Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
9. 9. 2012,
13.31

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Italije Ferrari McLaren Red Bull Lotus Lewis Hamilton Jenson Button Fernando Alonso

Nedelja, 9. 9. 2012, 13.31

4 leta, 9 mesecev

Lewisu zmaga, Perez fantastično, ničla za Red Bull

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lewis Hamilton je z dirkanjem brez napake osvojil VN Italije. Sergio Perez se je s poznejšim prvim postankom z 12. prebil na drugo mesto. Fernando Alonso je bil tretji, katastrofa Red Bulla.

Zadnjo evropsko dirko sezone 2012 je dobil Lewis Hamilton (McLaren). Za svojo prvo zmago v Monzi je dominiral od štarta do cilja. Sredi dirke je nekaj krogov sicer vodil Sergio Perez (Sauber), ki je z 12. štartnega mesta kot edini začel s tršimi pnevmatikami in se odločil za 10 krogov kasnejši postanek. In to je bila prava odločitev. Tako je bil član Ferrarijeve akademije v zadnjih krogih najhitrejši na stezi in z dvema izvrstnima manevroma je za končno drugo mesto prehitel celo Fernanda Alonsa in Felipeja Masso (oba Ferrari). Španec, ki je štartal kot 10., je s tretjim mestom največ profitiral v skupnem seštevku, saj sta tako Sebastian Vettel kot Mark Webber (oba Red Bull) odstopila.

Nemca je izdal material, že sredi dirke pa je zaradi izrivanja Alonsa dobil kazensko vožnjo skozi bokse. Zdaj sta Alonsova prva zasledovalca Hamilton in tokrat peti Kimi Räikkönen (Lotus), a zaostajta skoraj 40 točk. Po zmagi pred tednom dni v Belgiji je odstopil tudi Jenson Button (McLaren) in si tako občutno zmanjšal možnosti za lovoriko. S taktiko dveh postankov Michael Schumacher in Nico Rosberg (oba Mercedes) nista mogla višje od šestega oziroma sedmega mesta.

Hamilton brezhibno, Perez unovčil drugačno taktiko

Najhitrejši na kvalifikacijah Hamilton je na štartu zadržal prvo mesto. Slabše je na plin pritisnil Button in Massa ga je prehitel že pred prvo šikano. Sledila sta jim Schumacher in Vettel, Rosberg pa je s šestega mesta padel iz prve deseterice. Alonso se je z 10. štartnega mesta že v prvem krogu prebil na šesto mesto (zlahka je prehitel tudi Räikkönena), Webber pa je z 11. nazadoval na 14. Medtem ko je Lewis z najhitrejšimi krogi na dirki povečeval prednost, je branilec naslova v četrtem krogu prehitel sedemkratnega prvaka. Za Michaelom je bil nato že Fernando: Špancu je v prvi šikani uspelo v tretjem poizkusu.

V nadaljevanju so odločale pnevmatike oziroma taktika: en postanek ali dva? Prek polovice dirke je na stezi vztrajal le Perez in se tako v 23. krogu celo prebil v vodstvo pred Hamiltona, Buttna in Masso. Ko je Mehičan 23 krogov pred karirasto zastavo le zapeljal na menjavo pnevmatik, je zdrsnil na osmo mesto. Medtem pa drama med Alonsom in Vettlom v boju za četrto mesto. Ker je Nemec Španca izrinil na travo, je dobil kazensko vožnjo skozi bokse. Ko jo je oddelal, je padel na deveto mesto. Ko je 19 krogov pred ciljem z okvaro dirkalnika ob stezi parkiral takrat drugouvrščeni Button, sta bila na mestih, ki vodijo na stopničke, že oba Ferrarija, Hamilton pa je bil 12 sekund pred njima.

Trinajst krogov pred koncem je Alonso prehitel Masso in bil že drugi. Vse bliže pa jima je bil najhitrejši na stezi Perez. Štiri kroge kasneje je Mehičan za tretje mesto res prehitel Brazilca. Medtem je bil Hamilton na prvem mestu varnih 10 sekund pred Alonsom in Perezom. Räikkönen je bil peti, Vettel je po kazenski vožnjo skozi bokse prehitel Webbra in bil šesti. Sledil je Di Resta in na osmem mestu Schumi kot prvi z dvema načrtovanima postankoma. Do konca ni nihče več zapeljal v bokse, Checo pa je bil s svežimi gumami najhitrejši in tako je za drugo mesto prehitel Alonsa. Katastrofa pa za Red Bull: zaradi tehnične okvare je odstopil Vettel, Webber pa je dirkalnik poškodoval po vrtenju.

Ne spreglejte