Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 7. 2008,
15.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 20. 7. 2008, 15.46

8 let

Hamilton najhitrejši v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanec Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) je zmagovalec dirke formule 1 za VN Nemčije v Hockenheimu, desete letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva.

Drugo mesto je osvojil Brazilec Nelson Piquet mlajši (Renault), tretji pa je bil Brazilec Felipe Massa (Ferrari). V skupnem seštevku SP z 58 točkami vodi Hamilton.

Pred dirko v Nemčiji so bili na prvem mestu z enakim točkovnim izkupičkom trije dirkači; zdaj ima Hamilton štiri točke prednosti pred Masso in sedem pred svetovnim prvakom Fincem Kimijem Räikkönenom (Ferrari), ki je bil tokrat le šesti. V konstruktorskem seštevku je vodstvo obdržal Ferrari (105), drugi je še vedno BMW-Sauber (89), a se mu je McLaren-Mercedes približal na vsega tri točke.

Svetovni podprvak Hamilton se je kot kaže pobral po manjši krizi, ko je junija večkrat ostal brez točk. Potem ko je pred 14 dnevi slavil na domači dirki v Silverstonu, je zdaj pobral še največ smetane na drugi najpomembnejši dirki za njegovo moštvo -domači stezi nemške polovice ekipe Mercedesa.

Massa ni odbil napada Hamiltona

Mladi Britanec je polovico dela opravil že v kvalifikacijah, ko je v zadnjem trenutku s prvega mesta izrinil Felipeja Masso. Brazilec je bil v Nemčiji prepričljivo boljši od obeh Ferrarijevih dirkačev in je imel tudi možnosti za še kaj več od tretjega mesta, vendar je v odločilnem trenutku Hamilton reagiral zelo ostro in Massi preprečil preboj na prvo mesto. Voznik McLarna si je že v uvodnih krogih privozil lepo prednost, medtem ko je imel Massa veliko dela s Kovalainenom.

Dirka na Hockenheimu je imela dva odločilna trenutka. Prvi je bila nesreča Tima Glocka sredi dirke v 32. krogu, ko je zaradi poškodbe zadnjega desnega kolesa njegov dirkalnik priletel v zaščitni zid in je moral zaradi razbitin na stezi posredovati varnostni avto. Dirkač na srečo ni utrpel poškodb. V obdobju, ko so dirkači vozili za njim, so pri McLarnu slabo reagirali in niso pravočasno poklicali svojega prvega voznika v bokse. Pri Ferraiju so bili spretnejši in Massa je šel na drugi postanek še v obdobju varnostnega avtomobila. Zdelo se je, da bo Hamilton zaradi tega izgubil zmago, toda ko se je vrnil po drugem postanku, je silovito pritisnil. Kmalu je bil za Masso in 11 krogov pred koncem tudi brezkompromisno napadel v 180-stopinjskem zavoju. Brazilca je skorajda izrinil s steze, a je Massa še dobil priložnost za revanšo; ko pa je v naslednjem zavoju ob poskusu prehitevanja Brazilec zapeljal preveč na robnik, je bilo možnosti, da še ujame Hamiltona, konec.

McLaren na vrhuncu moči

Takrat je bil na prvem mestu še mladi Nelson Piquet. Sin nekdanjega trikratnega svetovnega prvaka je zaradi taktike - kot edini je bil v boksih le enkrat - in sreče - postanek je opravil tik pred nesrečo Glocka - imel priložnost celo za zmago, toda ko ga je Hamilton napadel, ni zdržal niti pol kroga. Na istem mestu kot pri Massi je opravil prehitevalni manever in prišel v vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok. Piquet je obdržal drugo mesto in tudi s tem dosegel daleč največji uspeh v karieri, čast Ferraija pa je s tretjim le ubranil Massa. Svetovni prvak Räikkönen je bil namreč daleč pod mest, ki vodijo na stopničke, na koncu je bil le šesti, pred njim in za Masso sta se uvrstila še domačin Nick Heidfeld in drugi McLarnov predstavnik Heikki Kovalainen.

"Imeli smo najboljši avto in zato sem lahko brez težav prišel na vrh, četudi bi bilo lažje, ko bi v moštvu izbrali drugačno taktiko postankov. Za mano je zelo uspešen konec tedna. Sijajno nam gre in mislim, da smo na vrhuncu moči," je po zmagi, prvi McLarnovi na Mercedesovem domačem terenu v zadnjem desetletju, žarel Lewis Hamilton.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala s preizkušnjo v madžarskem Hungaroringu čez 14 dni.

SP skupno (10):

dirkači: 1. Lewis Hamilton (VBr) 58 2. Felipe Massa (Bra) 54 3. Kimi Räikkönen (Fin) 51 4. Robert Kubica (Pol) 48 5. Nick Heidfeld (Nem) 41 6. Heikki Kovalainen (Fin) 28 7. Jarno Trulli (Ita) 20 8. Mark Webber (Avs) 18 9. Fernando Alonso (Špa) 13 10. Rubens Barrichello (Bra) 11 11. Nelson Piquet ml (Bra) 10 12. Nico Rosberg (Nem) 8 13. Kazuki Nakajima (Jap) 8 14. David Coulthard (VBr) 6 15. Sebastian Vettel (Nem) 6

konstruktorji: 1. Ferrari 105 2. BMW-Sauber 89 3. McLaren-Mercedes 86 4. Toyota 25 5. Red Bull 24 6. Renault 23 7. Williams 16 8. Honda 14 9. Toro Rosso 8

Ne spreglejte