Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2008,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2008, 13.23

8 let

Boštjana v Daytono z visokimi cilji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Motociklistična dirka 200 milj Daytone, eno najprestižnejših vzdržljivostnih tekmovanj za motoriste v ZDA, tudi letos ne bo minila brez slovenske udeležbe.

Dirkača moštva Inotherm Racing team Boštjan Skubic in Boštjan Pintar se bosta 8. marca znova pomerila na ovalu v Daytoni, njun cilj pa je izboljšati lansko deseto in 14. mesto.

V Daytoni bodo motociklisti 200 milj letos skušali kar najhitreje prevoziti že 67. Na preizkušnji, ki v ZDA pomeni prestižno tekmo in so zato z močnimi dirkaškimi imeni - letos bosta nastopila tudi svetovni prvak prvenstva superbike Neil Hodgson in brat nekdanjega svetovnega prvaka v motoGP Nickya Haydna Roger - dobro zastopana tovarniška moštva, visoko merita tudi oba slovenska udeleženca. Že lanski uvrstitvi, Pintar je bil deseti, Skubic pa 14., sta pomenili lep dosežek v ostri konkurenci, vendar oba Boštjana letos želita še višje.

"Cilj po lanski fenomenalni uvrstitvi je tudi letos prvih 15. V Daytoni to pomeni res vrhunsko uvrstitev, saj so tam vsi najboljši tovarniški vozniki. Najprej se je treba na dirko sploh uvrstiti, za kar imaš na voljo samo en trening, dolg 50 minut, in če ti ne uspe, je tvoja zgodba za to leto pač končana. Cilji so višja uvrstitev kot lani in če bo rezultat pod 15. mestom, bo to pomenilo razočaranje," je na novinarski konferenci pred odhodom "čez lužo" dejal starejši od obeh dirkačev, 33-letni Skubic.

Njegov mlajši soimenjak si je tudi postavil visoke cilje. "Težko bo ubraniti deseto mesto. Računam na uvrstitev v "top 15", vendar bo za to potrebno veliko sreče. Ne le pri materialih, tudi že na kvalifikacijah in na dirki. Letos smo motorje dobro pripravili, žal pa enega nimamo več," je povedal 21-letni Pintar. Pri tem je meril na nedavno nesrečo na testiranjih, ko je pri padcu pri 200 km/h povsem uničil enega od Yamahinih motorjev, sam pa se na srečo ni težje poškodoval.

Dirka v Daytoni je posebna, ker motoristi vozijo tudi po ovalu, kjer se pri hitrosti 300 km/h na manj kot meter približajo zaščitnemu zidu. V moštvu Inotherm so letos razvili nov sistem za menjavo zadnjega kolesa in dolivanje goriva (oboje je med dirko dovoljeno po dvakrat), tako da računajo tudi na krajše postanke v boksih, s čimer bi lahko pridobili na koncu dirke odločilne sekunde.

Glavna dirka, 200 milj najboljši tovarniški dirkači prevozijo v nekaj manj kot dveh urah, bo na sporedu 8. marca, že prej pa bodo na sporedu kvalifikacije. Po teh bo v konkurenci ostalo le še 80 dirkačev, tisti, ki se bodo uvrstili na dirko, pa bodo morali doseči tudi drugi pogoj, 108-odstotni čas najhitrejšega. Za oba dirkača bo v Daytoni skrbela osemčlanska ekipa, Skubic in Pintar pa bosta imela tudi nekaj podpore s tribun, čeprav se bo napovedanih 30 slovenskih ljubiteljev motociklizma med več sto tisoč gledalci, kolikor jih pričakujejo na preizkušnji, kar izgubilo.

Ne spreglejte