Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
13. 9. 2015,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marc Marquez Honda

Nedelja, 13. 9. 2015, 13.48

8 let

Marquez odkljukal še Misano, Lorenzo kot Božiček za Rossija

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aktualni svetovni prvak MotoGP se je najbolje znašel na kaotični dirki za VN San Marina in Riviere di Rimini v Misanu, na kateri so dirkači dvakrat zamenjali motocikle.

Dirka kraljevskega razreda MotoGP se je začela na večinoma suhi podlagi, zato so dirkači prvi del avanture v Misanu odpeljali z gumami za suho stezo. Ko je začelo močneje deževati in se je ritem dirke upočasnil za več sekund, je sledila skupinska menjava motociklov za moker asfalt. A s tem drame še zdaleč ni bilo konec. V nadaljevanju dirke se je steza spet začela sušiti in ko je idealna dirkaška linija postala popolnoma suha, je kot prvi tvegal pri drugi menjavi motocikla Loris Baz in bil od vodilne trojice Jorge Lorenzo – Marc Marquez – Valentino Rossi takoj na krog hitrejši za debelih 9 sekund. To je bil alarm prve stopnje za omenjeni trojček, ki pa se je še nekaj časa šel medsebojne igrice. Negotovost je presekal Marquez, ki je prvi zavil v bokse, dva kroga kasneje mu je sledil Lorenzo, še krog pozneje pa Rossi.

Lorenzo izgubil 11 točk, Marquez jih je pridobil 14

Na koncu se je izkazalo, da sta Lorenzo in Rossi predolgo vztrajala na stezi in tako izgubila boj za zmago z Marquezom. Lorenzo se je sicer v boju z Rossijem pravilno odločil in pred Italijanom zavil po menjavo motocikla, a vsega je bilo konec že v naslednjem krogu, ko je grdo padel in popolnoma raztreščil svojo yamaho. A na srečo ostal nepoškodovan, kar je dobro za nadaljevanje prvenstva. Si pa je Španec zabil velik avtogol: imel je veliko priložnost, da bi Valentinu ukradel kopico dragocenih točk, a je žal svoj zaostanek za moštvenim kolegom in vodilnim dirkačem prvenstva z 12 točk povečal na 23.

A ni še nič izgubljeno, saj je do konca sezone ostalo še pet dirk in je na voljo še 125 točk. Vendar je zdaj razlika med Rossijem in Lorenzom skoraj ena zmaga, kar pa ni zanemarljivo, če vemo, da je Rossi prav v Misanu prvič letos ostal brez stopničk in si privoščil peto mesto. A to peto mesto mu je ob ničli Lorenza pomenilo praktično toliko kot zmago. In morda bo prav teh 11 točk po zadnji odpeljani dirki v Valencii tehtnico v boju za naslov prvaka nagnilo na Valentinovo stran.

Marquez je dirko v Misanu dobil suvereno, s prednostjo 7 sekund pred Yamahinim poltovarniškim dirkačem Bradleyjem Smithom (najboljši rezultat v karieri MotoGP) in 18 pred Hondinim poltovarniškim dirkačem Scottom Reddingom (najboljši rezultat v karieri MotoGP). Novinec Loris Baz je z Yamaho, ki spada v odprti razred in s katero v normalnih pogojih nima zaradi nekonkurenčnega materiala nikakršnih možnosti za vrhunski rezultat, s četrtim mestom dosegel najboljši rezultat v karieri. Vse življenje se bo lahko hvalil, da je taktično ugnal devetkratnega svetovnega motociklističnega prvaka Valentina Rossija.

Marquez je s četrto letošnjo zmago Rossiju v prvenstvu izpulil dragocenih 14 točk in svoj primanjkljaj v boj za prvaka zmanjšal na 63 točk. Španec je prvič v karieri kraljevskega razreda zmagal v Misanu in tako odkljukal še eno stezo v koledarju. Ostali sta mu samo še Motegi in Phillip Island. Dobra motivacija za preostanek sezone. Prvo si bo lahko podredil 11. oktobra, drugo pa 18. oktobra. Če bi mu to uspelo, ne bo smel dolgo spati na lovorikah, saj ga že naslednje leto čaka nova steza v kraljevskem razredu – avstrijski Spielberg.

Ne spreglejte