Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 5. 2012,
20.54

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dino Bošnjak Žana Jereb

Nedelja, 6. 5. 2012, 20.54

7 mesecev

Jerebovi naslov, Hrvat pred Slovenci na DP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Postojni je potekalo odprto državno prvenstvo v dolgih tekih, zmagi pa sta si pritekla Hrvat Dino Bošnjak (29:41,20) in slovenska maratonka Žana Jereb (38:18,71).

Prvenstvo je potekalo v spremenljivem vremenu, saj je dež večkrat namočil tekače, vmes so pa so bila tudi krajša sončna obdobja. Po tekih v mlajših kategorijah sta sledila oba osrednja teka članov in članic. Članice so bile na štartu le štiri, v solo teku pa je zmago slavila Žana Jereb, najbolj verjetna potnica na olimpijske igre v Londonu. Na maratonu v Utrechtu je namreč 9. aprila tekla 2;39:47 ima najboljši rezultat med tremi Slovenkami z B normo. Druga je bila Mojca Grandovec, ki je vztrajno sledila Jerebovi in na koncu zaostala zgolj 15 sekund, tretjeuvrščena Alenka Radej pa je zaostala že bistveno več. ''S svojim današnjim nastopom nisem najbolj zadovoljna, saj sem želela teči hitreje – nekje okoli 36 min, sem pa zadovoljna z naslovom. Celo pot sem tekla sama in če ni konkurence, tudi tempo ni tak, kot bi se želela. Morda sem tudi še nekoliko utrujena od maratona," je po zmagi povedala Jerebova, ki se bo sedaj posvetila predvsem treningu za olimpijske igre.

Mladi Hrvat presenetil, Zevnik najhitrejši med Slovenci

Vrhunec prvenstva je bil tek članov na 10.000 metrov, kjer so tekmovanje popestrili tudi tekači s sosednje Hrvaške. Nihče pa ni pričakoval tako suverene zmage komaj 18-letnega Hrvata Dina Bošnjaka, kateremu je uspelo, kar v zadnjem desetletju ni nobenemu Slovencu. Spustil se je namreč pod mejo 30 minut in vse naše tekače prehitel za vsaj en krog. Zadnji Slovenec, ki se je spustil pod mejo 30 minut je bil Roman Kejžar, ki je leta 2002 tekel 29:46,23.

Med Slovenci je prvi v cilj pritekel Vid Zevnik (31:01,36), ki si je s krepko popravljenim osebnim rekordom pritekel naslov državnega prvaka med mlajšimi člani, med člani pa je naslov osvojil maratonec Tone Kosmač (31:09,76). Sledila sta jima še člana Peter Oblak (31:19,92) in Peter Kastelic (31:48,11) ter nato še mlajši član Rok Puhar (31:56,13), ki je bil še zadnji izmed tekačev, ki so tekli pod mejo 32 minut.

''Z nastopom sem zadovoljen. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, saj sem v Medulinu dobro treniral. Pred tekom sem imel dva cilja – premagati Toneta (Kosmača, op.p) in zmagati ter teči pod 31 minutami. Drugega cilja nisem izpolnil, a sem vesel zmage, saj Toneta ne premagaš vsak dan," pa je dejal Zavnik, za katerega je letošnja sezona prehodna, več pa pričakuje od naslednje, ko bo poizkušal postaviti normo za prvenstvo do 23 let.

Med starejšimi mladinci je zmagal Jernej Šemrov, med starejšimi mladinkami pa Klara Krošelj. Žan Krivec je osvojil državni naslov med mlajšimi mladinci, med mlajšimi mladinkami pa Katja Vrdjuka.

Ne spreglejte