Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
22. 9. 2013,
19.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Žana Jereb polmaraton Geoffrey Mutai

Nedelja, 22. 9. 2013, 19.48

8 let

Mutai v Vidmu 59:06, Jerebova šesta med dekleti

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska maratonka Žana Jereb je na polmaratonu v italijanskem Vidmu z zelo dobrim rezultatom 1;15:52 osvojila šesto mesto. Med moškimi je zmagal odličen kenijski tekač Geoffrey Mutai.

Polmaraton v Vidmu je bržkone najmočnejša tekaška preizkušnja v neposredni bližini Slovenije. Letos so se ga udeležili številni afriški tekači, med njimi tudi Geoffrey Mutai, zmagovalec največjih maratonov v Bostonu, New Yorku in Berlinu. Mutai je tudi človek, ki je najhitreje pretekel maratonsko razdaljo. V Bostonu leta 2011 je zmagal s časom 2;03:02, a ta rezultat zaradi proge, ki ne ustreza vsem pravilom, ni priznan kot svetovni rekord.

Mutai je tudi v Vidmu dokazal, da je odličen tekač. V idealnih vremenskih razmerah je dobrih 21 km pretekel v času 59:06, kar je tudi rekord proge. "Po 15. kilometru sem bil že precej utrujen. Želel sem izboljšati osebni rekord, a sem ga zgrešil za dlako," je povedal 31-letni Kenijec. Njegovi rojaki so zasedli tudi naslednjih šest mest, sedmi pa je bil aktualni evropski prvak v krosu, Italijan Andrea Lalli.

Pri dekletih je s časom 1;10:06 zmagala Kenijka Correti Jepkoech, odlična šesta pa je bila Žana Jereb. Žirovka je tekla 1;15:52 in postala četrta najhitrejša Slovenka na polmaratonski razdalji. "Nastop je služil predvsem kot priprava na ljubljanski maraton, kjer bom tekla na 42 km. Pogoji danes so bili super, bilo je sončno, a ni bilo vroče, prav tako pa ni bilo vetra. Vedela sem, da sem dobro trenirala, tako da sem šla optimistično na štart. Uspelo mi je popraviti osebni rekord, tako da sem videla, da sem na dobri poti, da mi to uspe tudi na maratonski razdalji," je dejala Jerebova, ki je zaradi poškodbe stopala izpustila mesec dni treninga, odpovedati pa je morala tudi nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi, za katero je imela izpolnjeno normo.

Ne spreglejte