Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
26. 4. 2012,
11.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Španije MotoGP Honda

Četrtek, 26. 4. 2012, 11.48

8 let

Je Stoner slabo fizično pripravljen? (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po kolapsu Hondinega Caseyja Stonerja v zaključku uvodne dirke sezone so se pojavili resni dvomi, ali je Avstralec dovolj dobro fizično pripravljen za obvladovanje 1000-kubičnih 'mašin'.

Branilec naslova svetovnega prvaka v kraljevskem razredu je v Katarju primat na dirki prevzel v tretjem krogu, nato vodil celih šestnajst krogov, a popolnoma odpovedal v trenutku, ko se je odločal zmagovalec – v čistem finišu. Tri kroge pred koncem dirke ga je prehitel kasnejši triumfator Yamahin Lorenzo, nato pa še moštveni kolega Dani Pedrosa. Stoner ni bil več sposoben držati vrhunskega ritma, saj je dobil krče v desni podlakti. Vrnila naj bi se torej ena izmed njegovih starih 'bolezni', s katero je imel probleme že leta 2010. Casey se je lahko po dirki tolažil, da ni bil premagan s strani svojih tekmecev, ampak da se je premagal kar sam. Krče bi lahko povzročila Honda, ki je bila tako na zimskih testiranjih kot tudi v Katarju izjemno nervozna in težko obvladljiva. A mnogi Stonerjevi rivali so prepričani, da se vzrok za Avstralčev polom skriva v pomanjkanju fizične kondicije.

Če je Casey v Katarju res odpovedal zaradi slabe fizične pripravljenosti, ni pričakovati, da bo fant na prihajajočih dveh dirkah – VN Španije in VN Portugalske, ki si sledita v pičlem tednu dni, med glavnimi favoriti za zmago, saj gre za dve najbolj zahtevni dirki na področju zaviranja. V slabih treh tednih pa tudi ni mogel nadomestiti domnevno slabih zimskih priprav. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da Stoner v Jerezu nikoli v svoji karieri v nobeni kategoriji ni zmagal. Casey, ki je v preteklosti probleme s krči reševal s fizioterapijo, bi se lahko odločil tudi za operacijo. Najbolj primeren bi bil poletni premor med Laguno Seco in Indinapolisem (29. julij – 19. avgust). A se postavlja vprašanje, koliko točk bi lahko Stoner do takrat izgubil? Honda bo skušala z novimi deli v Jerezu zminimizirati tresenje svojega motocikla in posledično naj bi Caseyu olajšala dirkanje. Avstralec bo na španski stezi skušal priti do svoje prve zmage, njegovi rivali pa bodo opazovali, ali bo tokrat zdržal do konca.

Pedrosa: Rad imam stezo v Jerezu in strastno podporo španskih navijačev

''Po Katarju smo trdo delali, da bi odpravili probleme s krči, ki se jih imel na uvodni dirki. Definitivno se počutim bolje. Lotili smo se jih na podoben način kot leta 2010, ko sem imel v Silverstonu podobno izkušnjo. Upam, da ta vikend zaradi tega ne bom imel problemov,'' je povedal Casey Stoner, a pozabil dodati, da je leta 2010 po VN Velike Britanije, ko je bil zaradi krčev peti, preteklo kar osem dirk, da je zmagal. In da je do svoje prve zmage v sezoni prišel šele na 13. dirki!

Branilec naslov prvaka je še opozoril, da mora tudi Honda rešiti še nekaj tehničnih problemov: ''Največjo skrb je treba posvetiti tresenju motorja pri vhodu in izhodu iz ovinkov. Ko bomo to rešili, verjamem, da bomo imeli konkurenčen paket. Po težki dirki v Katarju komaj čakam Jerez. Tam smo imeli dober predsezonski test. Čeprav mi ta steza v preteklosti ni prinesla veliko dobrega, pa sem po dobrem ritmu na testiranjih zelo samozavesten.''

Stonerjev moštveni kolega Dani Pedrosa je v Jerezu zmagal leta 2008, v zadnjih sedmih sezonah pa je zmeraj stopil na stopničke. Španec, ki bo odpeljal svojo 100. dirko v kraljevskem razredu, namerava najprej izboljšati svojo dirkaško predstavo na kvalifikacijah – v Katarju je začel kot sedmi in končal kot drugi: ''V Katarju smo imeli dobro dirko in začeti sezono na stopničkah je pomembno. A ne smemo počivati. Ciljati moramo še na eno dobro dirko ta vikend. Predsezonska testiranja so bila za nas zelo pozitivna, imel sem dobre občutke na motorju, zato komaj čakam, da v Jerezu odpeljem dirko. Rad imam to stezo in strastno podporo španskih navijačev. Upam, da bodo tribune spet polne in da bomo priča edinstveni atmosferi.''

Ne spreglejte