Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 4. 2018,
12.55

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

2

Natisni članek

maraton Callum Hawkins

Nedelja, 15. 4. 2018, 12.55

6 let

Igre Commonwealtha

Drama na maratonu povzročila vsesplošno zgražanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

2

Callum Hawkins | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na zadnji dan iger Commonwealtha v avstralskem Gold Coastu so priredili moški maraton, ki pa je imel dramatični konec. V zahtevnih vremenskih razmerah je slavil domačin Michael Shelley, ta je do zmage prišel po tem, ko se je vodilni tekmovalec na večini kraljeve dolžine Callum Hawkins iz Škotske zgrudil slabe štiri kilometre pred ciljem.

Tek se je odvijal v veliki vlagi in vročini, temperatura zraka v avstralskem letovišču se je povzpela nad 30 stopinj Celzija. To je botrovalo Hawkinsovemu odstopu,ta si je po 38 kilometrih pritekel skoraj dve minuti prednosti, a se je ob koncu zaradi izčrpanosti zgrudil. Bolj kot nesrečen odstop njegov primer odmeva zaradi počasnega odziva zdravniških služb.

Hawkinsa je slabe štiri kilometre pred ciljem začelo zanašati, kmalu je izgubil ravnotežje in se zgrudil na tla. Potem se je sicer pobral in poskusil nadaljevati, a je naposled še enkrat izgubil ravnotežje in ob padcu z glavo zadel ob ograjo ter nemočen čakal na pomoč. Drugega kot radovednih pogledov gledalcev dolgo ni dobil.

Kje je bilo zdravniško osebje?

Čeprav pri tem ni bilo hujših posledic, je dramatičen odstop sprožil veliko javnih kritik. Oglasila se je tudi svetovna rekorderka v maratonu Britanka Paula Radcliffe, ki je dejala, da se bi morali organizatorji resno zamisliti. "To se ne bi nikoli smelo zgoditi," je zapisala na Twitterju.

Po Hawkinsovem odstopu je v ospredje prišel Shelley, ta si je s časom 2:16:46 zagotovil drugo zaporedno maratonsko zmago na igrah Commonwealtha. "Nisem bil prepričan, kaj se dogaja. Dva kolega sta mi sporočila, da se je Callum znašel v težavah. Rekla sta, naj se potrudim, da pridem do konca, in me bodrila," je trenutke ob koncu dirke opisal tekač, doma iz Gold Coasta.

Ne spreglejte