Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
12. 12. 2014,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kenija ZDA rojstni dan

Petek, 12. 12. 2014, 11.34

8 let

Leta za Lagata niso ovira, ob jubileju še vedno razmišlja o rekordih

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški atlet kenijskih korenin Bernard Lagat danes praznuje 40. rojstni dan. Eden največjih tekačev v zgodovini kraljice športov ne razmišlja o upokojitvi, temveč o novih rekordnih podvigih.

Bernard Lagat je na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Sopotu v teku na 3000 metrov osvojil srebrno medaljo in dokazal, da se kljub 39 letom lahko kosa s precej mlajšimi tekmeci, nekaterim bi bil glede na leta lahko že oče. Kenijec Caleb Ndiku, ki je bil edini hitrejši od njega in je postal svetovni prvak, je oktobra dopolnil šele 22 let.

Lagat, drugi najhitrejši tekač v zgodovini teka na 1500 metrov, je absolutni ameriški rekorder v tekih na 1500, 3000 in 5000 metrov, v omenjenih disciplinah pa je tudi veteranski svetovni rekorder. Zdaj, ko je dopolnil 40 let, bo nastopal v veteranski kategoriji 40+ in čas bo za nove rekorde, a sam ne razmišlja o veteranskih rekordih, saj je prepričan, da je še vedno lahko konkurenčen najboljšim. "Štirideseta niso omejitev," pravi in dodaja, da je glavni cilj leta 2015 svetovno prvenstvo v Pekingu, kjer želi biti del ameriške trojke, ki bo nastopila v teku na 5000 metrov: "Tudi veteranski rekordi pridejo na vrsto. Poskušal bom dvigniti letvico, a v prihodnosti bo prišel nekdo in čase še izboljšal. Tak je trend. Danes tekači ne razmišljajo o letih, temveč o svojih sposobnostih. Če se počutiš močnega, si discipliniran in motiviran, potem te nič ne ustavi."

Januarja bo legendarni tekač nastopil na prestižnem krosu v Edinburgu, potrjen ima nastop na dvoranskem mitingu v Birminghamu, nastopil pa naj bi tudi na dvoranskem mitingu v New Yorku. Ali bo še tekmoval v sezoni 2015, očitno ni vprašanje, o olimpijskem letu 2016 pa še ne razmišlja: "To je še predaleč. Pred mano je leto 2015. Če bo uspešno, lahko ponovimo priprave še za leto pozneje, a ne želim prehitevati dogodkov."

Dan bo hitronogi Američan preživel s prijatelji ob igranju golfa, zvečer pa ga čaka še velika rojstnodnevna zabava. Lahko mu zaželimo le vse najboljše …

Ne spreglejte