Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
21.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 26. 4. 2014, 21.59

8 let

Novo dekle v formuli ena: Simona de Silvestro testirala Sauber

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švicarska dirkačica Simona de Silvestro je v soboto opravila prvo testiranje z dirkalnikom moštva formule ena Sauber. V Fioranu je z dve leti starim bolidom odpeljala 112 krogov.

V formulo ena, izrazito moški šport, se očitno prebija nova voznica. Švicarka Simona de Silvestro se je izkazala že v ameriški seriji IndyCar, ko se je kot prva ženska zavihtela na stopničke na cestni dirki.

Čeprav jo je v ZDA čakala lepa dirkaška prihodnost, pa si 25-letna Švicarka želi voziti dirkalnik formule ena. Danes je na Ferrarijevi stezi v Fioranu opravila prvo testiranje za moštvo Sauber, katerega "pridružena voznica" je, odpeljala je 112 krogov, njenih časov pa niso objavili.

Testiranja dirkalnika formule ena so za ambiciozno dirkačico le korak k pridobitvi superlicence, načrt pa je, da bi leta 2015 že nastopala tudi na dirkah svetovnega prvenstva. "Najbolj me je navdušil podtlak dirkalnika pri zaviranju. Čeprav zavore na dirkalniku po prvem odpeljanem krogu še niso bile ogrete, je bil pojemek pri zaviranju mnogo hujši od tega, kar sem pričakovala. Sile, ki delujejo na telo v formuli ena, so precej večje kot tiste v dirkalnikih serije IndyCar," je strnila vtise po prvem preizkusu dirkalnika F1.

Simona de Silvestro bo tudi v nedeljo preizkušala dve leti star Sauberjev bolid, že prvi dan pa je prepričala tudi testnega inženirja ekipe Paula Russella. "Takoj je bilo jasno, da gre za izkušeno dirkačico, njen prvi dan v formuli ena pa je bil odličen. Boljšega si ne bi mogli želeti."

V zadnjih letih je bilo kar nekaj poskusov, da bi se v formuli ena uveljavila tudi kakšna dirkačica. Leta 2012 je Williamsov dirkalnik preizkušala Britanka Susie Wolff, istega leta se je z dirkalnikom Marussie ponesrečila Španka Maria de Villota, ki je lani žal tudi umrla.

Ne spreglejte