Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 2. 2017,
20.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser motokros MXGP

Sobota, 25. 2. 2017, 20.03

6 let, 6 mesecev

MXGP

Gajser že na prvi tekmi nakazal, da bo spet trn v peti tekmecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Tim Gajser | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser je sezono 2017 začel z drugim mestom. Na uvodni dirki svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP je v Losailu v Katarju končal na skupno drugem mestu, potem ko je bil tretji v prvi vožnji, v drugi pa je dolgo vodil, nazadnje pa je bil drugi.

Gajser je obrambo naslova v letošnji sezoni v petek začel z najboljšim kvalifikacijskim dosežkom, tako da si je lahko kot prvi izbiral startni položaj na umetno narejeni progi v Losailu.

Gajser si je za start prve vožnje izbral notranji položaj, nato pa je nekoliko slabše prišel v prvi zavoj, tekmeci so ga stisnili, tako da je izgubil nekaj mest. Bil je tretji, na prvem se je znašel najboljši iz pripravljalnega obdobja v Italiji, nekdanji večkratni svetovni prvak Cairoli, za njim pa sta bila najbližja sotekmovalca v ekipi Gariboldi Honda Gajser in Jevgenij Bobrišev. Rus je potem v enem od zavojev zaprl Slovenca, dirkača sta se dotaknila z motorjema, slabše pa jo je odnesel Gajser, ki se je moral ustaviti, takrat pa tudi izgubil tretje mesto, pred njega je prišel Belgijec Clement Desalle.

Takšen vrstni red je nato ostal večji del dirke. Cairoli je bil v ospredju razred zase, iz kroga v krog je povečeval prednost, trojka Bobrišev - Desalle - Gajser pa je nato ostala v tem vrstnem redu.

A ne do konca prve vožnje; tri kroge pred koncem je Bobrišev naredil napako in je Desalle smuknil mimo njega, Rus pa je potem povsem izgubil ritem, Gajser je silovito napadel in v le enem krogu zasnoval ter nato tudi uspešno izvedel napad, ko je v 15. krogu uspešno skrajšal zavoj, zapeljal mimo moštvenega sotekmovalca ter se nato sproščeno pognal še v lov na Desalla. Belgijec je bil sicer predaleč, da bi ga še lahko ujel, je pa Gajser brez težav privozil do tretjega mesta in prvih 20 točk v novi sezoni.

Tim Gajser | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

V drugi vožnji je mladi slovenski motokrosistični as bistveno bolje začel; po startu je po nekaj sto metrih opravil z vsemi tekmeci ter se odpeljal na prvem mestu. Hitro je bilo jasno, da bo imel edinega tekmeca za uspeh v tej vožnji v Cairoliju. Italijan je bil edini, ki je vozil v vsaj približno enakem ritmu. Gajser pa mu je vmes pobegnil za tri ali štiri sekunde.

A zmaga mu je na koncu ušla. Po nekaj drobnih napakah se je tekmec približal, v predzadnjem krogu pa ga je povsem ujel in ga nato v neposrednem dvoboju tudi hitro premagal; Gajser se je potem zadovoljil z drugim mestom, ki mu je tudi na dirki prineslo skupno drugo stopničko. Cairoli, ki je že v pripravljalnem obdobju z odličnimi predstavami napovedal, da bo izjemno nevaren tekmec v boju za naslov, pa je vknjižil prvi poln izkupiček sezone.

"Zadnje dni sem imel nekaj želodčnih težav in danes je prvi dan, ko se počutim bolje. Uspelo mi je prihranil nekaj energije. Zelo sem zadovoljen z današnjo zmago, veselim pa se že naslednjih dirk, ko bom še bolje pripravljen," je zadovoljno razlagal Cairoli po prvi zmagi v sezoni 2017.

"Bil sem bolan, tako včeraj kot danes nisem bil v najboljši formi in se nisem najbolje počutil na motorju. Vseeno pa je bilo kar dobro, še posebej druga vožnja mi je zelo lepo uspela. Na koncu je nekoliko zmanjkalo pri zbranosti in tudi telesno nisem bil povsem stoodstoten," je v prvem odzivu po dirki dejal Gajser.

V SP ima tako po prvi dirki Italijan vseh 50 točk, Gajser je drugi z 42 točkami, tretji pa Belgijec Clement Desalle s 40.

Sezona se bo z drugo dirko nadaljevala že naslednji teden, prizorišče pa bo novo v karavani, Pangkal Pinang v Indoneziji.

Izidi:
1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Tim Gajser (Slo), 4. Jevgenij BObrišev (Rus), 5. Jeremy van Hoerebeek (Bel) ...

2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Romain Febvre (Fra), 4. Clement Desalle (Bel), 5. Gauteir Paulin (Fra)

Skupno na dirki: Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 44, 3. Clement Desalle (Bel) 40, 4. Jevgenij Bobrišev (Rus) 32, 5. Romain Febvre (Fra) 31, 6. Gautier Paulin (Fra) 31 ...  
Ne spreglejte