Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 4. 2012,
9.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škoda Ford Citroen Mitsubishi

Torek, 10. 4. 2012, 9.36

7 let, 12 mesecev

Humar nesporen favorit slovenskega relija, več izenačenosti v nižjih razredih

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko ima slovensko državno prvenstvo v reliju z Aleksom Humarjem (škoda fabia S2000) letos nespornega favorita, bodo boji zanimivejši v drugih kategorijah. Prvi reli že konec tedna v Avstriji.

Humar po drugi naslov državnega prvaka

Pred nami je 21. državno prvenstvo Slovenije v reliju. Do zdaj je bilo izpeljanih 124 relijev državnega prvenstva, z naslovom skupnega prvaka pa se je okitilo enajst različnih voznikov. Kako bo v letošnjem državnem prvenstvu, ki ga sestavlja šest prireditev (štiri doma, dve v tujini) in bo imelo jasnega favorita za naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi?

Že vse od leta 2005 se slovensko državno prvenstvo v reliju začenja z relijem Lavanttal v Avstriji. Lansko zmago bo branil Aleks Humar (škoda fabia S2000), ki mu bo letos zapiske bral Florjan Rus. Humar je prav na reliju Lavanttal lani zadnjič dirkal z avtomobilom S2000, saj mu je nato poškodba onemogočila nadaljevanje sezone. Letos je Humar spet prvi kandidat, da drugič v karieri postane prvak in morda celo ponovi dosežek iz predlanske sezone, ko je dobil vseh šest relijev sezone.

Vse manj štirikolesno gnanih dirkalnikov

Humar bo namreč kot edini vozil dirkalnik razreda S2000, saj se bo Rok Turk osredotočil le na izbrane relije evropskega prvenstva. Humar, ki velja za enega najboljših voznikov relija v Sloveniji, bo torej sedel v vrhunskem dirkalniku in bo med slovenskimi tekmeci težko dobil dostojne tekmece. Drugače bo v primerjavi s tujci, kjer pa bodo Humarju manjkali kilometri. Pred letošnjo sezono namreč ni odpeljal nobenega krajšega pripravljalnega relija. Še dobro, da se s sovoznikom Rusom poznata z dveh relijev v italijanskem pokalu citroen C2-R2.

Medtem ko bodo s štirikolesno gnanimi avtomobili vrh državnega prvenstva napadali Darko Peljhan, Mitja Klemenčič in Rajko Žakelj (vsi mitsubishi lancer), bo več konkurence v obeh drugih razpisanih razredih državnega prvenstva. V diviziji II, kjer vozijo avtomobili s pogonom na en par koles in prostornino motorja nad 1400 kubičnimi centimetri, se že na uvodnem dejanju sezone obeta zanimiv obračun.

Tudi v Slovenijo prihaja trend dirkalnikov razreda R

Prvi favorit te divizije bo v Avstriji Marko Jeram (citroen C2-R2), ki je že uspešno prestal avstrijski reli Rebenland in bo konec tedna med vsemi Slovenci najbolj pripravljen. Jeram, ki je zaposlen v M-Sportu in na evropske relije svetovnega prvenstva s tovornjakom odpelje vse Fordove dirkalnike WRC, bo kandidat tudi za vrh svojega razreda v skupni razvrstitvi. "Letos bom dal ves dopust za dirke. V načrtu imam odpeljati štiri relije državnega prvenstva. Dva bom moral torej izpustiti, zato tudi ne načrtujem visoke končne uvrstitve. Osredotočil se bom na vsak reli posebej in užival," je dejal Jeram.

Jeramova prednost bo njegova sproščenost in neobremenjenost

Velika Jeramova prednost bo njegova sproščenost, zato bi bilo na reliju Lavanttal pravšnje presenečenje, če bi tekmeci lahko sledili njegovemu ritmu. Boštjan Logar (peugeot 206 R3), ki je dobil pozivni reli v Cerknici, bo moral v preostalih dnevih do konca pripraviti nov motor, saj mu je prejšnji pred dobrim tednom odpovedal. Logar, ki je bil leta 2006 državni prvak v skupni razvrstitvi, bo letos eden glavnih kandidatov za naslov prvaka. Ob njemu je treba omeniti še Aljošo Novaka (škoda fabia R2), ki je vse hitrejši, a mu do zanesljivosti manjka še nekaj izkušenj, in aktualnega državnega prvaka Friderika Vajnhandla.

Vajnhandl bo naslov prvaka branil s ford fiesto R2

Šentiljčan bo letos vozil ford fiesto R2, ki pa jo bo dobil šele jutri in bo pred prvim relijem prav tako naredil le kratek test. "Vsi v naši ekipi že težko čakamo na novi dirkalnik, toda na Lavanttalu bo zagotovo težko. Fiesta R2 je povsem drugačen avtomobil, kot je bil lani citroen C2-R2. Dirkalnik ima drugačno lego, zato bo v Avstriji še težko napadati na vso moč. Vlogo favorita bi raje prepustil tekmecem," je dejal Vajnhandl.

Izenačeno tudi v diviziji I

Državno prvenstvo je razpisano tudi v diviziji I (do 1400 kubičnih centimetrov), kjer je vlogo favorita že tradicionalno težko napovedati. Državni prvak Miha Prek je prestopil v višji razred (vozil bo škodo fabio R2), zato pa zmage načrtujejo drugi dirkači: Andrej Velkavrh, Jernej Fakin, Matej Oblak in še kdo.

Novi volkswagen polo ima velik potencial, toda treba se ga bo navaditi. To je povsem drugačen dirkalnik, kot je bil do zdaj zastava yugo. Veliko lažje ga je voziti, pozneje lahko zaviraš. Toda te drugačne dimenzije še nimam v podzavesti. Po reliju v Avstriji pa bo zagotovo že drugače," je napovedal Velkavrh.

Ne spreglejte