Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2008,
19.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2008, 19.38

8 let

Med štirideseterico tudi Čeplakova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na seji upravnega odbora (UO) Atletske zveze Slovenije (AZS) v Ljubljani so potrdili seznam štiridesetih atletov in atletinj, ki bodo letos podpisali pogodbe z AZS.

Na njem je tudi Jolanda Čeplak, ki je v suspenzu in zato AZS z njo ne bo podpisala pogodbe do dokončne odločitve v njenem dopinškem primeru.

Prvi sestanek senata disciplinske komisije bo po besedah predsednika AZS Petra Kukovice v začetku februarja, direktor AZS Boris Mikuž pa je dejal, da naj bi bila februarja že sprejeta tudi dokončna odločitev v primeru Čeplakove.

Lani je bilo s pogodbami z AZS 31 atletov in atletinj, letos pa 40, kar po besedah Martina Steinerja, predsednika strokovnega sveta AZS, ki je bil potrjen tudi za vodjo slovenske olimpijske ekipe, pomeni, da je kraljica športov pri nas naredila še korak naprej. Kukovica je pojasnil, da bo zveza letos za vse pogodbe z atleti namenila 223.000 evrov, 36 odstotkov več kot lani.

Zagotoviti pogoje za napredek

V vrhunski selekciji so Helena Javornik (maraton), Primož Kozmus (kladivo), Brigita Langerholc (800 m), Matic Osovnikar (100 m), Rožle Prezelj (višina), Marija Šestak (troskok), Miran Vodovnik (krogla), Jan Žumer (100 m), vanjo pa so na seji UO uvrstili še Sonjo Roman (1500 m) in Damjana Zlatnarja (110 m ovire). Omenjeni bodo za svoje programe dobili po 5000 evrov. Igor Primc, ki vodi vrhunsko selekcijo, je dejal, da sta Romanova in Zlatnar uvrščena v vrhunsko selekcijo, ker sta za nekaj stotink zgrešila normo A.

V mladi selekciji, v njej so tekmovalci, ki prehajajo iz mladinskih v članske kategorije, so v skupini A Tina Šutej (palica), Rok Deržanič (mnogoboj), Maja Bratkič (troskok) in Barbara Špiler (kladivo), v skupini B Svit Pintar (palica, Marko Špiler (krogla), Nina Kolarič (daljina), Sabina Veit (200 m) in Pia Tajnikar (200 m), v skupini C pa Nina Kokot (daljina), Rok Jovan (2000 m zapreke), Liona Rebernik (200 m), Sara Strajnar (100 m ovire), Maja Mihalinec (100 m), Sebastijan Jagarinec (400 m) in Cene Šubic (1500 m in 3000 m zapreke). Člani skupine A bodo dobili po 3000 evrov, skupine B po 1800 evrov in skupine C po 1500 evrov. "Želimo, da bi zagotovili mladim take pogoje, ki bi jim omogočili nadaljevanje vrhunske športne poti. Vse prevečkrat se je namreč zgodilo, da so predčasno končevali kariere na začetku študija. Status v mladi selekciji pa se konča s 23 leti," je dejal Steiner.

Dodatne osnovne pogodbe

Poleg članstva v omenjenih selekcijah pa ima zveza še dodatne osnovne pogodbe. Atleti so pri osnovni pogodbi razdeljeni v tri skupine, ki so narejene na temelju rezultata, preračunanega v mednarodne tablice. Člani prve skupine dobijo po 6000 evrov, druge po 4000, tretje pa po 2000 evrov. Poleg Čeplakove so v prvi skupini (1150 točk in več) še Kozmus, Romanova, Šestakova, Langerholčeva, Osovnikar in Vodovnik. V drugem razredu (1100 do 1149 točk) so Zlatnar, Boštjan Buč (3000 m zapreke), Andrej Poljanec (palica), Jurij Rovan (palica), Javornikova, Prezelj, Tajnikarjeva, Veitova, Kolaričeva, Žumer, Merlene Ottey (100 m), Snežana Rodič (troskok), Martina Ratej (kopje), Matija Kranjc (kopje) in Roman Kejžar (maraton). V tretjem razredu (1050 do 1099 točk) so Andrej Batagelj (troskok), Radmila Vukmirovič (100 m ovire), Sara Orešnik (400 m ovire), Šubic, Nina Kovačič (100 m), Jagarinec, Maja Nose (200 m), Kokotova, Rebernikova, Mihalinčeva, Marina Tomič (100 m ovire), Tina Murn (100 m), Tanja Prudič (troskok), Boštjan Fridrih (daljina), Anja Puc (400 m), Jože Vrtačič (200 m), Teja Zupan (100 m) in Ana Sušec (kladivo).

Kukovica je dejal, da bodo izplačali manjkajoča sredstva atletom za lansko leto. Strokovni svet AZS bo spremljal dosežke Alenke Bikar, ki se vrača po porodu in jo bodo uvrstili v seznam za naslednje leto; pogodbe so namreč narejene na temelju rezultatov v prejšnjem letu (2007). Steiner je dejal, da tekmovalce financirajo za izvedbo programov, zato tisti, ki niso v procesu vadbe in ne tekmujejo zaradi nosečnosti, ne dobijo sredstev iz pogodbe in je status "zamrznjen". Gabrijel Ambrožič pa je dejal, da je Bikarjeva za leto 2006 dobila sredstva iz pogodbe, čeprav je že bila noseča. To je bilo storjeno tudi v primeru Rodičeve. Na eni naslednjih sej UO bodo obravnavali tudi problematiko gorskih tekov, saj iz tega segmenta atletike zaenkrat na seznamu ni nobenega predstavnika, podobno pa velja tudi za kros.

Nastopi v mešani konkurenci (moški in ženske) doslej na stadionih niso bili mogoči, na kongresu Mednarodne atletske zveze (IAAF) avgusta lani v Osaki na Japonskem pa so z minimalno večino sprejeli sklep, da je to mogoče v tekih na 5000 m in več ter v tehničnih disciplinah, če tako določi nacionalna ali celinska zveza. Tekmovalna komisija AZS je sprejela sklep, da to ne bo mogoče pri nas na DP, pokalu in veliki nagradi, organizatorji klubskih mitingov pa bodo lahko o tem odločali samostojno. Rezultati v mešani konkurenci ne veljajo za priznanje norm za velika tekmovanja ter za državne rekorde v tekih, državni rekordi pa bodo veljavni v tehničnih disciplinah.

Ne spreglejte