Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
1. 8. 2013,
10.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 10.20

8 let, 3 mesece

Brez njih prvenstvo ne bo tako spektakularno

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še dober teden in začel se bo atletski dogodek leta. Svetovno prvenstvo v Moskvi bo potekalo od 10. do 18. avgusta, tam pa bodo zaradi različnih vzrokov manjkali številni vrhunski atleti.

Odpovedi se vrstijo iz dneva v dan. Številni prvenstvo v ruski prestolnici izpuščajo zaradi poškodb ali posledične slabše pripravljenosti, spet drugi so se znašli na seznamu dopinških grešnikov. Koga bomo torej najbolj pogrešali?

Velika luknja v moškem šprintu

Najbolj osiromašen bo moški obračun na kraljevski razdalji. Naslova zaradi poškodbe ne bo branil Jamajčan Yohan Blake, zaradi dopinškega prekrška pa ne bo najhitrejšega šprinterja letošnje sezone, Američana Tysona Gaya. Manjkal bo tudi Asafa Powell, ki se sprva ni uvrstil v jamajško izbrano vrsto, nato pa je še padel na dopingu. Najbrž bo manjkal tudi zimzeleni Kim Collins, svetovni prvak iz leta 2003, ki ga atletska zveza otoške države Sv. Kitts in Nevis zaradi neizpolnjenih pogojev ni uvrstila v reprezentanco. V disciplini, ki je še pred meseci obetala pravi spektakel, bo imel svetovni rekorder Usain Bolt zdaj "prosto" pot do novega zlata na največjih tekmovanjih.

Tudi brez junaka londonskih iger

David Rudisha, eden glavnih junakov lanskih olimpijskih iger v Londonu, kjer je postavil svetovni rekord v teku na 800 metrov, še ni okreval po poškodbi kolena in prav tako ne bo branil naslova iz Južne Koreje, manjkal pa bo tudi njegov mlajši rojak Timothy Kitum, ki je bil v zgodovinskem londonskem teku bronast. V odsotnosti najboljšega Kenijca bo obračun v tej disciplini izjemno zanimiv, saj ni izrazitega favorita.

Po poškodbi leta 2010 se v vrhunsko formo ni več vrnil svetovni rekorder v tekih na 5.000 in 10.000 metrov Kenenisa Bekele. Legendarni tekač je bil v letošnji prepočasen, da bi ga etiopski selektor uvrstil v reprezentanco.

Podobne težave kot šprinter Collins ima nekdanji svetovni rekorder in olimpijski prvak Dayron Robles. V Moskvi ne sme nastopiti zaradi spora z matično zvezo, ki mu očita nediscipliniranost in nerazumevanje športne etike.

Tudi med dekleti številne odpovedi

Prav nič drugače ni pri dekletih. Nekaj atletinj je odnesel doping, med njimi tudi odlično jamajško šprinterko Veronico Campbell-Brown, ki tako ne bo branila naslova v teku na 200 metrov.

Pred dnevi je z novico o odpovedi presenetila hrvaška rekorderka v skoku v višino Blanka Vlašić. Čeprav se je letos uspešno vrnila in že preskočila mejo dveh metrov, se je odločila, da ne bo odpotovala v Moskvo. Slajše skrbi ima aktualna svetovna prvakinja v tekih na 5.000 in 10.000 metrov Vivian Cheruiyot. Kenijka naslovov ne bo branila, saj pričakuje otroka.

Osiromašen bo tudi ženski mnogoboj. Zaradi težav s poškodbo je nastop odpovedala olimpijska prvakinja Jessica Ennis-Hill, podobne težave pa ima vodilna na letošnji svetovni lestvici Tatjana Černova.

To so le nekatera najbolj zveneča imena, ki jih ne bo v Rusiji, a kljub temu nas čaka devet spektakularnih atletskih dni.

Ne spreglejte