Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
28. 8. 2015,
19.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marc Marquez Honda MotoGP

Petek, 28. 8. 2015, 19.51

8 let

Marquez razkril recept sanjske vrnitve po globoki krizi

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hondin tovarniški dirkač v MotoGP Marc Marquez je po dveh zaporednih padcih v Mugellu in Barceloni spremenil svoj slog vožnje. Rezultati so čez noč postali fantastični.

Marc Marquez se je v prvem delu sezone izjemno mučil s svojo tovarniško hondo. Na vse načine je poskušil ukrotiti nepredvidljiv motocikel, ki mu je največ težav povzročal pri vstopih v ovinke. Ničkolikokrat mu je tudi ekstremno odnašalo zadek, zaradi česar je izgubljal samozavest in dragocen čas. Prvo letošnjo ničlo je doživel na tretji dirki v Argentini, ko je padel. Pravo nočno moro pa je izkusil na šesti in sedmi dirki v Mugellu in Barceloni, ko je dvakrat zapored padel in ostal brez pomembnih točk v boju za naslov svetovnega prvaka.

Po takšnem kolapsu so ga številni že odpisali, a Španec ni obupal. Na naslednjih štirih dirkah – Assen, Sachsenring, Indianapolis in Brno – je uprizoril sanjsko vrnitev in spet začel verjeti v to, da še lahko ubrani naslov svetovnega prvaka. Hondin tovarniški dirkač je na štirih dirkah osvojil 90 točk od 100 mogočih (dve zmagi in dve drugi mesti). Marquez je prepričan, da je do takšnih rezultatov prišel zaradi tega, ker je preklopil na lansko šasijo in spremenil svoj slog vožnje.

Prvenstvo še ni izgubljeno, ker je na voljo še 175 točk

''Mislim, da smo po konkurenčnosti motocikla in po tem, kako delamo z moštvom, zelo blizu Yamahi. Na nekaterih stezah smo videli, da smo celo boljši. Na drugih, kot je bila v Brnu, pa ne. Garamo in se poskušamo izogniti težavam z motociklom. Da bi se izognil tem težavam, sem spremenil slog vožnje. Na vsaki dirki smo bližje Yamahi, a pomembno je, da delamo tudi za prihodnjo sezono. Poskušamo priti do pomembnih informacij in spremeniti značaj motocikla z namenom, da bi imeli najboljši motocikel na vseh dirkališčih. Vemo, da je to nemogoče, a smo blizu Yamahinim dirkačem, kar lahko vidite pri rezultatih,'' je pred Silverstonom za crash.net povedal Marc Marquez.

Španca ta konec tedna čaka 12. dirka sezone, VN Velike Britanije, kjer je lani zmagal. ''Odkar sem leta 2010 s 125-kubičnim motorjem prišel v Silverstone, je bila ta steza zame dobra. V kategoriji Moto2 sem se malo mučil. A v kraljevskem razredu MotoGP sta bili sezoni 2013 in 2014 dobri. Lani je bil tukaj zame dober konec tedna. V nedeljo je bil Jorge resnično močan, vendar bomo videli, kakšne so grbine na stezi. Vsako leto je več neravnin. Bomo videli, ali se bom moral spet spopasti z Jorgejem ali Valentinom.''

Marc je v Silverstone prišel z zaostankom 52 točk za vodilnima Jorgejem Lorenzom in Valentinom Rossijem, čeprav sta onadva na vseh odpeljanih 11 dirkah osvojila točke, sam pa je dosegel tri ničle. Do konca sezone je še sedem dirk, kar pomeni, da je na voljo še 175 točk.

''Svetovno prvenstvo še ni izgubljeno, a bo seveda težko, 52 točk razlike med menoj in Valentinom in Jorgejem je kar veliko, vendar mi še zmeraj verjamemo in se trudimo. Najpomembnejše pa je to, da se zdaj dobro počutim na motociklu. Počutim se veliko bolje, kot sem se na začetku sezone. Moramo se še naprej truditi in obdržati stik z njima.''

Ne spreglejte