Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
24. 9. 2015,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen Martin Winterkorn Audi

Četrtek, 24. 9. 2015, 10.46

8 let

Bo Winterkornov padec ustavil Volkswagnov vstop v formulo 1?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odstop predsednika Volkswagna Martina Winterkorna zaradi afere z dizelskimi motorji bi lahko pomenil, da v bližji prihodnosti ne bo nič iz vstopa nemškega proizvajalca avtomobilov v formulo 1.

Martin Winterkorn je bil gonilna sila, ki je skušala člane uprave Volkswagnove skupine prepričati o tem, da bi Volkswagen vstopil v formulo 1 in se v elitnem razredu avtomoto športa spopadel z velikim rivalom Mercedesom, ki kraljuje v športu v zadnjih dveh letih. Winterkornov predhodnik Ferdinand Piech je bil velik nasprotnik vstopa Volkswagna v formulo 1, ker nikoli ni maral izvršnega direktorja športa Bernieja Ecclestona in ker v vstopu v formulo 1 ni videl nobene dodane vrednosti za družbo, temveč zelo tvegano investicijo. Piech je odstopil 25. aprila letos, Winterkorn šest mesecev za njim. Nemški mediji napovedujejo, da bo Winterkorna nasledil predsednik Porscheja Matthias Müller.

Volkswagen se mora v tem trenutku ukvarjati z bistveno pomembnejšimi temami, kot je formula 1, zato bi se lahko njegovo tekmovanje v tem športu prestavilo na nedoločen čas. Z goljufijo z dizelskimi motorji je namreč izgubil zaupanje pri ljudeh, ki ga bo treba povrniti. Zadnja afera v ZDA pa ga je tudi hudo finančno prizadela: za plačilo glob so Nemci že rezervirali 6,5 milijarde evrov. Ta številka bi lahko narasla tudi na 18 milijard evrov, če bi nepravilnosti dokazali v pol milijona prodanih vozil. Ker je vrednost delnic drastično padla, naj bi Volkswagen izgubil že 40 milijard evrov.

Audi zanikal vstop v formulo 1 leta 2018

Morda bo zaradi tega zmanjkalo denarja za vstop v formulo 1. Volkswagen bi namreč moral skonstruirati lasten motor (to delo naj bi zaupali Audiju), odkupiti katero izmed obstoječih moštev (v igri naj bi bila Red Bull in Toro Rosso) ter zagotoviti 300 milijonov evrov letnega proračuna. Britanski BBC in nemški Auto Bild sta poročala, da je dogovor med Volkswagnom in Dietrichom Mateschitzem (lastnik Red Bulla in Toro Rossa) že sklenjen ter da bo Audi (član skupine Volkswagen) v formulo 1 vstopil leta 2018. In se posledično odpovedal dirkanju v DTM in Le Mansu.

"Poročanje Auto Bilda je čista špekulacija, ki ne potrebuje komentarja. Trditev, da bo Audi zapustil DTM in Le Mans, nima nobene podlage in takšno namigovanje odločno zavračamo. Res je, da smo se o formuli 1 tu in tam pogovarjali, a predsednik se je proti vstopu izrekel pred nekaj meseci in od takrat se ni spremenilo nič," je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal Audijev predstavnik.

Ne spreglejte