Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
17.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tirunesh Dibaba

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 17.25

7 let, 12 mesecev

Svetovna rekorderka, ki na svetovnih prvenstvih ne pozna poraza

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Etiopijka Tirunesh Dibaba je s petimi zlatimi medaljami peta najuspešnejša atletinja svetovnih prvenstev. Kadarkoli je nastopila, je zmagala.

"Baby-faced destroyer", kot so jo mnogi poimenovali, je zagotovo ena najbolj nadarjenih tekačic na dolge proge vseh časov. Rodila se je v družini, v kateri je bilo še pet otrok, z atletiko pa se je začela ukvarjati šele, ko je bila stara 14 let in se je s podeželja preselila v prestolnico Etiopije Adis Abebo.

S tekom se je že pred tem ukvarjala njena starejša sestra, zelo obetaven je bil tudi njen mlajši brat Dejene, odlična atletinja, ena glavnih zvezdnic letošnjega prvenstva v Pekingu, pa je tudi njena mlajša sestra Genzebe. To še ni vse. Olimpijska prvakinja iz let 1992 in 2000 v teku na 10.000 metrov Derartu Tulu je njena sestrična. Odličnih genov za tek ji torej ni manjkalo, kar je kmalu tudi dokazala.

Na svetovnem prvenstvu prvič zmagala že s 17 leti

Prvič je nase opozorila že leto po tem, ko se je začela ukvarjati s tekom. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v krosu je bila peta. V krosih je pozneje osvojila veliko medalj na mladinski in članski ravni, zelo hitro pa se je v svetovni vrh prebila tudi na stezi. Leta 2002 je bila najprej druga na mladinskem SP v teku na 5000 metrov, že leto pozneje pa je na SP v Parizu, ko je bila stara komaj 17 let, šokirala svetovno javnost in zmagala.

Na olimpijskih igrah v Atenah leto pozneje je bila tretja, na svetovnem prvenstvu 2005 v Helsinkih pa je drugič zapored zmagala. Na tem tekmovanju je zmagala tudi na 10.000 metrov in postala prva, ki ji je to uspelo. Na SP v Osaki je tekla le na daljši razdalji in osvojila novo zlato medaljo, leta 2008 pa v Pekingu osvojila dva olimpijska naslova.

Morda se spet vrne in osvoji še kakšno medaljo

Leta 2008 je bila tudi sicer premočna za konkurenco in s časom 14:11,15 na zlati ligi v Oslu postavila nov svetovni rekord v teku na 5000 metrov, ki je še danes aktualen. Naslednje leto zaradi poškodbe ni veliko tekmovala. Izpustiti je morala tudi svetovno prvenstvo v krosu in svetovno prvenstvo v Berlinu. Vrnila se je konec leta, odtekla nekaj tekem, nato pa jo je nova poškodba od tekmovanj oddaljila za kar 16 mesecev.

Vrnila se je leta 2012, ko je na olimpijskih igrah v Londonu ubranila naslov v teku na 10.000 metrov, na pol krajši razdalji pa se je morala zadovoljiti z bronom. V Moskvi leta 2013 je po dveh izpuščenih prvenstvih znova zasedla sam vrh v teku na 10.000 metrov in osvojila še peto zlato odličje na svetovnih prvenstvih. Leta 2014 se je prvič preizkusila na maratonski razdalji in na londonskem maratonu z odličnim časom 2;20:34 osvojila tretje mesto.

Proti koncu sezone je naznanila, da je noseča in da bo izpustila vso sezono 2015. Če se bo vrnila, se bo najbrž posvetila maratonu, tako da je povsem mogoče, da njena bera medalj še ni dokončna.

Ne spreglejte