Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 3. 2022,
20.08

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

Natisni članek

atletika svetovno prvenstvo Tina Šutej

Sobota, 19. 3. 2022, 20.08

2 leti, 1 mesec

ATLETIKA, BEOGRAD, DVORANSKO SP

Tina Šutej v Beogradu skočila do bronaste medalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

Tina Šutej - Beograd 2022 | Tina Šutej je osvojila bronasto odličje. Premoč je v Beogradu priznala le odličnima Američankama. | Foto Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej je osvojila bronasto odličje. Premoč je v Beogradu priznala le odličnima Američankama.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Beogradu v skoku s palico osvojila bronasto medaljo s 4,75 metra. Naslov je s 4,80 m ubranila Američanka Sandi Morris, srebro je osvojila njena rojakinja Katie Nageotte. Olimpijska zmagovalka iz Tokia 2020 je tako kot Šutejeva skočila 4,75 m.

"Zadovoljna sem z medaljo. Dosegla sem jo skorajda tako, kot bi tekmovala doma. Veliko je bilo v zeleno oblečenih naših navijačev in tudi sicer sem čutila podporo s tribun. Po začetnih višinah, ko sem letvico podirala, sem zadovoljna, da sem se zbrala na 4,70 m, kar je bilo ključno v boju za zmagovalni oder," je bila zadovoljna Šutejeva.

"Pred nekaj leti bi se že predala, tokrat pa sem se borila do konca in nagrada je medalja, tako kot tudi lani na EP na Poljskem." | Foto: Peter Kastelic/AZS "Pred nekaj leti bi se že predala, tokrat pa sem se borila do konca in nagrada je medalja, tako kot tudi lani na EP na Poljskem." Foto: Peter Kastelic/AZS "Malo sem se razjezila nase, ko sem drugič podrla letvico na 4,70 m, potem pa sem imela le pozitivne misli. Dejala sem si, da je tretji skok enak kot prvi, da moram le tehnično dobro narediti vse skupaj. Vedela sem, da sem 4,70 letos velikokrat preskočila, da sem tega sposobna tudi s tehnično slabšim skokom. In sem šla brez razmišljanja na zalet. Izšlo se je," je po uspehu še dejala Šutejeva.

Kljub temu, da ji začetek teme ni stekel in je že kazalo, da bi lahko celo ostala brez medalje, pa ji je pozneje steklo. "Na 4,60 m nisem čutila zaleta, mogoče sem imela tudi malo treme, novo zaletišče je tu. A pozna se mi, da sem postala boljša tekmovalka. Pred nekaj leti bi se že predala, tokrat pa sem se borila do konca in nagrada je medalja, tako kot tudi lani na EP na Poljskem," se je spomnila lanskega Toruna, kjer je bila pred njo le Švicarka Angelica Moser.

Šesta medalja za Slovenijo

Triintridesetletna Šutejeva, srebrna z lanskega dvoranskega evropskega prvenstva v poljskem Torunu, je za Slovenijo na dvoranskih SP osvojila šesto medaljo, zlate v tej zbirki še ni.

Srebrne so bile Britta Bilač v skoku v višino leta 1995 v Barceloni, Jolanda Čeplak na 800 m 2004 v Budimpešti, Marija Šestak, vodja slovenske ekipe tokrat v Beogradu, pa v troskoku leta 2008 v Valencii.

Tretji sta bili Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1995 v Barceloni in Jamajčanka Merlene Ottey na 60 m leta 2003 v Birminghamu.

Bukovčeva in Čeplakova sta bili tokrat med gledalci v beograjski Stark areni.

Šutejeva je 5. marca v Rouenu v Franciji izboljšala svoj slovenski rekord. Preskočila je 4,80 metra in za pet centimetrov izboljšala prejšnji najboljši dosežek, s katerim je bila tokrat tretja.

kolajna Tina Šutej | Foto: Peter Kastelic/AZS Foto: Peter Kastelic/AZS

Začetno višino izpustila

Začetno višino tega SP, 4,40 m, je izpustila, tako kot tudi preostale favoritinje. Nato so atletinje skakale na 4,45 m, kjer je bila Slovenka visoko nad letvico, a se je je dotaknila s palico, kljub temu pa je uspešno opravila prvi tekmovalni poskus na SP.

Na 4,60 m je bila prva prek letvice Moserjeva. Morrisova je letvico podrla. Šutejeva je zaradi polfinalnega teka na 60 m ob tekmovališču skoka s palico nato dolgo čakala na svoj nastop, potem pa letvico podrla. Prek nje sta bili v nadaljevanju le še Ukrajinka Jana Hladničuk in Nageottova.

Ko je Slovenka drugič poskušala prek 4,60 m, si je delila peto mesto, ker je bila prek letvice v drugem poskusu tudi Morrisova. S slednjo je nato četrto mesto delila Šutejeva, ko je bila visoko prek lestvice za gladko napredovanje je na naslednjo višino.

Letvico na 4,70 m je prva zmogla Morrisova, Šutejeva jo je podrla, sledil je uspešen prvi skok Nageottove, Šutejeva pa je v drugem poskusu letvico podrla z nogo. Tedaj je bila na petem mestu, na tretje pa je prešla po tretjem poskusu, ko je bila uspešna in doživela navdušenje v dvorani, saj je imela zelo veliko podporo.

Ko so bile v tretjih skokih Moserjeva in Hladničukova, ki sta delili četrto mesto, ter Olivia McTaggart iz Nove Zelandije, ta je bila na šestem mestu, neuspešne, je bilo jasno, da je Šutejeva osvojila najmanj bron.

Tina Šutej - Beograd 2022 | Foto: Peter Kastelic/AZS Foto: Peter Kastelic/AZS

Prek 4,80 ni šlo

Za žlahtnejše odličje se je merila z Američankama, kar je bilo po izidih sezone pričakovati že pred SP. Izjemni tekmovalki iz ZDA sta v tej sezoni pred SP tako kot Šutejeva že preskočili 4,80 m in ta trojica je bila najboljša med vsemi udeleženkami prvenstva.

Šutejeva je v prvem poskusu preskočila 4,75 m, kot tudi obe Američanki. Članica celjskega Kladivarja je nato skakala na višini svojega slovenskega rekorda. Na 4,80 m Morrisova v prvem poskusu ni bila uspešna, kot tudi Šutejeva, ki je letvico drugič zrušila z nogo. Nageottova je imela na tej višini prvi neuspešen skok na tekmi, s telesom je šla v celoti pod letvico.

Morrisova je drugič letvico gladko podrla, Šutejeva pa je bila že prek nje, ko se jo je dotaknila in je padla s stojala. V drugem poskusu ni bila uspešna tudi Katie Nageotte, Morrisova pa je v tretjem prevzela vodstvo in na prvem mestu tudi ostala.

Šutejeva in Nageottova v tretjih skokih nista šli prek 4,80 m in Morrisova je sama ostala na 4,90 m, kjer je bila trikrat neuspešna.

Tina Šutej - Beograd 2022 | Foto: Peter Kastelic/AZS Foto: Peter Kastelic/AZS

Ukrajinka zlata v skoku v višino

Ukrajinka Jaroslava Mahučik je z izidom 2,02 m osvojila zlato v skoku v višino. Avstralka Eleanor Patterson je bila z dvema metroma v skoku v višino srebrna, tretja je bila z uspehom kariere Nadežda Dubovickja iz Kazahstana, preskočila je 1,98 m.

Dvajsetletna Mahučikova je lani osvojila evropski dvoranski naslov, bila tretja na OI v Tokiu ter je tudi aktualna svetovna podprvakinja na prostem. Z današnjim nastopom je dosegla izid sezone na svetu.

Eleanor Patterson, ki je osvojila prvo odličje na velikih tekmovanjih, je za osebni in oceanijski rekord v drugem poskusu preskočila dva metra, Mahučikova pa v tretjem. Ko je Dubovickja letvico na tej višini tretjič podrla, je osvojila bron.

Jaroslava Mahučik je osvojila zlato odličje. | Foto: Reuters Jaroslava Mahučik je osvojila zlato odličje. Foto: Reuters

Mahučikova je nato v prvem skoku zmogla 2,02 m in prevzela vodstvo, ker Pattersonova, ki je nastopila za njo, prvič ni bila uspešna. Naslednja poskusa si je zato pustila za 2,04 m, kjer pa je bila daleč od uspeha. Blizu uspešnega skoka je bila v tretjem poskusu na 2,04 m Ukrajinka, ki pa je tudi na tej višini končala tekmovanje.

"Ta medalja je za Ukrajino, za mojo državo, za moje ljudi, za našo armado. Ubijajo naše ljudi, moj narod, naše otroke in našo prihodnost. Številni ruski prebivalci menijo, da je to vse skupaj laž, da so video posnetki lažni. Kako so lahko naša uničena mesta laž? Mislim, da morajo ljudje v Rusiji spoznati, da pri nas poteka prava in strašna vojna," je bila v solzah Mahučikova. "Nisem si predstavljala, da bom lahko sploh nastopila v Beogradu," je opis svoje poti v srbsko prestolnico začela Mahučikova. Iz rodnega Dnipra je morala pobegniti pred tremi tedni, ko se je začel ruski napad na njeno domovino. Povedala je, da je morala opraviti 2.000 kilometrov mimo spopadov, bombnih eksplozij, preden je po številnih telefonskih klicih prispela v Beograd.

To so bile edine tekmovalke, ki so ostale v boju za zmagovalni oder, saj je z 1,96 m pred tem na četrtem mestu končala Marija Vuković iz Črne gore. Za peto mesto je bilo dovolj že 1,92 m.

Izidi, končne odločitve (10):

Moški:

- 60 m:
1. Marcell Jacobs (Ita)              6,41, naj. izid sezone na svetu
2. Christian Coleman (ZDA)           6,41
3. Marvin Bracy (ZDA)                6,44

- 400 m:
1. Jereem Richards (TTo)             45,00, rekord prvenstev
2. Trevor Bassitt (ZDA)              45,05
3. Carl Bengstroem (Šve)             45,33

- 800 m:
1. Mariano Garcia (Špa)              1:46,20
2. Noah Kibet (Ken)                  1:46,35
3. Bryce Hoppel (ZDA)                1:46,51

- krogla:
1. Darlan Romani (Bra)               22,53, rekord prvenstev
2. Ryan Crouser (ZDA)                22,44
3. Tomas Walsh (NZl)                 22,31

- sedmeroboj:
1, Damian Warner (Kan)               6489, naj. izid sezone na svetu
2. Simon Ehammer (Švi)               6363
3. Ashley Moloney (Avs)              6344

Ženske:

- 400 m:
1. Shaunae Miller-Uibo (Bah)         50,31
2. Femke Bol (Niz)                   50,57
3. Stephenie Ann McPherson (Jam)     50,79

- 1500 m:
1. Gudaf Tsegay (Eti)                3:57,19, rekord prvenstev
2. Axumawit Embaye (Eti)             4:02,29
3. Hirut Meshesha (Eti)              4:03,39

- 60 m ovire:
1. Cyrena Samba-Mayela (Fra)         7,78
2. Devynne Ccarlton (Eti)            7,81
3. Gabriele Cunningham (ZDA)         7,87

-  višina:
1. Jaroslava Mahučik (Ukr)           2,02, naj. izid sezone na svetu
2. Eleanor Patterson (Avs)           2,00
3. Nadežda Dubovickja (Kaz)          1,98

- palica:
1. Sandi Morris (ZDA)                4,80
2. Katie Nageotte (ZDA)              4,75
3. Tina Šutej (Slo)                  4,75

Preberite še:

Tina Šutej
Sportal "Sem favoritinja za kolajno in s takim ciljem grem na prvenstvo"
Lazaro Martínez
Sportal Kubanec osvojil prvo zlato na SP v Beogradu, Švicarka presenetila v teku na 60 m
Ne spreglejte