Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Kovačič

Petek,
3. 1. 2020,
10.47

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,86

11

Natisni članek

kolumna Jan Kovačič služba prosta delovna mesta

Petek, 3. 1. 2020, 10.47

4 leta, 3 mesece

Nova oblika "varanja" na delovnem mestu

Jan Kovačič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,86

11

služba, delo, ženska | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Konec in začetek leta sta zelo primerno obdobje za iskanje nove karierne priložnosti. Pojavlja se vprašanje, ali so brskanje po zaposlitvenih portalih, prijavljanje na prosta delovna mesta, pošiljanje ponudb za delo oblika "varanja" na delovnem mestu.

Slovenija je v obdobju blaginje in gospodarske rasti. V letu 2018 je bila gospodarska rast 4,1-odstotna, v tretjem četrtletju leta 2019 se je BDP povečal za 2,3 odstotka (vir: Statistični urad RS). Od leta 2014 do leta 2018 je neto dodana vrednost na zaposlenega zrasla s 40.324 evrov na 44.415 evrov (vir: Ajpes), pri tem bi bilo smiselno, da se določen del rasti porazdeli med štiri deležnike, in sicer lastnike, razvoj in naložbe, strateško rezervo in zaposlene.

Mnogokrat pa se (vsaj navidezno) ne vlaga v blaginjo zaposlenih. Takrat nastanejo okoliščine, v katerih številni zaposleni razmišljajo o menjavi službe. Morda tudi vi razmišljate o menjavi službe, pa imate slabo vest, ko razmišljate o tem, da bi se prijavili med aktivne iskalce pri katerem izmed portalov ali pri kakšni headhunting agenciji?

Jan Kovačič
Mnenja Kako doseči osebno ravnovesje?

Naj povem delodajalcu ali ne?

Prva naloga vsakega izmed nas je, da poskrbi zase in svoje najbližje. Iskanje nove zaposlitve naj bi bilo nekaj povsem normalnega in sprejemljivega, ker pa ob menjavi službe nujno nastanejo višji stroški za delodajalce, je v interesu gospodarskih družb, da se v morebitnih iskalcih nove zaposlitve dostikrat spodbuja doživljanje negotovosti. Trenutno obstaja pomanjkanje delovne sile, ne pomanjkanje prostih delovnih mest. Preprost nasvet je, da ničesar, kar je tako pomembno kot menjava službe, ne počnite na pamet.

Jan Kovacic, organizacijski psiholog in specializant psihoterapije transakcije analize. | Foto: Jan Kovačič Jan Kovacic, organizacijski psiholog in specializant psihoterapije transakcije analize. Foto: Jan Kovačič

Predlagam vam, da najprej sami pri sebi razmislite, kakšno delo in izzive si želite, katere vrednote pri delu so pomembne za vas, kakšno delovno okolje si želite, kateri delodajalci so za vas privlačni. Ob tem vsakemu odgovoru dodajte še, zakaj je za vas prav to pomembno. Šele po razmisleku se lotite brskanja po spletu in raziskovanja trga dela. To nikakor ni "varanje" vašega delodajalca, to je skrb zase in za svojo prihodnost.

Če zgolj "zagrozite" delodajalcu, da boste zamenjali službo, pa hkrati nimate pojma, zakaj razmišljate o tem ter kakšne so možnosti na trgu, boste videti otročje trmasti. Pozanimajte se, kakšne so vaše možnosti. To pomeni, da boste morali aktivno brskati po spletnih straneh zaposlitvenih portalov, headhunting agencij in spletnih straneh zanimivih delodajalcev.

To tudi pomeni, da boste navezali stik z morebitnimi delodajalci, jih poklicali in jim postavili vprašanja, se oglasili prek e-pošte, jim poslali svoj življenjepis ter naredili "raziskavo trga". Tudi to ni "varanje" vašega delodajalca, to je skrb zase in za svoje blagostanje.

pametni telefon
Mnenja Potrebujem odvajanje od službenega maila

"Varanje" delodajalca tudi ni, če do zadnjega ne sporočite, da ste se odločili zamenjati službo. Vseeno pa je zelo pomembno, da delujete v skladu z vašo pogodbo o trenutni zaposlitvi. Kršitev pogodbe bi lahko razumeli kot "varanje" in temu se je smiselno izogniti. Novo zaposlitev iščite v svojem prostem času. Vedno pa govorite spoštljivo s svojim trenutnim in morebitnim novim delodajalcem.

Kdaj povem na glas?

računalnik | Foto: Svojemu delodajalcu povejte vsaj takrat, ko ste pogodbo že uskladili z novim potencialnim delodajalcem in je še niste podpisali. Morda s tem ponudite možnost trenutnemu delodajalcu, da se približa vašim željam, morda se sporazumno dogovorita za smiselni odpovedni rok.

Nekateri pa se odločijo in svojo namero sporočijo takoj, ko je ta jasna, tudi če še nimajo naslednje priložnosti. Tudi to je povsem sprejemljivo, saj omogoča nekaj več časa za sporazumni razhod. Vsekakor pa je smiselno reči, da nobena "ločitev" ni enostavna, zato obstaja kar velika verjetnost, da se pojavijo jeza in druga nelagodna čustva. Bodite spoštljivi, potrpežljivi in iskreni.

Čas je zdaj

Ni potrebno, da se ukvarjate z antropologijo, makroekonomijo, psihologijo ali sociologijo, da opazite večjo blaginjo, sproščenost in zadovoljstvo med ljudmi. Zadnjič sem slišal zanimivo misel, da se razvitost in družbeni položaj države merita z rdečo šminko pri ženskah in z zloščenimi moškimi čevlji. Zanimiva prispodoba, ki pravi, da se tako ženske kot moški lahko bolj posvetimo sebi, svojemu užitku in malenkostim, ki naše življenje naredijo tudi bolj prijetno.

Hkrati pa je čas gospodarske blaginje tudi odraz mnogo priložnosti, ki se odpirajo. Moje mnenje je, da je trenutno iskanje nove karierne priložnosti zelo smiselno, saj smo še vedno v času "debelih krav", obstaja določena mera pomanjkanja delovne sile, prijavite se lahko na marsikatero brezplačno izobraževanje, kjer si pridobite nova znanja, poznanstva in izkušnje.

Če razmišljate o menjavi službe … Čas je zdaj, ne čez leto ali dve, ko bo gospodarski položaj lahko bistveno drugačen. Zavedajte pa se, da proces zaposlovanja traja od enega do šestih mesecev.

Pogumno in srečno!

Vzajemna službeni razgovor
Mnenja Tri veščine, po katerih vas bomo vprašali na naslednjem kadrovskem razgovoru – pripravite se nanje
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte