Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
11. 9. 2014,
20.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Soči VN Rusije Bernie Ecclestone Vladimir Putin

Četrtek, 11. 9. 2014, 20.45

8 let

Bo Rusija zaradi konflikta z Ukrajino ostala brez dirke formule 1?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zelo malo je verjetno, da bo Rusija kljub sporu z Ukrajino in sankcijam Evropske unije ostala brez dirke f1. Bernie Ecclestone, ki bo sprejel odločitev, je šport odločen popeljati v Soči.

Evropska unija je sprejela nove sankcije proti Rusiji, ki so v bistvu razširitev obstoječih gospodarskih omejitev na obrambnem, energetskem in finančnem področju. Do uveljavitve sankcij naj bi prišlo v kratkem, ko bodo preučili dejanja Rusije, ki destabilizirajo vzhod Ukrajine.

Ruski premier Dimitrij Medvedjev je že napovedal, da bo Rusija na nove sankcije odgovorila s protiukrepi in morda zaprla zračni prostor za letala iz Evropske unije. Po poročanju Financial Timesa bi lahko razširitev sankcij pomenila tudi izločitev Rusije iz vseh mednarodnih kulturnih, finančnih in športnih dogodkov.

Obstaja možnost, da bi Rusiji odvzeli svetovno nogometno prvenstvo 2018, pa tudi dirko formule 1, ki bi morala biti na sporedu čez mesec dni, vse ruske klube pa vrgli iz vseh evropskih športnih tekmovanj. Po milejši verziji bi članicam Evropske unije priporočili, naj bojkotirajo vse mednarodne kulturne, finančne in športne dogodke, ki se bodo odvijali v Rusiji. "Bojkot prestižnih mednarodnih športnih dogodkov bi s seboj prinesel občutek hladne vojne. To bi Ruse veliko bolj prizadelo kot pa karkoli že Evropska unija počne na finančnem področju," je za Financial Times povedal evropski analitik za evrazijski trg.

Ari Vatanen nasprotuje dirki, moštva f1 nimajo zadržkov

Dvomi o debiju VN Rusije v formuli 1 so na plano udarili po sestrelitvi malezijskega letala, v katero naj bi bili vpleteni proruski separatisti, ki jih podpira Moskva. Takrat je šef formule 1 Bernie Ecclestone za švicarski Blick izjavil: "Z Rusi imamo pogodbo in jaz spoštujem pogodbe. Zato bomo šli tja." Čeprav je v vmesnem času prišlo do eskalacije konflikta in povečanju napetosti med Rusijo in Ukrajino, ostaja Ecclestone neomajen. Še več, za CNN je pohvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina: "Z njim se je zelo lahko dogovoriti. Prijazen fant. Vreden zaupanja. Hoče, da je dirka izvedena in mi bodo to storili." Odločno pa izvedbi dirke formule 1 v Sočiju, ki bi morala biti 12. oktobra, nasprotuje nekdanji svetovni reli prvak, evropski poslanec in velik zaveznik predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze Jeana Todta, Ari Vatanen.

Finec je za Telegraph izjavil: "Mislim, da se Jean delno strinja z mojim pogledom na izvedbo dirke f1 v Rusiji. Res pa je tudi, da ima zvezane roke. Pogosto slišimo, da f1 ne bi smela mešati politike in športa, a ruski režim že meša politiko in šport na zelo očiten način, zato moramo odgovoriti. Bernie in lastniki dirkališča morajo odpovedati dirko. Takšne situacije še nismo imeli po drugi svetovni vojni. Moramo se vprašati, kako se nas bo zgodovina spominjala in kaj smo naredili in kaj ne. Bomo podprli režim, ki sodeluje v prelivanju krvi? Ali pa bomo rekli, da to ni prav? Če bomo šli v Rusijo, bomo dali jasno sporočilo, da to početje podpiramo."

In kako so se na morebitno odpoved dirke za VN Rusije odzvali šefi moštev f1? Mercedesov šef Toto Wolff čaka na navodila FIA: "Mi smo športna ekipa in šport bi moral združevati. Moramo se zanesti na Mednarodno avtomobilistično zvezo in na promotorja dirke, ki nam bosta dala jasna navodila in prave informacije. Potem se bomo odločili. Zmeraj je nevarno brati novice in si na njihovi osnovi ustvariti mnenje, ker je lahko takšno mnenje zelo drugačno od tega, kar se v resnici dogaja."

Predstavnika Lotusa Federica Gastaldija politika sploh ne zanima: "Smo del dogodka, zato moramo biti tam. Ali gre za politiko ali ne, tega ne moremo nadzorovati." Red Bullov vodja Christian Horner je dodal: "Če bo dirka, bomo tam." Ferrarijev šef Marco Mattiaci pa sklenil debato: "Se strinjam z vsemi ostalimi". Svoj pogled na dirko v Sočiju pa je razkril tudi šef dobavitelja gum za f1, Pirellijev Paul Hembery: "S poslovnega vidika je Rusija za nas zelo pomembno tržišče. Tam imamo dve tovarni in na mednarodni sceni delujemo že 140 let. Zato bomo nadaljevali s svojim delom in lahko si predstavljate, kakšnemu številu mednarodnih incidentov in situacij smo bili priča. Če bo šport šel tja, bomo šli tudi mi."

Rusi so za izgradnjo dirkaškega kompleksa v Sočiju porabili nič manj kot 200 milijonov ameriških dolarjev in z Berniejem Ecclestonom podpisali sedemletno pogodbo. Steza formule 1 bo po Spaju in Silverstonu tretja najdaljša v koledarju formule 1 (5,853 km). Lokacijo ima fantastično, saj teče skozi olimpijsko vas, za kuliso pa ima Črno morje. FIA je konec avgusta opravila še zadnjo inšpekcijo in dala Rusom zeleno luč za dirko f1, ki je predvidena za 12. oktober. Takoj zatem je stezo v Sočiju obiskal tudi štirikratni svetovni prvak f1 Sebastian Vettel in jo preizkusil z avtomobilom. Rusi pa bodo danes začeli odštevati 30 dni do štarta dirke …

Ne spreglejte