Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
20. 2. 2016,
12.37

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Suzuki Maverick Vinales Honda Yamaha Ducati MotoGP

Sobota, 20. 2. 2016, 12.37

3 leta, 2 meseca

Je Suzuki postal nov tekmec Yamahe in Honde v MotoGP?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Suzukijev tovarniški dirkač MotoGP Maverick Vinales je z najboljšim časom na testiranjih na Phillip Islandu namignil, da bi se lahko v letošnji sezoni znašel v ožjem krogu favoritov za zmago.

V lanski sezoni kraljevskega razreda sta tovarniški Yamaha in Honda pobrali vseh 18 mogočih zmag, Ducati, Suzuki in Aprilia pa so se lahko le obrisali pod nosom. Morda se bo to spremenilo letos, ko bo začela veljati enotna elektronska krmilna enota in ko bodo namesto gum Bridgestone začeli uporabljati Michelinove gume.

Da bi lahko bilo prvenstvo 2016 zelo razburljivo in predvsem nepredvidljivo, so nazorno pokazala druga letošnja predsezonska testiranja na zelo hitri avstralski stezi na Phillip Islandu. Potem ko je na prejšnjem merjenju moči in kazanju mišic v Sepangu v Maleziji blestel aktualni svetovni prvak MotoGP Jorge Lorenzo, ki je tekmece ponižal s sekundo prednosti, se je slika v Avstraliji obrnila na glavo.

Vinales je Rossiju čestital za rojstni dan. Bo Valentino letos Mavericku čestital za kakšno zmago?

Povsem na vrh se je izstrelil Maverick Vinales, ki je svojega Suzukija pripeljal na raven Honde in Yamahe. Španec je bil najhitrejši po treh dneh testiranj, pa čeprav je le za 27 tisočink sekunde premagal dvakratnega svetovnega prvaka MotoGP, Hondinega tovarniškega dirkača Marca Marqueza.

Vinales pa ni bil hiter samo v krogu, ko je postavil mejnik za kraljevski razred, ampak je konstantno postavljal hitre čase. Od 50 najboljših časov tridnevnih testiranj na Phillip Islandu jih je Maverick zbral 11. Boljši je bil le Marquez (15). Vinales je pred odhodom z avstralskega otoka poudaril, da bi lahko bil še sekundo hitrejši z lansko šasijo, a jo je žal uničil pri padcu.

Lani je bil skrajni domet Suzukija, povratnika v MotoGP, šesto mesto. V zimskem premoru je očitno japonski konstruktor naredil preskok in bi se lahko z Yamaho in Hondo na vsaki dirki boril za stopničke, morda celo za zmage. Kot vse kaže, sta Suzuki in Vinales med najboljšimi učenci enotne elektronske krmilne enote in Michelinovih gum.

Ducati je bil v Avstraliji četrti konstruktor

Kakšen je realen potencial Suzukija in Mavericka, bi lahko spoznali na generalki pred začetkom letošnje sezone – na testiranjih v Katarju med 2. in 4. marcem (samo ob predpostavki, da se bodo dirkači preganjali po popolnoma suhi stezi). In če vemo, da bo Španec tam dobil na voljo še izboljšan menjalnik, bo morda še nevarnejši Yamahi in Hondi. Ura resnice, pravzaprav 45 minut resnice, pa bo sledila 20. marca, ko bo Katar gostil prvo dirko prvenstva 2016 v kraljevskem razredu.

Phillip Island je prešerno razpoložen zapuščal tudi Hondin tovarniški dirkač Marc Marquez. Španec, ki je bil v Sepangu izgubljen v vesolju, je znova začel uživati na motorju in iz svojega motocikla izvlekel tisto najboljše.

S svojima dosežkoma nista bila pretirano zadovoljna Yamahina zvezdnika Jorge Lorenzo in Valentino Rossi. Aktualni svetovni prvak MotoGP Lorenzo, ki je bil v Sepangu merilo za vse druge, je na Phillp Islandu padel v povprečje. Strmoglavil je na četrti položaj (+0,226) in se znašel v družbi zasebnih dirkačev. Ista usoda je doletela Rossija, čigar skrajni domet je bilo šesto mesto (+0,273).

Za največje presenečenje sta poskrbela Ducatijeva zasebna dirkača Hector Barbera in Loris Baz, ki sta s predlanskim Ducatijem reševala čast italijanskega konstruktorja (peto in sedmo mesto). Barbera je bil pol sekunde hitrejši od Andree Iannoneja, ki je testiral z letošnjim Ducatijem!

Ne spreglejte