Povsem drugače je bilo za njegovim hrbtom, saj sta se veteran Jani Trček in letošnje novo ime v boju za vrh Uroš Petrič krčevito borila za drugo mesto na tem reliju in s tem tudi v prvenstvu v celoti. Po nekaj zamenjavah na drugem mestu je na koncu na tem položaju obstal Jani Trček, ki je tako z drugo stopničko potrdil precej veteranski značaj slovenskega relija.

Sezona varčevanja in veteranski pridih

"Pred začetkom relija sem si zadal cilj, da na polno odpeljem prvi dve hitrostni preizkušnji in si ustvarim nekaj prednosti, nato pa nadzorujem potek. To mi je tudi uspelo z izjemo zadnjih dveh hitrostnih preizkušenj, ko sem namestil gume za nekoliko mokro progo, a sem se uštel, kar pa na srečo ni bilo odločilno. Letošnja sezona je bila sezona varčevanja in tako smo se obnašali tudi v naši ekipi, v kateri smo denimo samo pri gumah prihranili okrog 30 odstotkov v primerjavi z lanskim letom," je povedal 39-letni Peljhan, ki skupaj s Trčkom tvori veteransko navezo na vrhu letošnjega slovenskega prvenstva, njuno povprečje znaša 43 let.

"V prvem krogu hitrostnih preizkušenj sem eksperimentiral z gumami, kar se ni obrestovalo, v drugem krogu sem se zavrtel, tako da pred zadnjim krogom ni bilo več šale. Šel sem na polno in si zagotovil drugo mesto. Sezona je bila zanimiva, v prvem delu sem se povsem nepričakovano znašel celo na vrhu prvenstvene lestvice, potem sta me doletela dva odstopa in na koncu sem lahko kar zadovoljen, da sem na drugem mestu," k veteranskemu slavju dodaja Jani Trček, ki je bil celo desetletje zunaj tega športa, preden se je vrnil pred dvema letoma.

Perspektivni Uroš Petrič

Kar 15 let je mlajši od prej omenjenega povprečja Ajdovec Uroš Petrič, ki je sezono začel s citroenom C2 na dvokolesni pogon, sredi sezone pa se okrepil s subarujem imprezo najvišjega razreda slovenskega prvenstva in se teoretično vključil celo v boj za prvaka. V svoji prvi sezoni s tovrstnim dirkalnikom je končal na tretjem mestu, štirikrat na šestih relijih je osvojil stopničke, in je lahko z izkupičkom ter obeti za prihodnost sila zadovoljen: "V tej sezoni mi je vse potekalo idealno razen na reliju v Velenju, kjer sem zaradi napake izgubil dragocene točke, s katerimi bi bil na koncu celo na drugem mestu. Kljub vsemu sem užival v današnjem boju s Trčkom in sem zadovoljen s sezono."

Aleks Humar obtičal pod stopničkami

Še en domačin Aleks Humar je z dvokolesno gnanin citroenom C2 R2 na tem reliju vozil, a mu vseeno ni uspelo pripraviti senzacije, da bi med dirkalniki na štirikolesni pogon osvojil mesto na zmagovalnem odru. Za tretjo stopničko je zaostal vsega 17 sekund. Ostaja mu zmaga v diviziji 3, v kateri je naslov že dve dirki pred koncem osvojil še en Idrijčan Rok Turk, ki je bil letos na domačem reliju zaradi okvare dirkalnika le med gledalci. V diviziji 2 je po težavah na predzadnjem reliju v Velenju Tadej Miklavčič tokrat moral odpeljati razmeroma previdno, da je vknjižil še zadnje potrebne točke za naslov prvaka. Tako je zaostal skoraj pet minut za današnjim zmagovalcem Martinom Štucinom. V diviziji 1 je Matej Oblak z novo zmago prvenstvo končal s skoraj 100-odstotnim izkupičkom in v svoji prvi polni sezoni v reliju postal nesporni kralj najnižje divizije.

Končni vrstni red 3. Relija Idrija:

1. Darko Peljhan/Igor Kacin (mitsubishi lancer evo IX) 48:15,4 2. Jani Trček/Mitja Česenj (mitsubishi lancer evo IX) + 29,7 3. Uroš Petrič/Florjan Rus (subaru impreza) 41,8 4. Aleks Humar/Darko Lah (citroen C2 R2) 58,6 5. Mitja Klemenčič/Jernej Korpar (mitsubishi lancer evo IX) 1:49,1 6. Domen Agnič/Klemen Babnik (BMW M3 E30) 2:09,8

Ne spreglejte