Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 5. 2016,
15.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

mercedes f1 Monako Formula 1

Nedelja, 29. 5. 2016, 15.59

6 let, 6 mesecev

Hamilton prvič letos na najvišji stopnički, Ricciardo besen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Lewis Hamilton Monako | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule ena za veliko nagrado Monaka v Monte Carlu je Anglež Lewis Hamilton. Dirkač moštva Mercedes se je prvič v tej sezoni povzpel na najvišjo stopničko, na ulicah kneževine pa sta drugo in tretje mesto zasedla Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull) in Mehičan Sergio Perez (Force India).

Vodilni dirkač prvenstva in Hamiltonov moštveni kolega pri Mercedesu Nico Rosberg je bil danes šele sedmi, pred njim so šesto preizkušnjo sezone končali še Sebastian Vettel (Ferrari), Fernando Alonso (McLaren) in Nico Hülkenberg (Force India).

V skupnem seštevku še vedno vodi Rosberg, a se je njegova prednost pred moštvenim sotekmovalcem Hamiltonom zmanjšala na 24 točk. Tretji Ricciardo zaostaja za 40 točk.

Hamilton je na dirki, ki so jo zaradi dežja začeli za varnostnim avtomobilom, prekinil osem preizkušenj dolgo sušo zmag. Skupno je današnja njegova prva v sezoni 2016, druga v kneževini in 44. v karieri.

Hamiltonu je zmago podaril kar Red Bull

Sedem mesecev zmagovalnega premora si je privoščil Hamilton, sušo pa končal na prizorišču, kjer si vsi želijo zmagati. Do slavja pa so mu malo pomagali kar tekmeci pri Red Bullu, saj je po zmedi med postankom Daniela Ricciarda Avstralec izgubil preveč, da bi lahko uspešno ubranil prvo mesto iz kvalifikacij.

"Kar težko najdem besede. Oddahnil sem si, hvala bogu, da se je izšlo. Molil sem za takšen dan. Po menjavi gum se mi je zdelo, da čas ne gre nikamor. Hvala ekipi za dobro opravljeno delo," je po dirki dejal Hamilton. Precej manj zadovoljen je bil njegov moštveni sotekmovalec Nico Rosberg, zmagovalec prvih štirih dirk sezone, ki je v zadnjem zavoju celo izgubil boj za šesto mesto in bil le sedmi.

Anglež je do prve zmage v sezoni 2016 prišel tudi z nekaj sreče. | Foto: Reuters Anglež je do prve zmage v sezoni 2016 prišel tudi z nekaj sreče. Foto: Reuters

Ricciardo: Že dvakrat zaporedoma so mi uničili dirko.

Dirko so zaradi dežja začeli za varnostnim avtomobilom, pozneje pa so morali s proge še nekajkrat odstranjevati ostanke dirkalnikov, ki so jih njihovi vozniki na ozki ulični stezi zapeljali v ogrado (Jolyon Palmer, Kimi Räikkönen in zmagovalec zadnje dirke v Španiji Max Verstappen), a glavni dogodek se je zgodil v 32. krogu. Takrat je Ricciardo prišel v bokse po gume za suho stezo, ki pa jih njegovi mehaniki še niso imeli na voljo. Zaradi zmede in zamude je nato izgubil težko priborjeno prvo izhodišče iz sobotnih kvalifikacij, v nadaljevanju je sicer še poskušal priti mimo Hamiltona, a je prehitevanje v Monaku praktično nemogoče, tako da se je moral zadovoljiti z drugim mestom, bil pa je zelo slabe volje.

"Že dvakrat zaporedoma so mi uničili dirko. Sploh nočem ničesar reči. Ampak boli," je dejal jezni Ricciardo. Pred postanki je imel Ricciardo že 12 sekund naskoka pred Britancem, ki je v 13. krogu prehitel Rosberga in se prebil na drugo mesto.

Za polom se je dirkaču po dirki opravičil tudi vodja ekipe Helmut Marko: "Podarili smo zmago Mercedesu. Šlo je za splet napak in nesporazumov v komunikaciji. Šlo je za človeško napako in lahko se le opravičimo Danielu."

Daniel Ricciardo je bil po dirki besen na svoje moštvo. | Foto: Reuters Daniel Ricciardo je bil po dirki besen na svoje moštvo. Foto: Reuters

Alonsovo peto mesto za McLaren skorajda enako zmagi

Tretji je bil Sergio Perez, ki je sicer precej zaostal za Ricciardom, je pa premagal štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettela in dvakratnega prvaka Fernanda Alonsa; za Španca je bilo peto mesto za McLaren skorajda enako zmagi, še posebej, ker je njegova ekipa prav na tej dirki obeležila 50 let v formuli 1.

Kako hitro se lahko dirkač z vrha preseli na dno, pa je občutil drugi Red Bullov voznik. V Barceloni je Max Verstappen postal najmlajši zmagovalec v zgodovini formule 1, v Monaku pa je 18-letnik dvakrat končal v ogradi. Najprej v kvalifikacijah, tako da je začel šele s predzadnjega mesta, potem pa še na dirki. "Rad bi se opravičil ekipi. To se ne bi smelo dogajati, seveda prihaja do napak, toda upam, da jih tu ne bom več ponavljal," je dejal Nizozemec.

Finec ušel kazni

Räikkönen pa se je po koncu izognil kazni vodstva dirke, ker je po trčenju v ogrado nadaljeval vožnjo, namesto da bi dirkalnik ustavil na varnem mestu. Finec je po dirki pojasnil, da je menil, da bi še lahko prišel do boksov po nov nos za svojega Ferrarija, nekateri tekmeci, predvsem Romain Grosjean, pa so se pritoževali, ker je po stezi puščal odpadle dele dirkalnika.

Naslednja dirka bo preizkušnja v Kanadi 12. junija.

VN Monaka (78 krogov, 260,286 km):

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     1;59:29,133

 2. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)       + 7,252

 3. Sergio Perez (Meh/Force India)         13,825

 4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)         15,846

 5. Fernando Alonso (Špa/McLaren)        1:25,076

 6. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)    1:32,999

 7. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)          1:33,290

 8. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso)    1 krog

 9. Jenson Button (VBr/McLaren)          1 krog

10. Felipe Massa (Bra/Williams)          1 krog
...

 

 

Svetovno prvenstvo, skupni vrstni red (6):

Dirkači:

 1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)      106 točk

 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     82

 3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)   66

 4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)      61

 5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)    60

 6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     38

 7. Felipe Massa (Bra/Williams)       37

 8. Valtteri Bottas (Fin/Williams)    29

 9. Sergio Perez (Meh/Force India)    23

10. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso)      22

 

Konstruktorji:

 1. Mercedes    188

 2. Ferrari     121

 3. Red Bull    112

 4. Williams     66

 5. Force India  37

 6. Toro Rosso   30

 7. McLaren      24

 8. Haas         22

 9. Renault       6

 

Ne spreglejte