Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
20.39

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

atletika Tina Šutej Anita Horvat

Nedelja, 15. 7. 2018, 20.39

5 let, 9 mesecev

Celje, OP Slovenije, 2. dan

Šutejeva in Horvatova potrdili dobro formo pred evropskim prvenstvom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Tina Šutej | Foto Sportida

Foto: Sportida

Tina Šutej (Kladivar) je drugi dan odprtega atletskega prvenstva Slovenije v Celju zmagala v skoku s palico (4,30 m) in pred evropskim prvenstvom, ki bo v Berlinu med 7. in 12. avgustom, potrdila dobro formo. Slednje je storila tudi Anita Horvat (Velenje) in sobotni zmagi na "njeni" razdalji 400 m dan pozneje dodala še prvo mesto na 200 m (23,64).

Daleč najboljši dosežek dvodnevnega prvenstva je že v soboto dosegla Martina Ratej (Kladivar). Kopje je vrgla 66,10 m in le za dober meter zaostala za svojim slovenskim rekordom 67,16 m, ki ga je dosegla 14. maja 2010 na diamantni ligi v Dohi. S tem dosežkom iz Celja je enajsta na svetovni lestvici te sezone in četrta ta čas v Evropi.

Martina Ratej
Sportal Sijajen met Martine Ratej, ki je spet med najboljšimi na svetu

Smonkarjeva presenetljivo ugnala Mišmaševo

Najvišje uvrščeni v teku na dva stadionska kroga sta ostale ugnali za deset sekund, presenetljivo pa je Jerneja Smonkar (Velenje) z 2:05,39 v zaključku ugnala Marušo Mišmaš (Mass, 2:05,83), ki ima sicer normo za EP na 3000 m zapreke in je v zadnjih letih najboljša slovenska tekačica na srednjih in dolgih progah.

Na 400 m ovire je v odsotnosti poškodovane rekorderke Agate Zupin, zmagala Julija Praprotnik (Kronos, 1:01,34). Odločitev o nastopu Zupinove na EP, za prvenstvo je dosegla kar tri norme, bo verjetno znana v prihodnjem tednu. V skoku v daljino je Neja Filipič (Kronos) edina presegla šest metrov (6,08). Jan Brešan je slavil na 5000 m kot dan pozneje na 3000 m.

Domjanova zmagi v metu diska dodala še zmago v suvanju krogle

Veronika Domjan (Ptuj) je po sobotni zmagi v metu diska, kjer ima normo za EP, dan pozneje dodala še prvo mesto v suvanju krogle, (13,86 m). Peter Hribaršek (Velenje) je z 52,66 sekunde sobotnemu naslovu na 100 m ovire dodal še prvo mesto na DP na 400 m ovire, tako kot prvi dan pa je tudi drugi v odprti konkurenci zasedel drugo mesto; na nizkih ovirah je slavil Srb Emir Bekrić (52,04).

V uvodni disciplini drugega dne, v metu kladiva, je slavila Claudia Štraus (65,36 m) in ugnala Brazilko Mariano Grasielly Marcelino (64,84). Tretja je bila slovenska rekorderka Barbara Špiler (Bre), ki je vrgla le enkrat, 62,56 m, nato pa zadnjih pet serij izpustila. Šestindvajsetletna Špilerjeva je 24. junija na atletskem pokalu Slovenije v Ljubljani na prvi tekmi po dveh letih premora zaradi materinstva zmagala s 64,88 m in za dobre štiri metre zaostala za normo za EP (69 m). Ob vrnitvi po porodu so jo v zadnjem obdobju pestile še bolečine v hrbtu in natrgane mišice zadnje lože.

Anita Horvat | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Utrujena in neprespana prišla "le zmagati"

Šutejeva je nastopila utrujena in neprespana, saj se je morala v knežjem mestu preseliti v drugo stanovanje. "Nisem veliko pričakovala na tej tekmi, prišla sem le zmagati. Zaradi utrujenosti ni šlo na začetku, potem pa je šlo in sem preskočila 4,30 m. Na 4,45 sem opravila le en skok in sva se s trenerjem odločila, da ne bom več skakala. Forma je dobra, dobro se počutim razen te utrujenosti po selitvi. Ko se bom spočila, bom verjetno nastopila še na enem mitingu pred EP," je povedala Šutejeva.

"Vedela sem, da bom imela težak dvoboj s Smonkarjevo"

"Ker je bila Mišmaševa na startni listi sem vedela, da bo hiter tek. Odločila sem se, da bom čim dlje tekla za njo. Nisem pričakovala zmage, a ko sem jo v začetku startne ravnine prehitela sem našla neko dodatno moč in sem nato prišla prva skozi cilj. Imam pa še nekaj rezerve, lahko bi šla še nekaj hitreje," je povedala Smonkarjeva.

Mišmaševa se je za tek na 800 m na DP odločila zaradi treninga hitrosti, nato je nastopila še v štafeti 4 X 400 m. "Hitela sem se tudi spočiti po daljših tekih, ki sem jih imela v zadnjem obdobju. Po nekaj dnevih premora pa me čaka še zadnji sklop priprav za EP, tekem pa dotlej ne bom imela več. Danes nisem sicer želela, da bi bila poražena, ampak vedela sem, da bom imela danes kar težak dvoboj s Smonkarjevo. Običajno ga na domačih tekmah nimam, tokrat pa je bilo drugače," je pojasnila Mišmaševa.

Slednja je v cilj štafete 4 X 400 m pritekla kot druga za ekipo ljubljanskega Massa, bila je za Anito Horvat v velenjskem dresu, v katerem je bila v tretji predaji tudi Smonkarjeva.

Luka Janežič Beograd 2017
Sportal Janežič šesti v Španiji
Maruša Mišmaš
Sportal Mišmaševa šesta v Luzernu na 3000 m zapreke
Ne spreglejte