Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
21.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 21.44

8 let

Buttonu že v Suzuki naslov prvaka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Angleški dirkač formule 1 Jenson Button lahko že na naslednji dirki letošnjega svetovnega prvenstva postane svetovni prvak. Vknjižiti mora le 5 točk več od moštvenega kolega Rubensa Barrichella.

Dirkača moštva Brawn GP sta bržkone še edina konkurenta za naslov svetovnega prvaka, saj nemški dirkač Red Bulla Sebastian Vettel na tretjem mestu v skupnem seštevku zaostaja že za 25 točk in ima zgolj še teoretične možnosti, da se vmeša v boj za prvenstvo.

Do konca sezone 2009 so še tri dirke (Suzuka, Sao Paulo in Abu Dhabi), v igri pa je tako 30 točk. Button ima pred izkušenim brazilskim moštvenim kolegom trenutno 15 točk naskoka in bi si z zmago v Suzuki, ob "ničli" Rubinha že zagotovil prvi naslov prvaka. Tudi če bi imela omenjena dirkača ob koncu sezone enako število točk, bi naslov osvojil 29-letni Anglež, saj bi v tem primeru odločalo število zmag v sezoni. Teh ima Button doslej 6, Barrichello pa zgolj eno. Računica niti ni preveč zapletena, Button mora le paziti, da je pred konkurentoma in zaradi nepotrebne zaletavosti ne ostane brez točk. Tega se Jenson, ki je pred sezono 2009 na 154 dirkah vknjižil le eno zmago, tudi dobro zaveda in skromno napoveduje: "Ta konec tedna je možnih nešteto scenarijev, za naslov prvaka pa se borijo trije dirkači. Sam sem le eden izmed njih. Nikakor si ne domišljam, da bom že v Suzuki zapečatil naslov prvaka, najpomembneje je, da se kar najbolj potrudim v petek in soboto, si tako zagotovim dobro štartno mesto in v nedeljo odpeljem dobro dirko. V tem trenutku ne smem misliti na nič drugega."

Rubens Barrichello ima manj prostora za taktiziranje, zato se bo preizkušnje na Japonskem lotil še bolj zagrizeno, kot zadnjih nekaj dirk. "V poštev resnično pride le zmaga. ljudje me sprašujejo, če bom spremenil taktiko in, zato ker moram zmagati, napadel 'na polno', a jim dopovedujem, da 'na polno' vozim že celo sezono. Razmišljati mi ni treba o ničemer drugem, kot o zmagi. Osredotočil se bom na to in ne bom razmišljal o Jensonu. Šele po dirki bom preštel razliko v točkah." Šef vodilnega moštva prvenstva Ross Brawn zagotavlja, da bosta imela oba njegova dirkača enake pogoje in proste roke pri lovu na krono, medtem ko direktor ekipe Nick Fry še ni odpisal Red Bulla. "Dobro se zavedamo, da Red Bull nima le zelo talentiranih dirkačev, marveč tudi dvakrat več sredstev na razpolago. S tem lahko v naslednjih treh dirkah naredijo marsikaj. Če se jim nasmehne sreča, nam pa jo zagode smola, se lahko odločitev o prvenstvu zlahka prenese na zadnjo dirko sezone."

Suzuka je za dirkače nadvse zahteven izziv, je tehnična in hitra, zato bi se na njej lahko mladi Nemec Sebastian Vettel dobro izkazal. Tudi dirkalniku Red Bulla naj bi steza bolj ustrezala kot Brawnu. "Suzuka je najboljša steza na svetu," se veseli Vettel, ki je v zadnjih dneh med nemškimi ljubitelji F1 glavna tema pogovorov zaradi kazni, ki jo je dobil na dirki v Singapurju. Ta po njihovem mnenju ni bila neupravičena, saj Vettel naj ne bi presegel omejitve hitrosti v boksih, Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) pa obtožujejo, da je storila napako, ki je njihovega ljubljenca dokončno izločila iz boja za naslov prvaka. "Očitno je prišlo do napake pri merjenju, kalibraciji podatkov, se po nočni dirki je pritoževal 21-letni dirkač: "Merjenje hitrosti bi moralo biti neodvisno od prevožene razdalje, upam, da se to ne bo pripetilo še komu drugemu." Fia povprečno hitrost dirkalnika v boksih izračuna na podlagi meritev na dveh kontrolnih točkah, Vettlu pa so na drugem postanku namerili 101,4 km/h namesto dovoljenih 100 km/h. "Naši telemetrijski podatki kažejo, da nismo nikoli presegli omejitev," na to pravi Vettel, ki se sicer že ozira na naslednjo preizkušnjo na Japonskem, kjer bo poskušal nemogoče in ostati v boju za naslov prvaka. "Skozi čas se je že večkrat izkazalo, da se prvenstvo ne konča do zadnje dirke. Kaj lahko se razplete tudi v našo korist. Poskušali si bomo zagotoviti najboljši štartni položaj in nato zmagati na nedeljski dirki. Stvar je zelo preprosta," pred petnajsto dirko sezone grozi Vettel.

Zadnji zmagovalec dirke za svetovno prvenstvo formule ena na najznamenitejšem japonskem dirkališču je bil Fernando Alonso, ki se je v sezoni 2006 tam srdito boril z Michaelom Schumacherjem, ta pa si je z odstopom zapravil še zadnje možnosti za osmi naslov prvaka in se po sezoni upokojil. V nedeljo meteorologi napovedujejo oblačno vreme in možne plohe, temperature pa naj bi se gibale okoli 23 stopinj Celzija. pred zadnjimi tremi dirkami sezone je zanimivo tudi stanje pri porabi motorjev, saj letos velja omejitev osmih agregatov na dirkača. Večina tekmovalcev je "bonus" že porabila, nekateri celo presegli in te čaka kazen desetih štartnih mest. Vettel jih je doslej porabil osem, Button in Barrichello pa po sedem vsak. Tudi to pa je dejavnik, ki tehtnico preveša na stran dirkačev moštva Brawn.

Ne spreglejte