Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
15. 11. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Valencia maraton Sonja Roman

Torek, 15. 11. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Sonja Roman pred maratonom v Valencii

Sonja Roman v Valencio po maratonsko normo za svetovno prvenstvo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Sonja Roman LJ maraton | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V nedeljo je na sporedu eden izmed zadnjih najprestižnejših maratonov v letošnjem letu. Sonja Roman se v Valencio odpravlja z enim samim ciljem, želi postaviti normo za svetovno prvenstvo v Londonu.

Slovenska rekorderka v teku na 1.500 metrov Sonja Roman se je po več kot 20 letih tekmovanj na srednjih progah dokončno prelevila v maratonko. "Zdaj bo maraton res glavna disciplina, a ker rada tekmujem, bosta dva nastopa na leto zame premalo. Z veseljem bom pomagala reprezentanci na evropskem pokalu v teku na 5.000 metrov, mika pa me tudi kakšen nastop na 10.000 metrov. Steze ne bom povsem odpisala, saj je hitrost pomembna tudi za maraton," je v pogovoru za Sportal dejala 37-letna Hodošanka.

Znane maratonske norme, Romanova gre takoj v lov

Njen glavni cilj je izpolnitev norme za SP v Londonu leta  2017. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Njen glavni cilj je izpolnitev norme za SP v Londonu leta 2017. Foto: Urban Urbanc/Sportida Mednarodna atletska zveza IAAF je maratonske norme za nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu prihodnje leto objavila že v začetku leta (2;19:00 za moške in 2;45:00 za ženske), Atletska zveza Slovenije (AZS) pa jih je zaostrila pretekli konec tedna. Norma B za ženske znaša 2;39:57, to pa je čas, ki ga bo v Španiji lovila Romanova, ki trenira po načrtih slovenskega rekorderja Romana Kejžarja.

"Roman glede na opravljene treninge pravi, da sem dobro pripravljena, tako da pri teku za čas 2;39:57 ne bi smela naleteti na maratonski zid in imeti težav z normo. Kljub temu imam določeno spoštovanje do maratonske razdalje," je povedala Romanova, ki je letos že poskusila preteči maraton na Dunaju, a je na 35. kilometru odstopila: "Tokrat se moram psihično pripraviti na to, da maraton traja dolgo časa in da prva kriza še ne pomeni katastrofe. Pri teku na 1.500 metrov ni časa za popravke, pri maratonu pa počasnejši kilometer ali dva še nista usodna za končni rezultat."

Romanova je dodala, da se je na Dunaju morda preveč ležerno lotila tekme, a te napake ne namerava ponoviti v Valencii. Maratonske razdalje vsekakor ne gre podcenjevati.

Sprva je bilo mišljeno, da ji bo pri narekovanju tempa pomagal Kejžar, a se je lažje poškodoval, tako da je moral nastop odpovedati.

Maratona v Valencii, ki se letos lahko pohvali z zlato značko IAAF, se bo udeležilo več slovenskih tekačev.

Ne spreglejte