Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
29. 11. 2007,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 9.59

8 let

Osovnikar misli resno

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski šprinterski rekorder Matic Osovnikar je že nekajkrat izrazil željo, da bi kot prvi belopolti človek v zgodovini atletike 100 metrov pretekel hitreje kot v desetih sekundah.

Zdaj je jasno, da Škofjeločan misli resno. Razkril je podroben načrt, s pomočjo katerega se bo skušal za vselej zapisati v zgodovino kraljice športov. Matic Osovnikar je vselej podiral mejnike in presenečal iz tekmovanja v tekmovanje. Popravljal je državne rekorde, osvojil bron na evropskem prvenstvu, na letošnjem svetovnem prvenstvu pa se kot edini belopolti šprinter prebil v veliki finale. Zdaj je pred novim in gotovo najtežjim izzivom, v najbolj atraktivni atletski disciplini želi narediti skorajda nemogoče.

Kot prvi belec doslej želi 100 metrov preteči pod desetimi sekundami. ''Verjamem, da lahko želeno dosežem v roku leta ali dveh. Spremenil bom način treninga in priprave na sezono. Že v prihajajoči sezoni v zimskem času ne bom nastopal stoodstotno. Nastopil bom na zgolj štirih močnih mitingih, na dvoranskem svetovnem prvenstvu me ne bo. Zdaj bom lahko prej začel s pripravami na poletno sezono, ki bo prihodnje leto moj glavni cilj. Najbolj se bom osredotočil na olimpijske igre. Tako bom bolj spočit začel poletno sezono, hkrati pa si bom prizanesel tudi s psihičnimi napori, ki jih prinašajo velike tekme,'' je uvodoma dejal slovenski rekorder, katerega rekord na 100 metrov je trenutno 10,13 in z nasmehom na ustih dodal: ''Veseli me, da ste mnogi videli, da je moj projekt uresničljiv. Se pa zavedam, da bo potrebno za njegovo uresničitev veliko dela, hkrati pa bom potreboval tudi veliko podpore. Brez ustreznih financ takšen projekt pač ni mogoč.''

Načrt z dvanajstimi točkami

Projekt "Prvi belec pod desetimi sekundami" naj bi stal približno 500.000 evrov letno. Prva velika sprememba v primerjavi s preteklostjo je dejstvo, da bo odslej ves čas pod budnim očesom Alberta Šobe. Trenerju, ki že od majhnih nog sodeluje z Osovnikarjem, so v Kolinski, pri kateri je zaposlen in je tudi gostila petkovo novinarsko konferenco, dopustili polovični delovni čas. Zdaj bo lahko prisoten na vseh treningih svojega najbolj priznanega atleta. ''Prepričan sem, da je projekt uresničljiv v enem ali dveh letih,'' je bil uvodoma odločen izkušeni atletski strokovnjak in nadaljeval: ''Vedno postavljam visoke cilje, ki pa so uresničljivi. Pripravil sem načrt, ki vsebuje dvanajst točk, v katerih so navedene vse pomanjkljivosti, ki jih morava odpraviti. Že letos je bil Osovnikar sposoben teči hitreje, kot je. Sem velik optimist. Izogibati se morava predvsem poškodbam in nekoliko spremeniti način treninga.''

Največ rezerv trener vidi v sledečih dejavnikih. ''Največ Matic izgubi na štartu. Njegova slabša štartna reakcija ga v primerjavi s tekmeci stane treh do štirih stotink. Potrebuje tudi čim več velikih tekem. Rezultat v Osaki je zagotovilo, da bo imel boljše izhodišče pri skušanju uvrstitve na najbolj prestižne mitinge, tudi tiste, ki štejejo za zlato ligo. Povečati moramo še raven hitrostne vzdržljivosti. Do 60 metrov je konkurenčen vsem, v zadnjem delu pa imajo tekmeci prednost. Povečati moramo intenzivnost vadbe. Zato bo imel odslej v Matevžu Arhu tudi uradno trening partnerja. Arh bo imel nekaj prednosti in Osovnikar ga bo moral ujeti, zato bo moral vsako vadbo opraviti na vso moč. Milan Čoh s Fakultete za šport bo z ekipo pomagal na strokovnem področju, predvsem pri novih vajah za bicepse in gležnje. Potrebno bo nakupiti tudi nekaj nove opreme, s katero si bo pomagal pri treningu,'' je še povedal priljubljeni "Berč".

Velika reklama za Slovenijo

Veliko podporo bo imel 27-letni šprinter tudi v krovni slovenski atletski organizaciji. ''Maticu želimo pomagati na poti v prvo svetovno ligo šprinterjev. Verjamemo, da mu lahko uspe. Že pred časom je razkril, da si nekoč želi teči pod desetimi sekundami, zato smo se odločili, da ta projekt, ki se je sicer začel že pred 16 leti, podpremo. Nudili mu bomo vso podporo in skušali narediti vse, da bi mu uspelo. Če bi se to zgodilo, bi bila to velika reklama za Slovenijo in zvezo. Nudili bomo vso podporo pri vadbenem procesu in izobraževanju, pa tudi pri stikih z javnostjo, pomembna pa bo tudi finančna pomoč trenerju in atletu,'' je v imenu Atletske zveze Slovenije (AZS) druženje z novinarji zaključil njen predsednik Peter Kukovica.

Osovnikar se je na novo sezono sicer začel pripravljati pred mesecem in pol, čez dvanajst dni pa se bo skupaj z ekipo odpravil na tritedenske bazične priprave v Južno Afriko.

Ne spreglejte