Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
12. 8. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

London 2017 Beatrice Chepkoech

Sobota, 12. 8. 2017, 9.30

6 let, 6 mesecev

Nesrečna Kenijka Beatrice Chepkoech

Takole je Kenijka že na prvi vodni zapreki zapravila zlato medaljo #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Beatrice Chepkoech | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ena glavnih favoritinj za zmago v ženskem teku na 3000 metrov z zaprekami Kenijka Beatrice Chepkoech je v finalu svetovnega prvenstva naredila napako, ki si je ne bo kar tako oprostila.

Beatrice Chepkoech je bila po prvem krogu na čelu tekmovalk, ko je preprosto pozabila zaviti proti prvi vodni zapreki. To so naredile vse njene tekmice, ona pa je tekla naprej po prvi stezi in svojo neumnost opazila šele, ko je bila že mimo zapreke.

Ker ni imela druge izbire, se je morala vrniti in s polovičnim zaletom skočiti čez zapreko, ob tem pa je izgubila dragocenih sedem sekund. Skupna izguba časa je bila zagotovo še večja, saj je izgubila dodatno energijo pri lovljenju tekmic, ki niso imele počasnega tempa, tudi psihološko pa je to velik udarec za tekmovalko.

Zaradi napake zagotovo ob medaljo, morda tudi ob zlato

Kenijka je bila ena glavnih favoritinj za zmago, letos je v Eugenu postavila svoj osebni rekord s časom 9:00,70, zmagala pa je na mitingu diamantne lige v Parizu. V predteku je delovala najbolj sveža in brez težav zmagala v svoji skupini.

Preostale atletinje na vodno zapreko, Kenijka pa kar mimo po prvi progi. | Foto: Getty Images Preostale atletinje na vodno zapreko, Kenijka pa kar mimo po prvi progi. Foto: Getty Images

Kljub vsemu je na koncu dosegla odlično četrto mesto, za bronasto rojakinjo pa je zaostala dobrih šest sekund. Še dodatno sekundo in pol razlike je bilo do zmagovalke in z dokaj veliko gotovostjo lahko zapišemo, da so z napako po vodi splavale stopničke, če ne tudi zlata medalja.

Napako izkoristili Američanki

Dvojno zmago sta ZDA pritekli Emma Coburn in Courtney Frerichs, obe pa sta krepko popravili osebne rekorde. Coburnova je s časom 9:02,58, kar je tudi nov rekord prvenstev, za pet sekund izboljšala svoj najboljši dosežek z olimpijskih iger v Riu, kjer je osvojila bron, Frerichsova pa za neverjetnih 15 sekund.

Takole sta Američanki proslavljali dvojno zmago. | Foto: Reuters Takole sta Američanki proslavljali dvojno zmago. Foto: Reuters

Ritem je večino časa narekovala svetovna rekorderka Ruth Jebet, ki je v zadnjem krogu omagala in končala na petem mestu. Tretja je bila olimpijska podprvakinja in branilka naslova Hyvin Jepkemoi (9:04,03).

Že drugič v letošnji sezoni

Podobno napako si je na letošnjem mitingu diamantne lige v Oslu privoščila tudi tekačica iz Bahrajna Winfred Yavi, a ta ni bila tako usodna, saj je šlo za narekovalko tempa. Je pa po vsej verjetnosti ostala brez plačila za svoje delo.

 

Ne spreglejte