Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
1. 3. 2011,
20.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 20.17

8 let

Vseh sedem slovenskih odličij osvojile atletinje

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od slovenske osamosvojitve leta 1991 je bilo na sporedu devet evropskih dvoranskih prvenstev, Slovenija pa je osvojila sedem medalj. Edino zlato medaljo je na Dunaju leta 2002 osvojila Jolanda Čeplak.

Slovenija je kot samostojna država na dvoranskem evropskem prvenstvu prvič nastopila v italijanski Genovi leta 1992 in ni veliko manjkalo, da bi se domov vrnila z medaljo. Britta Bilač je namreč prvenstvo končala tik pod stopničkami na četrtem mestu (191 cm). Odlična skakalka v višino se je udeležila tudi naslednjega EP v Parizu dve leti kasneje in zasedla sedmo mesto, njen dosežek iz Genove pa je ponovila Brigita Bukovec, ki je bila četrta v teku na 60 m z ovirami (7,94). Do medalje so ji zmanjkale tri stotinke sekunde.

Iz Stockholma s kar dvema medaljama

Leta 1996 je prvenstvo gostil švedski Stockholm. Slovenski predstavniki so nanizali številne odlične nastope, domov pa se vrnili z dvema medaljama. Slednji sta si okoli vratu nadeli Brigita Bukovec za drugo mesto in minimalnim zaostankom (stotinka sekunde) za zmagovalko v teku čez ovire (7,90) ter žal pokojna Jerneja Perc, ki je bila tretja v teku na 60 metrov (7,28). V isti disciplini je Alenka Bikar končala na petem mestu (7,32), v teku na 200 metrov pa je bila četrta (23,68). Prvič so se izkazali tudi fantje, saj je Gregor Cankar v izjemno izenačenem finalnem obračunu skoka v daljino prav tako končal na četrtem mestu (801 cm).

V španski Valencii leta 1998 ni bilo večjega uspeha, slednji pa je prišel že čez dve leti v belgijskem Gentu. V teku na 200 metrov je Bikarjeva osvojila srebrno medaljo, s časom 23,16 pa je zaostala le za Francozinjo Muriel Hurtis. V najkrajši disciplini je bila Bikarjeva peta. Svoj pohod proti evropskem vrhu je s četrtim mestom na 800 metrov (2:02,10) nakazala Jolanda Čeplak (sedaj poročena Batagelj, op. p), v skoku v daljino pa je bil Cankar peti (794 cm).

Jolandin tek za zgodovino

Evropsko dvoransko prvenstvo na Dunaju leta 2002 se je v zgodovino slovenske atletike zapisalo z zlatimi črkami. Kdo se ne bi spominjal izjemnega teka na 800 metrov, ko sta se do zadnjega metra z ramo ob rami borili slovenska junakinja Jolanda Čeplak in domačinka Stephanie Graf, v čast katere so organizatorji že vnaprej pripravili slavje. A do njega ni prišlo. Slovenka je bila hitrejša za tri stotinke sekunde, merilne naprave pa so se ustavile pri času 1:55,82, kar je še danes svetovni dvoranski rekord.

Prvenstvo v Madridu leta 2005 je bilo za slovensko reprezentanco najslabše do sedaj, saj se nihče od nastopajočih ni prebil v finale. Zadovoljiti se je bilo potrebno s tremi devetimi mesti. V Birminghamu leta 2007 je za slovensko slavje še enkrat poskrbela ''Joli''. V svoji paradni disciplini je osvojila bron, dobre nastope pa je nanizala tudi večina ostalih slovenskih tekmovalcev.

V Torinu blesteli Šestakova in Romanova

Zadnje prvenstvo je pred dvema letoma potekalo v Torinu, slovenska reprezentanca pa je v Italiji nastopila odlično. Sedemčlanska ekipa je priborila štiri finala, Sonja Roman in Marija Šestak pa sta se okitili z medaljama. Romanova je bila bronasta v teku na 1500 metrov (4:11,42), Šestakova pa srebrna v troskoku (14,60 m). Nina Kolarič je v skoku v daljino končala na nehvaležnem četrtem mestu (662 cm), potem ko je v kvalifikacijah izboljšala slovenski rekord (667 cm), šesta pa je bila v troskoku še Snežana Rodič (13,87).

Skupaj ima Slovenija tako sedem medalj, vse pa so osvojile atletinje.

Ne spreglejte