Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 6. 2015,
16.32

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

FIA formula ena Jean Todt Max Mosley Ferrari McLaren

Sobota, 20. 6. 2015, 16.32

2 leti, 11 mesecev

Fia praznuje 111 let obstoja. Pod Jeanom Todtom za zdaj brez večjih škandalov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je bila ustanovljena na včerajšnji dan pred 111 leti v Parizu, kjer ima sedež še danes. Pod svojim trenutnim predsednikom deluje razmeroma mirno.

Dvajsetega junija leta 1904 je bila v Parizu ustanovljena zveza Mednarodna zveza priznanih avtomobilističnih klubov (po francosko Association Internatioale des Automobile Clubs Reconnus – AIACR), ki se je leta 1946, po koncu druge svetovne vojne, preimenovala v Mednarodno avtomobilistično zvezo (Federation Internationale de l'Automobile – FIA). Združuje 222 nacionalnih organizacij iz 125 držav, tudi Slovenije, njen trenutni predsednik pa je Francoz Jean Todt.

Formula ena je najbolj izpostavljen projekt Fie

Fia je znana predvsem kot krovna organizacija, ki bedi nad najprestižnejšimi svetovnimi tekmovanji avtomobilističnega športa, svetovnih prvenstev formule ena in relija ter vzdržljivostnih dirk, kot je na primer 24 ur Le Mansa, ključna pa je tudi pri priznavanju raznovrstnih hitrostnih rekordov. Mednarodni olimpijski komite (MOK) jo je popolnoma priznal šele leta 2013.

V preteklosti številni škandali, danes mir

O Fii zadnja leta ne slišimo veliko, odkar je leta 2009 predsedniško mesto zasedel Jean Todt, kakšnega večjega škandala ni bilo, vsaj kar zadeva formulo ena, tekmovanje, ki ga je Fia ustanovila leta 1950, pa je bilo pred prihodom Todta drugače. Njegov predhodnik, Anglež Max Mosley (Fio je vodil med letoma 1993 in 2009), se je namreč redno pojavljal v medijih, tako rumenih kot športnih.

Max Mosley, najmlajši sin angleškega politika Oswalda Mosleyja, ki je v britanskem parlamentu služil kot član delavske in konservativne stranke in v tridesetih letih prejšnjega stoletja predsedoval Britanski uniji fašistov, je bil v mlajših letih dirkač. Leta 1968 je dirkal tudi v formuli ena, a se že leto pozneje dirkaško upokojil in nato kot soustanovitelj moštva March začel menedžersko delo v formuli ena.

Mosley poskrbel za varnost, a …

Leta 1974 je z Bernijem Ecclestonom, Colinom Chapmanom, Teddyjem Mayerjem, Kenom Tyrrellom in Frankom Williamsom ustanovil še Združenje konstruktorjev formule ena (Formula One Constructors Association – FOCA) in začel pot proti vrhu Fie. Predsedniško mesto je zasedel leta 1993, le leto pozneje je formula ena v Imoli izgubila največjega zvezdnika, brazilskega dirkača Ayrtona Senno, in Mosley je zadolžil Sida Watkinsa, da v tem športu poskrbi za večjo varnost. Današnja, precej varna formula ena, je torej zasluga kontroverznega Mosleyja, ki so ga z mesta predsednika leta 2008 odnesli škandali.

Vohunska afera in prostitutke

Najprej "vohunska afera" moštva McLaren, ki je kradlo ideje pri Ferrariju in bilo nato kaznovano z rekordno visoko denarno kaznijo (skoraj 90 milijonov evrov) in izključitvijo iz svetovnega prvenstva 2007, pri kateri se je Mosleyja prijela oznaka Ferrarijevega lakaja, pa nato še spolni škandal (sadomazohistična seansa s prostitutkami), ki je odmeval predvsem v britanskih tabloidih, sta bila dovolj, da je nemška avtomobilistična zveza (najštevilčnejša in zato najmočnejša v Evropi) Mosleyju odrekla podporo in tako poskrbela za zamenjavo na vrhu Fie.

Francija proti Ayrtonu Senni

Že Mosleyjev predhodnik Jean-Marie Balestre je bil vse prej kot nekontroverzen predsednik, tudi Francoz je namreč pogrnil na spolzkem parketu najbolj izpostavljenega tekmovanja pod okriljem Fie, formuli ena. Vmešaval se je v dirkaški boj med Senno in svojim rojakom Alainom Prostom, brazilski zvezdnik je bil prav po njegovem posredovanju diskvalificiran po dirki za VN Japonske leta 1989 in tistega leta je svetovni prvak postal Prost …

Mirna plovba s kapitanom Todtom

Po dveh predsednikih, ki sta tako in drugače vznemirjala svet formule ena, je leta 2009 vajeti Fie prevzel Jean Todt, ki je svoj pečat v formuli ena pustil kot direktor moštva Ferrari. Predsednik te legendarne italijanske znamke Luca di Montezemolo je Todta v moštvo pripeljal leta 1993, do leta 2007, ko ga je nasledil Stefano Domenicalli, je slavno moštvo spet postavil na noge in z Michaelom Schumacherjem, ki je s Ferrarijem osvojil sedem naslovov svetovnega prvaka, poskrbel za eno od najveličastnejših poglavij v zgodovini Scuderie in nato prevzel še mesto vodje dirkaških programov, izvršnega direktorja …

Moštvo je pod njegovim vodstvom osvojilo 14 naslovov svetovnega prvaka (sedem dirkaških in sedem konstruktorskih) in doseglo 106 zmag v svetovnem prvenstvu F1. To je bila odlična popotnica, da je v boju za predsedniški stolček Fie premagal finsko reli legendo Arija Vatanena.

Ne spreglejte