Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
16. 7. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

MotoGP Jorge Lorenzo Valentino Rossi Marc Marquez

Sobota, 16. 7. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Rossi mora nujno skopirati Doohana

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Vodilni dirkač kraljevskega razreda MotoGP, Hondin tovarniški dirkač Marc Marquez, je prepričan, da je še prezgodaj, da bi Yamahinega tekmeca Valentina Rossija odpisali iz boja za letošnji naslov svetovnega prvaka.

Marc Marquez po osmih dirkah sezone od osemnajstih vodi s prednostjo 24 točk pred Yamahinim tovarniškim dirkačem in branilcem naslova Jorgejem Lorenzom. Valentino Rossi se je po padcu na zadnji dirki v Assnu od Marqueza oddaljil na razliko 42 točk, kar je skoraj dve zmagi. Dejstvo je, da ima Rossi velik zaostanek, a dejstvo je tudi, da je do konca sezone ostalo še deset dirk, zato je na voljo še 250 točk.

Doohan bi lahko bil Rossiju vzgled

Če bi Rossiju uspel veliki preobrat, bi postal prvi dirkač po letu 1998, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka s tremi ničlami. Takrat je prvak postal Rossijev predhodnik pri tovarniški Hondi Mick Doohan. Avstralec je spisal sanjsko zgodbo: kljub trem ničlam je postal prvak. In ne samo to: šampionsko lovoriko je osvojil s prednostjo 52 točk pred Italijanom Maxom Biaggijem.

Vendar ob tem ne gre prezreti dejstva, da je Doohan na vsaki dirki, ki jo je končal, zmagal ali pa bil drugi. Na 14 dirkah je zabeležil osem zmag in tri druga mesta. Slavil je tudi na zadnjih štirih dirkah prvenstva 1998.

Rossi ima letos podobno statistiko, kot jo je pred 18 leti imel Doohan. Na odpeljanih osmih dirkah je zbral dve zmagi, dve drugi mesti in četrto mesto. Če bo na preostalih desetih dirkah redno zmagoval in se uvrščal na stopničke, ima realne možnosti za naslov prvaka. A si skoraj gotovo ne sme privoščiti niti ene ničle več. Tri so bile vsekakor dovolj. Valentinov tekmec in moštveni kolega Jorge Lorenzo ima na svojem računu dve ničli, vodilni Marquez niti ene.

Lorenzo trenutno največja Marquezova grožnja

Čeprav se je Rossi znašel v težavnem položaju, je Marquez prepričan, da je še zmeraj v igri za naslov svetovnega prvaka.

Jorge je Marcova preganjavica. | Foto: Jorge je Marcova preganjavica.

"Jorge je v tem trenutku moj največji tekmec, ker mi je najbližje v svetovnem prvenstvu. Zdaj je drugi in bo v drugem delu sezone resnično močan, zato moramo paziti nanj. A ne smemo pozabiti niti na Valentina. Razlika je velika, a še ni dovolj velika. Kot smo videli na preteklih dirkah, je bil zelo močan. Zato bo težko obdržati tako veliko prednost," je povedal Marc Marquez.

Marquez ne bo uporabil novega Hondinega okvirja

Španec se je odločil, da ne bo uporabil novega okvirja motorja, ki ga je prejšnji mesec na testiranjih preizkusila Honda. A upa, da mu bodo druge izboljšave pomagale v boju za njegov tretji naslov prvaka v MotoGP.

"Tega, da smo do prve polovice sezone prišli na vodilnem položaju s prednostjo 24 točk, si ne bi mogel predstavljati pred začetkom letošnjega prvenstva. A smo garali kot ekipa, vsakič smo bili boljši. Honda se trudi in nam bo dala na voljo nove dele, ki jih bomo začeli preizkušati na naslednjih dirkah. Bomo videli, ali lahko z njimi naredimo korak naprej."

Ne spreglejte