Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
21. 1. 2012,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

WRC reli Sebastien Loeb

Sobota, 21. 1. 2012, 13.11

8 let

Mikko po Turiniju ostal za Solbergom

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sebastien Loeb je pet kilometrov do zmage na uvodnem reliju sezone. Po četrtem dnevu je drugi Dani Sordo. Petter Solberg je na tretjem mestu odbil napad Mikka Hirvonena.

Četrti dan relija Monte Carlo je ponudil dirkanje na zloglasnem prelazu Turini. Dobrih 23 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja med krajema Moulinet in La Bollene-Vesubie je zaradi ozke ceste s številnimi serpentinami ena najzahtevnejših v svetovnem prvenstvu v reliju (WRC). Najprej so jo prevozili podnevi (14. brzinec), nato pa še v temi (16. brzinec). Sebastien Loeb (Citroen) je odpeljal previdneje, a zadržal dve minuti in 41 sekund prednosti pred Danijem Sordom (Mini). Ostali so za prvakom zaostali več kot tri minute.

V središču pozornosti je bil boj za tretje mesto, kjer je imel pred 14. hitrostno preizkušnjo Petter Solberg (Ford) 21 sekund prednosti pred Mikkom Hirvonenom (Citroen). Ta je v petek našel pravi ritem s svojim novim dirkalnikom. "Približal sem se Pettru. Če imam dober oprijem, se v dirkalniku počutim zelo dobro. Do konca je še 90 kilometrov, tako da je tretje mesto še povsem dosegljivo. Ne bom pa pretirano tvegal," je napovedal Mikko Hirvonen. Na Turiniju je bil popoldne dobro sekundo hitrejši od Solberga, nakar je Norvežan 15. brzinec odpeljal osem sekund hitreje. Razlika med njima se je povečala na dobrih 30 sekund. Zvečer se je Mikko na Turiniju zavrtel: »Kmalu po štartu sva se v serpentini zaradi hladnih pnevmatik zavrtela. Izgubila sva kakšnih 10 sekund.« Medtem je bil Petter najhitrejši in mu je ušel na neulovljivih 44 sekund. Norvežan je dobil tudi 17. hitrostno preizkušnjo (tretjo zapored) in bitka za tretje mesto je bila odločena. Če ne bi imel pred začetkom dneva več kot minuto zaostanka za Sordom, bi se razplamtela še borba za drugo mesto.

V nedeljo opoldne se bo reli Monte Carlo končal z dobrih pet kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo, ki jo imenujemo »power stage«. Če ne bo kakšne nesreče, se vrstni red prvi vrhu ne bo več spremenil. Se pa na »power stageu« delijo dodatne točke: tri za najhitrejši čas, dve za drugi in eno za tretji. Lahko Loeb zbere maksimalnih 28 točk? Težko, saj bržkone ne bo tvegal toliko kot tekmeci za njim. Bo pa zanj to že šesta monaška zmaga.

Ne spreglejte