Pred dvema desetletjema umrla princesa Diana #video

Danes mineva 20 let od tragične smrti britanske princese Diane v prometni nesreči v Parizu. Na Otoku sicer ne načrtujejo javnih dogodkov ob obletnici, a ob vhodnih vratih Kensingtonske palače, njenega londonskega domovanja, ljudje že nekaj dni polagajo sveče, cvetje in fotografije "kraljice ljudskih src".

Diana je veljala za kraljico ljudskih src.

Diana je veljala za kraljico ljudskih src. Foto: Reuters

V sredo sta Dianina sinova, princ William in Harry, obiskala vrt, ki je bil Diani v spomin na posestvu zasajen spomladi, in se srečala s predstavniki dobrodelnih organizacij, ki jih je Diana podpirala.

Letošnjo obletnico zaznamuje tudi prva izpoved obeh Dianinih sinov glede svojega odnosa z mamo, svojih občutij ob njeni smrti in njenega vpliva na njuno življenje. Harry je tako nedavno med drugim razkril, da je v zadnjih letih zaradi potlačene žalosti moral poiskati strokovno pomoč. Spregovoril je tudi o travmatični izkušnji hoje za mamino krsto.

Ta je zaznamovala tudi Williama, ki jo je označil za "zelo dolg, osamljen sprehod", na katerem je skušal najti ravnovesje med princem in Williamom, "ki je samo hotel v svojo sobo in jokati".

[video: 64398 / ]

Video: Planet TV

"Ne mine niti dan, ko si William in jaz ne bi želela, da bi bila še vedno tu"

Ostro sta obsodila tudi ravnanje fotografov ob njeni smrti. "Imela je zelo težke poškodbe glave, a je bila še živa," je dejal Harry. "A prav ljudje, ki so povzročili nesrečo, ji niso pomagali, ampak so namesto tega fotografirali, kako umira na zadnjem sedežu," je dejal v dokumentarcu, ki ga bodo predvajali v nedeljo.

"Ne mine niti dan, ko si William in jaz ne bi želela, da bi bila še vedno tu. Sprašujeva se, kakšna mama bi bila zdaj, kakšno javno vlogo bi imela in kako bi bile stvari zaradi nje drugačne," je nedavno še dejal Harry.

36-letna Diana je umrla 31. avgusta 1997 v Parizu, leto dni po ločitvi od princa Charlesa, ko je s svojim ljubimcem, milijonarjem Dodijem Al Fayedom, malo po polnoči z mercedesom zapuščala hotel Ritz.

Sinova William in Harry Sinova William in Harry Foto: Reuters

Voznik imel močno povišano vrednost alkohola v krvi

Avtomobil, ki so ga na motornih kolesih zasledovali paparaci, se je pri visoki hitrosti zaletel v steber v podvozu blizu mostu Alma, nasproti Eifflovega stolpa, na severnem obrežju reke Sene. Al Fayed in šofer Henri Paul sta bila nemudoma mrtva, telesni stražar je bil huje poškodovan. Kot se je izkazalo pozneje, je imel voznik v krvi močno povišano vrednost alkohola in je vozil veliko prehitro.

Diano so reševalci s hudimi poškodbami glave prepeljali v bolnišnico, kjer je ob 4. uri zjutraj, po dveh urah operacij, zaradi obsežnih poškodb prsnega predela umrla.

Tragedija je sprožila val žalovanja in tudi obtožb na račun medijev. Kraljevo družino je prisilila v prenovo javne podobe.

20 let po Dianini smrti je podpora javnosti kraljevi družini močnejša kot marsikdaj v preteklosti, razsežnost česar se je med drugim pokazala v pozornosti, ki je je bila deležna poroka princa Williama in Catherine Middleton leta 2011. To so Britanci proslavili s številnimi uličnimi zabavami.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • slov1ec / 31.08.2017. ob 08:32

    Obletnica smrti ubite ali umorjene princese. Resnice verjetno ne bomo izvedeli nikoli. Naj počiva v miru.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.